Hej kära läsare


Så har då snart årets första månad passerat. Har den varit vad du hoppades på? Vad skulle göra februari till något extra för dig? Ibland kan det räcka att stanna upp och fundera en stund på vad du skulle vilja kunna glad och stolt över när de fyra veckorna gått.

Vill du ha lite mer hjälp att hitta inspiration och hantera både möjligheter och utmaningar vet du väl att jag har webbkursen Mental Hälsa? Tror du den kan vara något för dig hittar du den här: https://karinhaglund.newzenler.com/courses/mental-halsa

Dessutom personlig utveckling kombinerad med golf i  3-dagars kursen  Hitta Din Sweetspot! Det blir härliga dagar på fantastiska Barsebäck Golf & Country Club den 28-30 april 2022. Du som känner att det kan vara rätt för dig hittar mer information HÄR! Vill du anmäla dig direkt gör du det ett mail till karin@lifevision.se

Denna vecka funderar jag på vad som trumfar motivation och självförtroende när du vill ha ut max av livet. Hoppas att det kan ge en ny vinkel som leder till insikt på riktigt. Det är i varje fall min förhoppning att du ser någonting klarare om 5 minuter när du läst och funderat …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Om ett ägg knäcks av en yttre kraft slutar livet. Om det knäcks av en inre kraft börjar livet. Alla stora saker börjar på insidan.”

- Jim Kwik

Behöver du en mental isskrapa?


När jag frågar klienter vad de skulle vilja förbättra är svaret ganska ofta självförtroende. Om de bara kunde ha bättre självförtroende skulle livet bli bättre enligt dem. De skulle våga gå fram till personen de är intresserade av och säga hej. De skulle kunna få fram sitt bästa precis när de behöver det som mest i ett pressat läge. Ta sig an utmaningar och lägga själ och hjärta bakom sina ansträngning utan osäkerhet.

Vet inte om även du funderat i dessa banor men det verkar vara en vanlig föreställning. De flesta blir då lite förvånade när jag säger att självförtroende är ett ganska uselt substitut för mental klarhet. När jag sedan lägger till att självförtroende inte är något man bygger utan avtäcker ser de ofta minst sagt förbryllade ut.

Inte så konstigt när de flesta av oss blir uppfostrade med idén att självförtroende byggs av kompetens. Att ju bättre man blir på en uppgift desto mer självförtroende har man när man utför den. Om det var sant skulle ju de bästa sångarna aldrig ha problem med att gå upp på scen. Inte heller skulle de bästa idrottarna någonsin tvivla på sin förmåga. Ingen skulle heller vara ungdomligt säker på sin sak då de har galet långt kvar till att vara bra nog för det.

Som du kanske kan tänka dig stämmer det dåligt in på min erfarenhet efter att ha coachat både artister och elitidrottare under mina 25 år som professionell coach. De dras med samma typ av nervositet, ångest och oro som vilken nybörjare som helst. Det sker bara på en högre nivå av okunskap. Därför kan Maria Carey fastna i logen och inte vilja gå upp på scen fast det knappast går att sjunga så mycket bättre.

Låt mig illustrera problemet med en metafor: Tänk dig att kommer ut till bilen en vintermorgon. Du sätter dig framför ratten med en känsla av superbt självförtroende. När du kör ut från uppfarten uppstår dock ett problem med körningen. Inte för att du inte kan köra bil eller för att du saknar självförtroende att ta dig an trafiken. Nej, problemet är att du inte har skrapat rutorna och det är väldigt svårt att komma dit man vill när man inte ser något.

På samma sätt fungerar mental klarhet. Dock kan det vara svårare att märka när sikten ut genom vår framruta är grumlad. Som tur är så har du en varningssignal i form av känslan du känner. Den försöker inte straffa dig eller säga något om hur du är som person. Den vill bara vara en bra gps som talar om när du inte längre ser klart.

Vågar påstå att du som alla andra varit med om det här när du är riktigt arg eller upprörd. Du tar den starka känslan som en konfirmation på att det du ”ser” är korrekt. Därför är det aldrig någon som är riktigt arg som tänker att det är 65% chans att de har rätt och att det är 35% chans att de har fel. De är 100% säkra på att de aldrig har sett så klart att de blir utnyttjade, orättvist behandlade eller är utsatta för bristande respekt.

Så de kör på utan att ha en klar framruta och krockar med det mesta som kommer i deras väg. Sedan när vi lugnat ner oss och framrutan plötsligt är klar igen undrar vi hur sjutton vi kunde göra så stor sak av det ”lilla”. Kan du känna igen dig i det här? Äkta självförtroende har väldigt lite att göra med att vara 100% säker. Det är snarare fabriksinställningen hos ditt sinne när du inte tar dina osäkra, upprörda eller irriterade tankar på allvar längre.

Då är vi lagom skeptiska och ser vad vi kan och vad ni inte kan. Vad vi behöver öva på och vad som bara är tillfälligt borta i upprördhetens igenfrusna framruta. Det bästa av allt är att förståelsen och medvetenheten om det här oftast räcker för att värma bort isen från din ruta. Plötsligt ser vi klart vad vi behöver göra och vad vi ska låta bli. Det är som att vi kopplar upp till den visdom intelligens som vi alla har tillgång till bakom intellektet.

Där all information om vad som krävs för utveckla en människa bor. Där alla minnen från alla som kommer före dig är lagrade. Inte bara kan den ge dig din farfarsfars näsa eller din mormorsmors immunitet mot förkylningar. Den ger dig den intuitiva kunskap som hjälper dig på djupet vad du än står inför. Allt som behövs är att du ser att en skrapad ruta trumfar självförtroende åtta dar i veckan och att allt du söker är ditt eget sinne utan osäkra tankar tagna på allvar. Inte en dålig insikt på några minuter, eller hur?

Veckans Boktips


WILL


av Will Smith

Det här är inte bara en av de bästa biografier jag har läst, det är en av de bästa böcker jag läst. Han berättar sin historia på ett underhållande sätt som får sidorna att flyga förbi, samtidigt som man kontinuerligt vill stanna upp för att ta till sig visdomen och lärdomarna han delar med sig av. Du kommer blanda skratt med gråt och känna dig mer genuin själv av den avklädda historia han väver. Ska du bara läsa en bok eller ge bort en i julklapp är den här något jag ger min högsta rekommendation.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.