Hej kära läsare


Så börjar temperaturen dala och snön falla. Min sjuåriga dotter var avväpnande exalterad över att skrapa rutorna på bilen och kasta pudersnö i luften så att vi båda blev skrattande snögubbar. Plötsligt ser man ännu tydligare hur det mesta är möjligt att uppskatta med ett sinne som inte är tyngt av för mycket grubblande tankar.

Vet inte om du var en av dem som gick in för att skaffa min kurs ”Mental Hälsa” bara för att upptäcka att rabattkoden saknades? Vi har därför förlängt 25% rabatt för dig som läsare av coachbrevet och koden du använder vid utcheckning är: Anders25

Jag har alltid varit fascinerad av att se vad som är det minsta som kan göra störst effekt, så den här veckan tar jag en titt på just en sådan sak. Den kostar inga pengar, kan göras av alla och kan transformera varenda situation du befinner dig i. Nog är det en cool grej att kunna få till med bara 5-6 minuters läsande och lite eftertanke?

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”Om någon lyckas provocera dig, förstå att ditt eget sinneär delaktigt i den provokationen.”

- Epictetus

Känslans Kraft


Det finns ögonblick som är viktigare för oss än andra. Tillfällen som kan vara avgörande för hela våra liv. Då vill vi nog alla ha tillgång till våra bästa jag, eller hur? Inte för att det inte kan vara lika betydelsefullt i helt vardagliga stunder. För oavsett om det är stort eller litet för dig, så kan en högre nivå av förståelse göra en förbluffande skillnad. Lite som skillnaden mellan att titta rakt in i en vägg på femte våningen och ha utsikt över hela stan på våning 23. Det ger ett helt annat perspektiv.

Så vad är hemligheten till att lyfta till en ny nivå där du som mest behöver det? Vad jag är ute efter här är den minsta gemensamma nämnaren för när vi får till det. Och då, då handlar det helt och hållet om känslan. Skulle tro att du till exempel redan har märkt att människor inte svarar särskilt bra på när du bär med dig irritation, frustration, upprördhet och ilska till dem.

Det är lite som att ha en rejäl förkylning och gå fram och nysa rakt på dem. Tämligen sällsynt att någon med snorloskat ansikte uppskattar det i någon högre grad, eller hur? På samma sätt dras de allra flesta med i en mindre lustig dans mot sämre humör när du kommer till dem fräsande av låga känslor. För de ord du använder kommunicerar bara i kB (kilobyte) medan känslan du har medan du pratar kommunicerar TB (terabyte).

Nu vet jag ju naturligtvis inte om det är precis en miljon gånger mer information i känslan, men ni förstår hur jag menar. Kommer du till ett barn och är upprörd över vad som har hänt kommer konversationen inte komma särskilt långt innan den kör i diket. Oavsett hur bra och logiskt du än tycker att du uttrycker dig om den uppkomna situationen.

Det är ju dessutom ingen större skillnad med någon människa oavsett ålder. Oavsett om det är medarbetare, partners, vänner eller någon du träffar för första gången. Det ligger mycket sanning i att människor sällan kommer ihåg vad du sa, men alltid kommer ihåg hur de upplevde att du fick dem att må. Det är därför som du aldrig har fått en annan människa att må bra i onödan och bästa sättet att få till det är att själva starta med en bra känsla.

Poängen jag vill komma fram till här är hur viktigt det är att lägga vikt vid vilket sinnestillstånd du bär med dig in i varje interaktion med andra människor. Att ha som mål att komma med bästa möjliga känsla till varje möte. Att du inte tar det för givet utan verkligen påminner dig om det en stund innan. Att det har högsta prioritet för dig eftersom allt annat flyter därifrån.

Ju känsligare situation du känner på dig att du står inför, desto mer grundad i känslomässig balans behöver du vara. Att be sina barn sluta spela kan vara en sådan. Då behövs det kanske en värdefull paus utanför dörren till deras rum, ett par sköna andetag och en mental påminnelse om den varma känsla du har för dem innerst inne. Att bara rusa in och be dem stänga av kommer sällan sluta väl. Från den känslan blir det alltför lätt låsta horn och frustande stångande.

Inte heller någon egentlig skillnad på en miljonförhandling på jobbet eller när du verkligen behöver en bra idé. Att titta i riktning mot en skönare känsla istället för mot ett hårdare tänkande är förlösande. Faktum är att bara en stunds medvetenhet om det här gör att du åker upp ett par våningar i perspektiv. Ibland tar det dig hela vägen till klar sikt. Det är inte helt lätt kanske, men det är faktiskt så enkelt. Så varför inte pröva denna veckan? Varje gång du får till det lovar jag att du är tacksam för de extra terabyten i rätt riktning … 

Veckans Boktips


The Beginning of Infinity


av David Deutsch

Ibland läser man en bok som får en att häpna. Det här är en av de böckerna. Bara att få tillbringa en stund i Deutsch’s tankevärld är fantastiskt i sig. För här får du följa med på en fängslande resa genom den gränslösa potentialen av mänsklig kunskap. Upptäck kulturens evolution och kraften i gränslös mänsklig kreativitet. Upptäck varför även de största av problem är lösbara och hur vår strävan efter förståelse verkligen är oändlig. Så vill du bli utmanad, utöka din visdom och fascineras av vårt mänskliga sinne så köp och läs…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.