Hej kära läsare


Så är vi då ännu en vecka in på höstsäsongen. Vad skulle du kunna påbörja idag eller under veckan som du kommer att tacka dig själv för på nyår?

Är som alltid jävig men om du vill ha en riktig start på det svaret så ta ett snabbt beslut i sista stund och boka vårt sista rum för helgens livsförhöjande kurs i personligt ledarskap: Mental Klarhet, Båstad 6-8 sep. Kontakta oss innan imorgon om du har möjlighet så ordnar vi det:  karin@lifevision.se eller ring 033-140070.

I veckans coachbrev fortsätter jag förra brevet om val med att titta på just hur vi tar bättre beslut. Scrolla ner och bli inspirerad till stordåd …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


Du får aldrig till en riktig förändring genom att kämpa mot den existerande verkligheten. För att ändra något, bygg en ny modell som gör den gamla förlegad.

- Buckminster Fuller

Vill du ta bättre beslut?


Har du någon gång stått som en åsna mellan två hötappar när det gäller att ta ett beslut? Skulle tro att vi alla har gjort det fler gånger än vi själva vill medge. Oavsett om det handlar om mindre viktiga saker som vilken tröja vi ska köpa, vilken bild som passar bäst i powerpointpresentationen, hitta den bästa restaurangen för en date eller om det gäller större saker som vilket jobb eller utbildning vi ska välja, så dyker det upp sådana här situationer ganska regelbundet.

Ska vi byta jobb eller vara kvar, göra slut eller öppna hjärtat än mer, äta fisk, kött eller vegetariskt, ta till höger eller vänster, upp eller ner, sälja eller köpa… Livet är en enda strid ström av beslut som vi behöver ta oss an. Skulle därför tro att de flesta håller med om att vi kunde förstå oss på vår beslutsprocess lite bättre så skulle det både ta bort en del onödig ångest och leda oss till mer framgång.

Därmed inte så konstigt att jag själv som framgångscoach har studerat det här med beslutstagande en hel del. För om det är något som nästan alla klienter efterfrågar så är det olika varianter av: Hur kan jag säkerställa att det jag väljer leder till det jag vill? Så det har blivit mycket böcker om plus och minuslistor, mentala beslutsstrategier, beslutsträd och gud vet vad. Alla utformade för att komma fram till bästa möjliga val med förhoppningsvis minsta möjliga stress.

Så tänk dig min förvåning för ett tag sedan när jag min vana trogen frågade en VD vad han hade gjort för insikter sedan vi senast hördes. Trodde han skulle ta upp det han nämnt förra gången om att hans förhållande kändes mer kärleksfullt än någonsin förr, eller att hans stressnivå på jobbet gått ner sedan vi påbörjade coachsamarbetet. Men nej, hans svar var helt annorlunda fick mig att haja till ordentligt då han sa: Det bästa som har hänt mig sedan sist är jag insåg att jag aldrig har tagit ett bra beslut…

Vet inte hur positivt du tycker att det låter men jag ville i varje fall ha en liten utläggning av honom på vilket sätt det kunde vara det bästa som hänt honom. Speciellt som han i min mening tagit en hel del superba beslut för att komma dit han hade kommit i livet. Hans förklaring var så bra att jag vill dela den här:

”Alla de gånger som jag har valt att göra något bra har varit självklara på något vis. Andra har tyckt att det varit modigt, smart och insiktsfullt av mig, men jag insåg efter vår coaching att det aldrig känts som ett beslut. När det väl kommit till det intellektuella läge där det känns som ett beslut, dvs. att jag försöker övertyga mig själv med olika argument för eller emot, så har det aldrig blivit riktigt bra. Faktum är att alla beslut jag har ångrat har varit sådana. De som känts så självklara att göra att de aldrig känts som ett beslut ens har alltid varit de som blivit bättre än jag själv kunnat ana.”

Vet inte hur det är för dig, men jag kände direkt igen mig i det här. Det har gällt när det har handlat om val av klubba eller slag på golfbanan. Eller när jag utan ett egentligt beslut sadlade om från att vara golfproffs till att bli coach och föreläsare. De bästa besluten har liksom tagit sig själva utan någon känsla av avgörande processtänkande.

Faktum är att när jag har intervjuat framgångsrika människor om deras bästa beslut så har de oftast gått på någon form av intuitionskänsla och sedan har de enligt egen utsago fått rättfärdiga det beslutet intellektuellt efteråt på styrelsemöten, presskonferenser och annat. Så att ingen ska tro att det varit ett dåligt underbyggt beslut. Men det är just här kruxet ligger.

För när vi gör listor använder vi intellektet vilket knappt ens är toppen på vårt mentala isberg. När vi går på den där ansträngningslösa känslan (inte den när vi fajtas med oss själva, mår dåligt och kallar det intuition) så är varenda liten bit information som gått in i ditt system med i beslutsprocessen. Allt du lärt dig under dina levnadsår. Allt du hört. Allt du sett. Allt du upplevt. Den ”flummiga” känslan är alltså mer underbyggd än något annat.

Skulle till och med vilja gå så långt som att säga att kvaliteten på dina beslut är omvänt proportionerlig mot hur många skäl för och emot du behöver för att ta det. Med andra ord så om du behöver göra listor på din partners fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för att flytta ihop, så är du liksom inte att lita på. Samma i alla andra delar av livet.

Kom dock ihåg att äkta intuition alltid kommer med en känsla av lättnad och självklarhet. Är det tryck, press och obehag så vill vi ofta bara ta beslutet för att bli av med känslan och kvaliteten på de besluten är du nog redan medveten om. Så jag vill med det sagt den här veckan inbjuda dig att lita på din egen inre visdom lite mer.

Ta självklart in all information du kan. Var nyfiken på allt som har med beslutet att göra, men när det kommer till att välja så är din intuition allt annat än flummig. Den är till och med den bäst underbyggda grund du har tillgänglig när ett beslut ska tas. Så oavsett om du kallar det att följa hjärtat, lyssna inåt eller något annat så är det bästa vägen så länge du har tagit till dig den information som finns. En insikt för livet för dig med hoppas jag…

Veckans Boktips


Relationshandboken


av George Pransky

Nu har den här fantastiska boken varit ute på svenska ett tag, men det var först nu under sommaren som jag läste den svenska versionen. Även om jag gillar att läsa på originalspråk så går det på något vis in på ett annat ställe när det är på modersmålet. Dessutom har alla jag rekommenderat den till upptäckt att något väsentligt skiftat efter att de har läst den, så gör dig själv en tjänst och beställ den nu …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.