Hej kära läsare


Nu börjar vi öppna upp och förfrågningarna om föreläsningar, event och kick-offer kommer så sakteliga tillbaka. Skönt då man tillhör den halva av företagslivet som drabbades hårdast av pandemin. Vill du ta in mig att föreläsa, inspirera och lyfta personalen på ditt företag så är det bara att kontakta mig på anders@lifevision.se

I denna veckas brev tar jag upp just det här med hur lätt det är i annorlunda tider att falla ur sin normala rutiner och hur man gör för att vända spiralen uppåt igen. Får för mig att många av er kan känna igen er i det jag delar med mig av här. Så ta en stund och läs och gör den här hösten till något att vara stolt över …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,

Veckans citat


”Om ett ägg knäcks från utsidan slutar ett liv. Om det knäcks från insidan börjar ett nytt. Allt du behöver börjar från insidan.”

- Jim Kwik

Vill du vinna din dag?


En av de saker som jag blivit lite känd för att säga är ”Du behöver inte vara världsmästare för att börja men du måste börja för att bli världsmästare.” Det spelar ingen roll vad du vill åstadkomma så är vägen dit ett första trevande steg följt av ett ganska stort antal dagar där du regelbundet gör så gott du kan för att komma närmare. Då kan det vara värt att ta en stund och fundera på hur man skapar sådana dagar, vad de består av och vad som gör de möjliga för dig att få till, eller hur?

Skälet att jag tar upp det är att jag själv insåg att jag under pandemin har fallit ur det här tankesättet. Alla bokningar försvann i mars 2020. Inte en enda föreläsning eller event att se fram emot. Tufft både ekonomiskt och för att det bästa jag vet är att se när det glittrar till i någons ögon när de förstår något de inte förstod alldeles nyss. En högre förståelse som kommer att hjälpa dem att relativt enkelt få till något som alldeles nyss verkade svårt eller rent av omöjligt.

Det gäller ju dock att inte bara lära ut det utan att leva det själv. Utan fasta punkter i över ett år, förutom en hel del coaching via Zoom och Teams samt att skjutsa barn till olika aktiviteter och skola, försvann fokus på egen ständig förbättring. Någon form av pandemidvala som så sakteliga satte ihop dagar som var mer passabla än optimala. Sätt ihop många i rad och det är en helt annan spiral än den jag beskrev ovan. En som börjar både luta neråt och kännas otillfredsställande.

Får för mig att i varje fall en del av kan känna igen er i det här. För enligt mig så är en stor del av meningen med livet att växa och lämna över till nästa generation så att de kan börja från en i varje fall något högre nivå än den vi startade på. Så när vi inte känner att vi växer i någon del av livet så är det något som gnager i oss. En kognitiv dissonans som det så fint heter på psykologispråk när vi känner att det vi gör inte ligger i linje med den förmåga och syn på livet som vi har. 

Att vända på det och komma på en uppåtgående spiral handlar inte om några stora saker. De känns dessutom alltför ofta svåra att få till. Nej, det är det där lilla första steget som börjar allt. Först i våra sinnen där vi plötsligt ser det klart som nyss var dolt. En känsla av att vi vill mer och är villiga att göra det som krävs. Det är nu det gäller att se att det viktiga är att börja. En promenad runt kvarteret idag blir två om en vecka som snart blir till lite jogging och någon månad senare springer vi en timma utan större ansträngning.

De fyra armhävningar vi fick till blev snart till tjugo. Att fundera på hur vi kan göra dagen till något som tar oss närmare våra mål och drömmar för livet startar processen som gör att vi veckor senare har startat en helt ny riktning in livet. En bebis måste ju sitta innan den kan krypa som i sin tur kommer innan man till slut står och går. Det är så självklart att vi lätt missar det som vuxna. Vi tycker att vi ska slippa ramla och slå oss i rumpan, vare sig figurativt eller bokstavligt, innan vi når en betalande nivå.

För mig är bästa sättet att sedan så att säga få till de där kontinuerliga dagarna att vinna den första timmen på dagen. Hur gör du då det? En är att ta en stund innan allt annat börjar och fundera lite över vad som vore en bra dag för dig. Att starta en mina-tre-viktigaste-att-göra-punkter och bestämma dig för att få dem gjorda. Inte fler för vi räknar alla en, två, tre, många … Mitt första allmänna mänskliga förslag är att sätta någon form av fysisk aktivitet där du svettas och anstränger dig på listan. Gärna redan just i den där första timmen. Det sätter tonen för dagen.

Nästa är att vara klar över din absolut-inte-göra-lista. Den är minst lika viktig för de som når dit de vill i livet eftersom det är ditt största läckage av energi och tid. Mitt förslag är att du även där funderar på tre saker som du absolut inte vill göra under den första timmen av dagen. En som, om jag får vara din coach här, borde vara med är då att inte titta på din mobil under den första timmen. För om du gör det så tränar du snabbt din hjärna och ditt sinne att vara både distraherat och reaktivt.

Inget av dem är särskilt bra förmågor för att vinna din start av dagen och sätta dig i läge för resten. Säg ett beslutsamt NEJ till det och du säger JA till att skapa det utrymme du behöver för att få egna nya, fräscha idéer som kan spara dig timmar och rent av dagar av oproduktivt, onödigt slitande. Hoppas att du har fått några av dem här medan du läser och reflekterar. Vad är det första du kan göra inom de närmsta 24 timmarna? Vad vore det bästa sättet för dig att hänga i och sätta ihop så många regelbundna sådana dagar som möjligt? Nu börjar vi vinna våra dagar …

Veckans Boktips


Beyond Biocentrism


av Dr. Robert Lanza & Bob Berman

Du kan tycka mycket om det som tas upp i den här boken, men att det är fascinerande och tankeväckande är bortom allt tvivel. Sällan har jag antecknat så mycket i marginalerna. Du kommer att få en helt ny syn på vetenskap, teknik och vår plats i universum. Så mycket större än så blir det inte så köp, läs och begrunda …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.