Hej kära läsare


Nu är det bara några få dagar kvar till dopparedagen och jag vill så klart passa på att önska er alla riktigt GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas att helgerna blir så härligaste du hoppas på och att nästa år blir ditt bästa någonsin.

Nu är det lite sent för att säkert hinna få LifeTalk och LifeTalk 2 i tid till Jul, men det går fortfarande att få hem i tid som present till nyårsvärden eller varför inte till dig själv för bästa starten på det nya året? Du hittar dem på länkarna.

Vill du ha något som alltid hinner i tid med elektronikens fart, så kan du även köpa biljetter till mina föreläsningar i Göteborg den 20 mars och Stockholm den 12 mars: Att Brinna Utan att Bränna ut Sig! En julklapp som verkligen ger något att se fram emot 2024 och fram till 31/12 får du dessutom 20% julrabatt med koden ”anders20”.

När jag skrev veckans coachbrev slog det mig hur svårt det ibland är att komma igång med saker. Något jag hoppas att mina funderingar hjälper dig med för du får tre enkla steg till att få in en fot i dörren och öppna dina möjligheter för framtiden på vid gavel. Nyfiken? Scrolla ner, läs och ta första steget direkt …

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”Ta nästa steg. Varken mer eller mindreoch steget därefter kommer att avslöjas.”

- Clement Watt

Tre enkla steg till vidöppna möjligheter


Ibland är allt som behövs att få in en fot i dörren. Det må bara ge dig en springa, men det är allt som behövs för att kunna öppna den. Må vara en något kryptisk start, men jag har märkt att de flesta av mina klienter som står inför olika utmaningar letar efter fullt öppna dörrar. De vill ha ett break. Att något kan gå bra utan kämpande och att saker någon enda gång bara kan falla på plats av sig självt.

Men det är ju väldigt sällan hur det funkar för någon. Vill vi ha en fin växt hemma på fönsterbrädan så får vi antingen själva plantera ett frö i rätt jord, ställa den i rätt ljusförhållanden, vattna och vänta eller så får man betala någon annan för en färdig växt som de redan har gjort allt det för. Det är liksom vanligt simpelt bondförnuft, eller hur?

Samma sak är det med allt annat vi vill få till. Problemet är att det kan vara väldigt svårt att se eken i det där lilla ekollonet. Att förstå att få in en tå i springan i  dörren innan den slår igen är allt som vi behöver för att den ska vara möjlig att öppna. Allt vi behöver är en möjlighet till en startposition. Därifrån kan vi skapa jordmån, vattna och bygga växthus om så behövs för att få det som vi vill att växa.

Det är med andra ord mycket enklare och effektivare för din framgång att ta en halvdan start och korrigera den än att ständigt vänta på den perfekta starten. Den vidöppna dörren. Den redan färdigväxta eken är både dyr och bökig att flytta dit du vill ha den. Så det är oftast så mycket mer hävstång i att ta ett av alla ekollon som ligger spridda överallt och lägga din energi på att ge det en bra start.

För det är starten som är det svåraste. Oavsett om det handlar om att komma iväg på en löptur, ett gympass, gå en kurs eller ringa det där samtalet. När du väl fått till att ta första steget följer nästa med ganska automatiskt. Så vad är egentligen det minsta du kan göra för att komma igång idag? Svaret på den frågan fungerar lite som att cykla: Det är först när du börjat rulla som du har möjlighet att börja styra. När du väl har kommit igång, ja då är du med i matchen och kan göra något för att komma dit du vill.

”Du behöver inte vara världsmästare för att börja,
men du måste börja för att bli världsmästare.”

Dessutom lär du dig en massa på vägen som ackumulerar ditt värde så att varenda en av dina framtida startpunkter blir värda alltmer. Allt som behövs är att du har förståelse nog att inse att du inte behöver en perfekt start. Du måste inte ha listat ut ”allt” för att börja. Första gången du kommer till gymmet kommer vikten på bänkpressen vara rent skrattretande. Din teknik är skakig och allt ömmar och gör ont efteråt. Det spelar ingen roll. Bara du fortsätter så kommer du snart att pressa din egen kroppsvikt som om stången gick upp och ner på oljetryck och därefter är en massa annat i livet också lättare att få till.

Samma med business, entreprenörskap, idrottande, musikspelande eller något annat du vill bli bra på. Allt som du vill göra bra måste få göras dåligt i början. Bara börja. Det är så välment ordnat här i världen att både framgång och lärdomar dyker upp som en solbränna. Du behöver bara utsätta dig för solen så händer det liksom. Din uppgift är inte den svåraste delen för du ska inte lista ut hur man gör melanin eller hur det transporteras till huden. Ditt jobb är att vara en stund i solen varje dag så ordnas brännan åt dig.

Samma sak med att då till exempel spela piano. Du behöver bara dyka upp och utsätta dig för att spela på tangenterna en stund varje dag och efter några månader så börjar du bli ”gyllenbrun” och efter ett antal år så har du en djup bränna som inte ens försvinner efter att du varit borta från solen en längre tid. Bara börja utsätta dig för det. Ta första steget. Få in en fot i dörren. Kom igång.

Har jag belamrat dig nog med metaforer än? Känner du hur viktigt det är att bara starta? Jag hallucinerar i varje fall mitt i skrivandet ett rungande JA som ringer i mina öron. Därefter är allt du behöver göra att välja något du verkligen vill få till och komma igång. Resten sköter solen bakom livet åt dig, men det kan den bara göra om du tar första steget ut i solskenet. Som Einstein en gång sa: Gör allting så enkelt som möjligt, men inte enklare än det. Vill du ha det så enkelt som jag kan beskriva det så får du formeln här:

1. Bestäm vad du vill!
2. Ta första steget!
3. Märk vad du får för resultat och korrigera nästa steg TILLS du kommer dit du vill!

Välkommen till ett bättre liv!

Veckans Boktips


The Beginning of Infinity


av David Deutsch

Ibland läser man en bok som får en att häpna. Det här är en av de böckerna. Bara att få tillbringa en stund i Deutsch’s tankevärld är fantastiskt i sig. För här får du följa med på en fängslande resa genom den gränslösa potentialen av mänsklig kunskap. Upptäck kulturens evolution och kraften i gränslös mänsklig kreativitet. Upptäck varför även de största av problem är lösbara och hur vår strävan efter förståelse verkligen är oändlig. Så vill du bli utmanad, utöka din visdom och fascineras av vårt mänskliga sinne så köp och läs…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.