Hej kära läsare


Så har det blivit ett litet uppehåll i publicerandet av coachbrevet då allt fokus ligger på att få till min nya webbkurs ”Mental Kraft – att leva och leda med din fulla potential”. Det kräver ju lite när man vill bidra med så mycket värde som möjligt för vem som än väljer att investera i sig själv och ta både av sin tid och sina pengar. Som de flesta så vill jag både leva upp till och helst rejält överträffa förväntningarna.

Den kommer hur som helst att inom en inte allt för avlägsen framtid finnas tillgänglig för dig som vill lösa upp dina utmaningar, nå dina mål och samtidigt ha en skönare upplevelse av livet. Tills dess kan du ju för mindre än kostnaden för en utekväll ta del av någon av mina föreläsningar i vår webbshop . Hör gärna av dig angående mitt löfte att du kommer att tycka att det du fick var mångfalt värt det och hänger kvar bra mycket längre än den där utekvällen:-)

I veckans coachbrev funderar jag på skillnaden mellan att vara överlastad och överväldigad. Kan tyckas att det mest är en semantisk skillnad, men jag tror att du efter att ha läst håller med mig om att det är mer än så. Att du efter 5-6 minuters läsande ser något nytt som på riktigt hjälper dig i vardagen …

Veckans citat


”Om vi inte ändrar den riktning vi har,så hamnar vi förmodligen där vi är på väg.”

- Kinesiskt ordspråk

Överväldigad eller Överlastad?Ett nytt perspektiv till ett balanserat liv!


Orkar du inte riktigt delta i allt som sker, hänga med, uppdatera dig, vara relevant och ”inne”? Känner du dig överväldigad av allt som ska hinnas med och som du ska hålla dig ajour med? Tror att vi alla känner av den nya informationstidens krav där vi förväntas hinna med mer på en vecka än någon gjorde på en månad på säg 80-talet.

När vi får den nya datorn, mobilen eller ett nytt program tänker vi att det ska få oss att komma ikapp och ge oss tid. Istället gör det så att vi ska vara anträffbara dygnet om och hinna stoppa mer i varje timme än vi kunde när vi hade de ”gamla” grejorna. Istället för att vara friare känner vi oss bara än mer inmålade i ett hörn. Kan du känna igen dig i det här?

Förmodligen kan du det, eftersom så många som 2 av 3 rapporterar att de upplever en så hög stressnivå att det är oroliga för sin egen personliga hälsa. Extra oroande då det inte är så lätt att se något ljus i tunneln då det bara går allt fortare för varje år som går. Är du osäker på sanningshalten i det, så ta en titt i den historiska backspegeln och lägg märke till hur varje årtionde exponentiellt har ökat farten sedan introduktionen av den industriella och digitala revolutionen.

Så vad kan vi då göra för att ha en bra upplevelse av våra liv när vi inte kan hoppa av det här skenande tåget? För att bo, leva och frodas i det samhälle vi har skapat och är en integral del av behöver vi ju jobba, bidra med värde och tjäna pengar. Självklart skulle vi kunna köra en repris på 60-talets Flower Power rörelse och checka ut från själva samhället, men det ser nog inte så aptitligt ut för de flesta.

Ett någorlunda vettigt alternativ enligt mig är därför att börja med att se skillnaden på att vara överväldigad och att vara överlastad. Överlastad är enkel matematik. Du har två timmar till en deadline men har ett arbete att göra som tar en hel dag. Ditt personliga rekord i bänkpress är 80 kg och någon har lagt 120 kg på stången. Du kan hålla andan två minuter och någon håller ditt huvud under vatten i fyra. Det kommer så klart inte att gå.

Överväldigad är dock inte kopplat till att vara överlastad som de flesta lite oskyldigt tror. Nej, det är istället kopplat till hur du använder tanken. Det är därför du kan känna dig överväldigad för att du inte hittar mobiltelefonen eller det ser ut som om du blir fem minuter sen till mötet. Skulle du nu i ditt frustrerade tillstånd spilla lite kaffe på kläderna går topplocket och det känns som det bara är för mycket. Att man har en miljon saker att göra och allt går fel. Det vill säga att du känner dig som att du nu är totalt överlastad, när du i själva verket använt din fantasi för att överlasta sinnet till att få en stark känsla av att vara överväldigad.

Är du redan här med på skillnaden och vad det öppnar upp för möjligheter? För när du lugnt tar dig an det du har att göra ser du vad som är viktigast och vad som har störst hävstång för det du vill åstadkomma. Därefter gör du nästa sak som ser vettig ut för dig. På så sätt kommer du så långt det är möjligt och får en chans att upptäcka om du faktiskt var överlastad. Vilket i sådana fall leder till en sansad diskussion om att avlasta dig och lägga en vettig vikt på stången så att säga.

Två plus två är fyra och vi har alla en gräns, men den kommer inte tynga dig emotionellt på samma sätt när du ser det här. För det är inte alls lika jobbigt att vara överlastad som det är att vara överväldigad. För vi kan inte göra mer än vi kan och lägga själ och hjärta bakom det. Trots det ger vår obegränsade tankeförmåga oss möjligheten att vara överväldigade över väldigt lite, speciellt när vi är på lågt humör. Att se att allt vi känner, inklusive att vara överväldigad, kommer från våra tankar i ögonblicket och att vi alla har förmågan att ta dem på mindre allvar i nästa ögonblick, oavsett hur överlastade eller ej vi är.

Kan du se något nytt bortom orden i det här, kan det vara starten på en mycket skönare upplevelse även i en värld som ständigt går allt fortare …

Veckans Boktips


Självbetraktelser


av Marcus Aurelius

Läste under sommaren om den här fantastiska lilla boken. Mängder med visdom som stått emot tidens tand och fortfarande är minst lika aktuell nu som när det skrevs för två tusen år sedan. Dessutom får du dessa ovärderliga insikter för priset av en hamburgare på Max. Inte mycket att tveka på då. Så köp, läs och bli lika positivt påverkad av en gammal kejsares betraktelser som jag.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.