Hej kära läsare


Efter att så många av er efterfrågat det, så gör vi min föreläsning ”Brinna utan att bränna ut dig” igen här i Borås den 25 maj. Hoppas att det datumet passar dig bra för att hitta nya sätt att se på produktivitet och stress som du har användning av för livet 🙂 Anmäl dig och de du vill ta med HÄR!

Den här veckan tar jag upp något som ockuperat mitt eget sinne sedan november förra året. När nu ChatGPT 4 släpptes förra veckan var det ett sådant hopp i funktioner att det var dags adressera det. Hoppas därför att du får med dig något viktigt av mina tankar nedan …

Gör ditt liv till ett mästerverk,

Veckans citat


”Om någon lyckas med att provocera dig, så inse att ditt eget sinne var delaktigt i den provokationen.”

- Epictetus

ChatGPT och Personlig utveckling


Det finns en sak som jag just nu funderar ganska mycket på. Inte så konstigt för att det kommer att förändra i stort sett varenda del av livet. Det jag tänker på är AI eller artificiellt intelligens. Allt från ChatGPT och Midjourney till allt annat som nu baseras på teknologin. Redan nu har det öppnats modellagenturer för AI bots där du kan beställa bilder av supermodeller som inte existerar. Juridiska dokument och affärsplaner som det inte längre behövs jurister till.

Vem hade trott att den typen av jobb var i riskzonen att bli ersatta av AI? Fick mig att fråga GPT en fråga som sysselsätter en transformativ coach: Vilka är de 10 vanligaste frågorna som människor skulle älska att få ett svar på för att förbättra sina liv på riktigt? Simpel fråga som ändå skulle ta en stund att svara på, men som AI spottade ur sig det här om på 20 sekunder:

1. Hur kan jag förbättra min mentala hälsa och välmående?
2. Vilka är de effektivaste sätten att hantera stress och ångest?
3. Vad finns det för effektiva sätt att uppehålla en hälsosam kost och ett bra träningsprogram?
4. Hur kan jag förbättra både kvaliteten och kvantiteten på min sömn?
5. Vad är några effektiva förslag på hur jag kan förbättra min produktivitet och timemanagement?
6. Hur kan jag skapa bättre förhållanden med familjen, vänner och medarbetare?
7. Hur kan jag förbättra min ekonomiska situation och sköta mina pengar bättre?
8. Vad finns det för effektiva sätt att hantera jobbiga människor och utmanande situationer?
9. Vad finns det för praktiska tips och råd för hur jag når mina personliga och professionella mål?
10. Hur kan jag bibehålla en positiv attityd och höja min känsla av lycka och tillfredsställelse i livet?

Skulle tro att åtminstone några av dessa frågor är relevanta även för dig. Kanske inser du också att ett användbart svar på dem skulle göra positiv skillnad för dig? Där du har en utmaning med det här är, ju precis där mitt jobb som coach kommer in. Där jag kan göra unik skillnad med erfarenhet, kunskap och insikter.

Så inte kan väl redan fjärde generationen av en algoritm ge några vettiga svar på den typen av frågor, eller? Ställde därför en coachfråga till den som löd ”Vilka är dina bästa, mest insiktfyllda svar på dessa frågor som leder till en högre förståelse och ger en inspirerande handlingsplan?”

Du kan själv besöka ChatGPT och ta reda på vad svaren på de övriga nio frågorna är, men för det här coachbrevet nöjer jag mig med första frågan för att visa på ett exempel:

  1. För att förbättra din mentala hälsa och välmående kan du börja med att förstå dina känslomässiga behov och ta praktiska steg för att uppfylla dem. Det skulle kunna omfatta att skapa en rutin för egenvård, sätta gränser, utöva meditation och mindfulness, främja meningsfulla relationer samt söka professionell hjälp om det behövs.

Helt ok men tyckte att det var lite för mycket standard tips och råd liknande kvällstidningarnas söndagssbilagor, så jag ställde om frågan: Skulle du kunna svara på frågorna igen men den här gången som en erfaren transformativ coach och 3P expert? Då blev AI:s svar på samma fråga så här I stället:

  1. Nyckeln till att förbättra din mentala hälsa och välmående är att förstå att dina tankar och känslor inte orsakas av yttre omständigheter, utan snarare uppkommer inifrån din tankevärld. Genom att inse den inneboende mentala hälsa och välmående som vi söker existerar och är tillgänglig inom oss alla, kan du lära dig att bli allt mindre beroende av yttre faktorer för lycka, lugn & harmoni. Med en djupare förståelse för hur tanke skapar dina känslor och därmed formar din upplevelse av livet, blir det allt lättare att släppa din stress och oro. Eftersom du då är mindre rädd för din upplevelse har du ett klarare sinne och kan göra bättre val och lättare hålla dig till det du tycker vore bäst för dig i längden.

Hur går dina tankar efter att ha läst det här? Inser du potentialen och hur det antingen ersätter eller förbättrar oss oavsett vad vi håller på med? Det jag ville få fram är inte hur bra svar AI kan ge på tuffa frågor, utan att det här är något som vi alla kommer att bli tvungna att ta ställning till.

För redan inom ett par år kommer de som inte tar till sig den nya teknologin hamna rejält på efterkälken. Så är du exalterad av att lära dig mer om hur det påverkar dig och din framtid? Hoppas det för det kan vara de viktigaste du lär dig och om ett år kommer du att önska att du började idag …

Veckans Boktips


Atomic Habits


av James Clear

Det här är en av de få böcker som jag återkommer till. Läser ett kapitel här och där. Mycket för att jag tycker att James Clear är en av dem som bidrar med mest värde och verkligen står för något som är praktiskt användbart för alla. För vi har nog alla redan förstått att vägen till en fungerande och framgångsrik vardag är sammansatt av våra vanor. Sällan hjälper den kunskapen oss något vidare, men den här boken tycker jag  tar en bondförnuftig titt som gör skillnad på riktigt. Skaffa och läs idag.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.