Hej kära läsare


Klockan tickar ner och nu är det bara ett par veckor kvar tills jag får chans att träffa dig på min  180° inspirationskväll den 10 oktober i Göteborg. Boka in kvällen och få ett härligt lyft inför hösten:-) Köper biljetter gör du HÄR!

21-24 november åker för tredje gången till underbara Cal Reiet på Mallorca för vår  3-dagars kurs Mental Klarhet. Vill du veta mer eller boka plats så skicka ett mail till karin@lifevision.se

Funderar denna vecka över vad som egentligen är viktigast och ger mest för livet att få till. Något som om vi förstår det bättre direkt ger allra mest för oss när det räknas. Nyfiken? Scrolla ner, läs och reflektera…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Nästan allting börjar fungera igen om du bara kopplar ur det några minuter, dig själv inkluderat.”

- Anne Lamott

Skapa en uppåtgående spiral!


Ibland så får jag frågan vad som är viktigast att förstå om man vill få till livet och vara lycklig. En fråga som är svårt att ge ett enkelt svar på. Det har ju skrivits spaltmeter efter spaltmeter om varje del i livet. Många har goda argument för att hälsan är viktigast. Ändrar du din kost och äter mer växtbaserat så påverkar det inte bara vikten. Nivån av dopamin i hjärnan går t.ex. upp och har större potential än de flesta mediciner att höja humöret på deprimerade. Andra effekter av det kan vara att mildra, stoppa upp och ibland reversera sjukdomstillstånd. Fantastiskt, eller hur?

En annan del i hälsan är rörelse och motion. Nästan varenda process i kroppen är beroende av att vi använder den. Så mängder med processer som slutar att fungera vid stillasittande kommer igång med så lite som 30 minuters rask promenad om dagen. Vi dras dessutom mot vår idealvikt och vi känner oss piggare.

En studie visade vidare att risken att drabbas av depression minskade med 25% för dem som motionerade och tränade regelbundet. Sedan flödar alla möjliga signalsubstanser för dem som tränar så att energinivån går upp. Lite mer rörelse i livet och det ger dig mera liv helt enkelt. Svårt att då påstå att något annat skulle vara viktigare än det, eller hur?

Men en studie på Harvard som följt 724 män under 75 år anser att det absolut viktigaste är kvaliteten på dina relationer. Den som har stödjande, nära relationer och en bra social kontakt visar sig åldras långsammare, har bättre hälsa och hjärnan degenererar mindre med åldern. Så inte bara ett friskare liv utan en bättre ålderdom kan argumenteras för som riktigt viktigt så klart.

Ett viss mått av välstånd är ju heller inte helt fel. Möjlighet att utbilda sig, frihet att ta sig för lite vad som faller oss in skulle vara roligt, spännande eller stimulerande vore heller inte illa. Ett jobb som passar ens intresse, talang och kompetens. En trivsam och trygg plats att bo på och råd att både välja det man vill äta och ha på sig. Vad skulle du personligen vilja lägga till här? För nog finns det mängder med viktiga saker som vi har med oss i den mentala listan att bocka av som vi tror är det bästa att göra.

Med allt detta sagt vill jag dock ge ett litet veto. För om man inte har en bra känsla så har man ingen bra upplevelse av något. Att gå ut utan att vara på partyhumör är säkert recept på att sluta kvällen med en önskan om att vara någon annanstans. Att vara på semester på en femstjärnig resort är då rena rama helvetet. Ens partners minsta fel framstår då som skilsmässoorsaker. Att inte ha något att göra är olidligt och att ha att mycket att göra är stressande. 

För att inte tala om att man inte har någon större lust att äta bra eller komma igång att träna. Nej, då fördriver man hellre tiden med vad som än förströr sinnet och äter något som ser ut att ha potentialen att fylla det sugande tomrum som kroppen då på gränsen till oemotståndligt påminner om. Nästan som att det mot ens vilja slinker ner precis det som man lovat sig själv att undvika. YouTube, Playstation och sociala medier drar sinnet från att snöra på några träningsskor. Det verkar på något konstigt sätt vettigt jämfört med gym, löparslingor och gångstigar.

Mitt argument här är därför att den avgörande punkten blir hur man har en skönare känsla oftare? När man inte har den hur sjutton gör man då för att inte falla för sin egen känslobluff? För när vi väl har en taskig känsla är det lätt att bete sig som om något på utsidan är orsaken och börja bestraffa den eller det som verkar ansvarigt för vår känslodipp. Därför är det så enormt stort att se hur tanke ger upphov till känsla och kvaliteten på vår tankevärld är allt känslan signalerar. Att upptäcka det och se det är precis den mentala klarhet och skönare känsla vi alla är ute efter. Vill här påstå att du inte behöver vara perfekt för att det ska göra en enorm skillnad att få till det här. Att bara någon gång om dagen komma på sig själv med de här tendenserna och styra i en bättre riktning är guld värt. Och det är verkligen allt som behövs. 

Vad!? Inbillar jag mig höra dig tänka när du läst hit. Vad är det som behövs? Lite medvetenhet om att dina känslor inte bara påverkar utan helt avgör din upplevelse av allt som händer. Samma ”sak” ger helt olika reaktion beroende på vilken förståelse och känsla du har med dig till den. Att det här är hur vi alla har det. Det är vad det innebär att vara människa. Det som gör skillnaden är att se hur det funkar. Du behöver inte lura ”systemet” eller fixa med det. Allt som behövs är att du förstår hur vi alla funkar och att alla faktiskt inkluderar även dig. Därifrån ser det genast vettigare ut att både träna och äta bättre, förstå andra och ha bättre relationer, göra det som produktivt på jobbet plus allt annat som vänder din livsspiral till brant uppåtgående.

Veckans Boktips


How Not To Die


av Michael Greger

Den här boken är rejält tankeväckande. De flesta av oss är uppväxta med idén att det finns en enda väg till framgång: Starta tidigt, specialisera dig och lägg dina 10.000 timmar så kommer du dit du vill. Här visar författaren på att sanningen om hur du uppnår framgång är något helt annat. Var intresserad av många olika områden, experimentera och ta lite omvägar. Därför är det här en viktig bok att läsa för alla som är intresserade av att nå till en högre nivå i livet.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.