Hej kära läsare


Det blev ett litet uppehåll i publicerandet under påsklovet, men nu är jag tillbaka. Vill än en gång påminna om att jag delar med mig det bästa jag har om hur du minskar din stress samtidigt som du ökar din produktivitet den 25 maj. Då kör vi min nya föreläsning ”Brinna utan att bränna ut sig” igen. Vill du vara med på en kväll värd att minnas så anmäler du dig HÄR!

Den här veckan satte jag mig ner med en klar idé för ett coachbrev, men när fingrarna träffade tangenterna var det något helt annat som de skrev. Det blev lärdomar från min pappa som det i veckan var 10 år sedan han gick bort. Hoppas att det även ger dig något extra att reflektera över …

Gör ditt liv till ett mästerverk,

Veckans citat


”Människor ser att gå på vatten eller i tomma luften som ett mirakel. Men jag tycker att är det riktiga miraklet är att gå är här på jorden. Varje dag är vi en del av ett mirakel som vi knappt märker: en blå himmel, vita moln, gröna blad, ett barns nyfikna ögon eller våra egna två som kan se allt det här. Allt är ett mirakel.”

- Thích Nhất Hạnh

Styrka från sorg


Funderade på vad jag skulle skriva i coachbrevet idag, men allt som dök upp i huvudet var tankar på min pappa. Svårt att förstå att det nu när jag skriver det här är tio år sedan han gick bort. Ändå kan jag känna doften av honom som om han stod jämte mig. Känna hur det kändes när vi kramade om varandra efter ett varv på golfbanan. Hans lite kluriga blick och glittrande ögon när han kom med en av sina blixtrande snabba kommentarer.

En favorit var när jag hälsade på honom uppe på hemmet. Han var där för att hans långvariga rökande gett honom KOL. Huvudet var dock i samma fart hela tiden. Trots det tyckte jag att det kunde vara bra att stödja upp minnet och de kognitiva processerna. Så jag hade med mig en burk Selen. Pappa frågade vad det var för och jag sa att det var selen för minnet och att han skulle ta en tablett 2 gånger om dagen. Hans omedelbara svar? Om jag kan komma ihåg att ta dem varje dag behöver jag nog inte tabletterna…

Eftersom vi alla påverkas mer än vi tror av hur våra föräldrar var, så är jag väldigt glad över att humor och kvicktänkthet var en av de saker jag fick med mig från honom. En annan var bollsinnet. Eftersom han själv spelade i Elfsborg så fick man en boll innan men ens kunde gå. Då lär sig hjärnan snabbt hur man kan hanterar alla bollar. Får man dessutom någon riktigt bra att härma från unga år så leder till möjligheter som annars inte funnits där. Till exempel är oddsen inte låga på att jag skulle kunna bli Europamästare i golf utan hans påverkan.

Jag kulle kunna göra långa listor med allt som min pappa betytt för mig, men det är kanske inte så relevant i detta sammanhanget. Det som jag däremot tror kan vara relevant är att fundera lite på vad dina föräldrar gett dig? Förstår att det kan vara lite komplext för en och annan, men även de dåliga sakerna kan vara bästa gåvorna ibland. Till exempel så fick effekten som cigaretter hade på honom mig att aldrig vilja ta ett enda bloss. Något som jag är väldigt glad för nu.

Så vad är det viktigaste du har du tagit med dig som kanske inte tänker på så ofta? Vi står alla på någons axlar. Med det de visat är möjligt genom att göra det bra och vad de styrt oss bort ifrån genom att göra det dåligt. För mig som inte längre honom kvar i livet finns det få saker jag önskar mer än att jag hade kunnat se allt det där innan han gick bort, så att jag kunde sagt mer av det innan det var för sent.

Oavsett, tror jag att du kommer att tycka att det är värdefullt att göra en lite inventering av de förmågor och möjligheter du fått av dina föräldrar. Är det mest på den andra listan, så kan det vara bra att se att deras dåliga exempel kanske på något sätt gör dig till en bättre förälder och människa. Det ger en dos av tacksamhet. För mig även en rejäl dos ödmjukhet inför att jag nu gör det samma för mina barn.

Dessutom så har vi som människor en unik förmåga att i även så här i efterhand kunna skapa värde av både det positiva och det negativa. Det vill säga att du med inventeringen kanske även hittar något positivt från dina föräldrar som du inte fick med dig men nu skulle vilja ha. Eller något negativt som påverkat dig destruktivt som du nu med lite medvetenhet kan ta med dig som ett varnande exempel och en styrka.

Hur som helst så hoppas jag att mina reflektioner i saknad av min pappa kan ha gett dig något på samma sätt som för mig. Avslutar med en imaginär skål för alla som kom före och på vilkas axlar vi nu står. Hoppas vi kan göra det samma för de som kommer efter oss …

Veckans Boktips


Fem felfunktioner i en grupp


av Patrick Lencioni

Läste den här boken inför ett uppdrag med ett företag som jobbat med den och fått bra resultat. Slukade den på en kväll och uppskattade den lika mycket som hans andra bok ”Getting Naked”. Här får du via en lättläst historia om en ledningsgrupp med samarbetssvårigheter, med dig principer för hur man får människor att jobba tillsammans på bästa sätt. Lika användbart i familjen, ett idrottslag som på ett företag. Bästa är att den avslutar med ett separat kapitel med lösningar på varje utmaning. Så gör dig en tjänst och läs den här.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.