Hej kära läsare


Snart är det Jul och tiden dit verkar bli ganska utmanande för många av oss. December månads elräkning verkar hamna på lika mycket som för ett normalt år. Kan vi då hålla humöret uppe och göra så gott vi kan även när utsidan är tuff?

Kanske den viktigaste fråga vi kan ställa oss själva enligt mig. Mer användbara frågor och svar för livet ger jag i min nya föreläsning ”Brinna utan att bränna ut dig” den 9 mar. Vill du vara med där eller ge bort en biljett till någon du bryr dig om så ta en titt HÄR för info och anmälan.

Vill du få än mer så har vi också en tvådagarskurs i Mental Klarhet på gång i Stockholm 22-23 april. Vill du veta mer ta en titt här! Om du vill säkra din plats direkt så skicka ett mail till karin@lifevision.se

I veckans brev tar jag en titt på ett mentalt verktyg som många av mina personliga coachingklienter tycker är något av det som hjälpt dem mest i vardagen. Det är ju där vi allra helst vill få till något bättre eller hur?

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Att bygga bra vanor i nuet hjälper dig att göra mer av vad du vill i framtiden.”

- James Clear

Lås upp din mentala verktygslåda


Adrenalinet strömmar till. Det dunkar i kroppen och knyter sig i magen. Årmiljoner av utveckling gör oss redo för flykt eller strid och vi reser mental ragg. Finns inte en människa som inte känner igen sig i den känslan. Från stenålderns livshotande situationer tills nu. Skillnaden är väl att vi oftare får den idag för att någon tränger sig före i kön, gör en ohyfsad gest med mittenfingret eller att att-göra-listan ser oöverstiglig ut.

För att inte tala om nuvarande situation när väldigt många av oss står inför försämrad ekonomi och osäkra framtidsutsikter. Tanken skenar och Amygdala gör ingen skillnad på ett verkligt hot och ett som vi livfullt föreställer oss. Sympatiska nervsystemet sätts i full larmberedskap och vi uppträder skrämt och irriterat redan innan något hänt. Det hjälpte oss när det behövdes en stark fysisk reaktion för att sparka bakut, slå hårt eller springa snabbt för att överleva. Men när det krävs kreativitet, uppfinningsrikedom och sansade beslut gör det istället att vi fungerar som allra sämst när vi behöver vårt bästa som mest.

För det är inte många av våra normala “verktyg” som är tillgängliga när sinnet är fyllt av rädda, osäkra och irriterade tankar. Faktum är att det är som om hela vår verktygslåda är låst. Tror att vi alla kan komma överens om att det kan vara oerhört kostsamt både på jobbet och privat när vi missar att alla rationella delar av sinnet är under lås och bom. Sansad, lugn och i balans är då inte vad som kännetecknar vårt beteende direkt, eller hur? Är vi många som samtidigt tar våra tankestormar om världen och nyhetsflödet seriöst så vänder varenda kurva vi mäter i samhället brant neråt.

Hur gärna vi än vill kan vi inte göra så mycket åt att vi alla funkar så här. Det är därför som kanske en av de viktigaste saker vi kan lära oss som moderna människor är vad jag pekar på här. Nämligen att istället förstå att vi som människor just är funtade så här. Redan där i den förståelsen öppnar sig nya möjligheter och mycket är vunnet. För precis som i ett upprört hav där vågorna går höga så finns ändå alltid lugnet tillgängligt strax under ytan (eller en våglängd djupt om vi ska vara mer matematiskt noga;-).

Så oftast räcker det att doppa ner den mentala tån en kort bit för att få en lugn plats att utgå ifrån. Allt som behövs är en liten mental paus. Att bli medveten om hur mycket man guppar omkring räcker för att låta sig själv korrigera till vår allmänna fabriksinställning av balans. Hemlisen är därför mest att fånga upp dig själv när du känner igen känslan som alltid kommer när du börjar guppa. Vill man då hjälpa sig själv lite extra är något av det bästa som verkligen funkar med mina coachingklienter att installera en mental luftsluss.

Som du säkert vet så är en luftsluss en anordning som består av två lufttäta dörrar i serie som inte kan öppnas samtidigt. Till exempel så används det här i rymden när en astronaut ska ut på en rymdpromenad. Först så jämnas trycket ut på insidan så att den inre dörren kan öppnas och astronauten går in i kammaren. Dörren sluts, astronauten tar på sig rymddräkten och därefter ställer man sakta om trycket i förhållande till utsidan, varefter den yttre dörren kan öppnas och astronauten kan gå ut. På så sätt sparas utrustning från att kunna slitas sönder av tryckskillnader.

Vad har nu detta med dessa och andra turbulenta tider att göra? Jo, enligt mig så behöver vi på samma sätt så att säga jämna ut trycket mellan öronen innan vi tar oss an någonting av vikt. Att använda responsen från Amygdala som skickar stressignal till Hypothalamus och ger en ”obekväm” känsla som en varningssignal om att det är dags att sakta ner lite. Det kräver en hel del insikt eftersom när systemet är fyllt av adrenalin och kortisol styr det oss mot att reagera snabbt på instinkt. Men varje gång du får till det är det guld värt.

Är det något med det här som slår an en sträng hos dig i dessa tider av skenande elpriser, ökande räntenivåer och oroande världsnyheter? Har du t.ex. några ställen där det varit bra om du tog den där känslan av irritation, ilska, besvikelse eller annat som en signal för att gå in i luftslussen en stund istället för att kasta dig ut i rymden? Min gissning är att svaret är ett distinkt JA. För det finns inget du kan ta dig an stressad, pressad och orolig som du inte hade gjort bättre lugn, harmonisk och mentalt klar. Det är dessutom inte klurigare att få till än att ta en kort stund med handen på dörrhandtaget och kolla av var känslan är innan du går inte till familjen efter en arbetsdag. Eller en kort funderare på vad du vill ska hända innan du går in på ett viktigt möte.

Så den här veckan vill jag inbjuda dig till att fundera lite över var du behöver skapa en mental luftsluss för dig själv? Kanske bara en ömsint klapp på din egen axel som påminner dig om vad den där känslan egentligen betyder? Att den mentala klarheten saknades tills ögonblicket du blev medveten om det. Bara det kan räcka för att din verktygslåda ska låsas upp och alla dina verktyg blir tillgängliga. Faktum är att det kan få dörren till hela verktygsboden att stå på vid gavel igen. Hoppas det kan ge dig någon idé till sansad självhjälp när den nu behövs som allra mest…

Veckans Boktips


Range


av David Epstein

Den här boken är rejält tankeväckande. De flesta av oss är uppväxta med idén att det finns en enda väg till framgång: Starta tidigt, specialisera dig och lägg dina 10.000 timmar så kommer du dit du vill. Här visar författaren på att sanningen om hur du uppnår framgång är något helt annat. Var intresserad av många olika områden, experimentera och ta lite omvägar. Därför är det här en viktig bok att läsa för alla som är intresserade av att nå till en högre nivå i livet.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.