Hej kära läsare


Måste stolt få börja med att tala om att det 50:e avsnittet av LifeTalk Podden ligger ute! Tack till alla er som lyssnar och skickar in frågor. Det är något av det roligaste jag och Karin gör tillsammans och att veta att det gör skillnad för så många gör det ännu bättre …

Vad som också kommer att bli riktigt roligt är att snart få göra vårt tvådagars retreat Mental Hälsa & livsglädje 15-16 oktober. Gör det tillsammans med humörtränaren Jesper Caron. Du som funderar på att vara med hittar mer info och möjlighet att anmäla dig HÄR!

Den här veckan funderar jag på om vi ska vara lite mer ödmjuka inför att vi förmodligen missar något uppenbart som kan ta oss till nästa nivå. Ett enkelt exempel på det skriver jag om som förhoppningsvis gör dig nyfiken på att utforska mer … Scrolla ner, läs och kom ihåg:

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Det är viktigare att bana väg för ett barn att vilja veta, än att sätta honom på en diet av fakta han inte är redo att ta till sig.”

- Rachel Carson

En extra nyfiken vecka


Ibland missar man enkla saker. Kanske till och med varit helt omedveten om dem hela livet. Så plötsligt hör man något, ser något eller slås av en tanke. Något som känns hur självklart som helst. Ögonblicket innan så var det helt dolt och man var omedveten om sin egen okunskap. Ändå är det just de här ögonblicken av klarhet som ändrar något i grunden och gör skillnad för oss på riktigt. Kan du relatera till det här?

Eftersom det här är oerhört allmänmänskligt så förmodar jag att du på något vis kan det. Låt mig ändå förklara lite med ett exempel som för några år sedan öppnade mina ögon. Jag var inne och sökte efter inspiration på TED.com när jag såg titeln ”How to tie your shoes”. Då presentationen av talaren Terry Moore beskrev honom som ”nytänkare” trodde jag att det skulle handla om skoknytning som metafor för livet.

Insåg ganska snabbt att det faktiskt handlade om hur man knyter sina skor. Han hade köpt ett par dyrare skor med runda, vaxade snören som hela tiden gick upp. Så han gick till skohandlaren och klagade: Jag gillar skorna men snörena är kass. De går upp hela tiden! Handlaren tog en snabb titt ner på skorna och konstaterade: Inget fel på snörena, det är du som knyter dem fel!

Nu var ju en av de saker som Terry var övertygad om var en livskunskap som han hade bemästrat att kunna knyta skorna. Det visar sig dock att det finns två varianter på en vanlig rosettknut. En svag och en stark. Han användeden svaga. Fick mig att fundera på hur jag gjorde och det visar sig att jag inte heller lärt mig rätt knut och att det var därför jag genom åren ständigt fått knyta om såväl fotbollsskor som golfskor och vardagsskor. 

Varför nämner jag nu detta i coachbrev som ska hjälpa dig att få ut mer av livet? Jo, om man kan missa att ifrågasätta ifall man faktiskt knyter skorna på ett användbart sätt – vad mer kan man ha missat då? Nu kostar just det misstaget inte mer än att man ständigt fick böja sig ner och knyta skor, men har man fastnat i tron att man har koll på jobbet, sociala färdigheter, träningstekniker, ekonomi etc. kan det få betydligt större konsekvenser, eller hur?

Då kan det vara av största betydelse att vara lite vaken på att vi alla när som helst kan förstå något nytt som gör verklig skillnad för oss. För nog har du redan något sådant tillfälle i ditt liv? När du insåg något till synes enkelt som gjorde skillnad både för dig och hur du såg på världen? Där det efteråt är så självklart att det liksom inte går att göra likadant längre? Även om det sedan kan behövas lite omtanke och träning att få till (det tog t.ex. mig någon vecka byta ut vanan att knyta svaga knutar mot starka så att det nu går automatiskt).

Kanske kan vara något att tänka på den här veckan och framåt. För när du väl inser det här är min erfarenhet att du allt oftare börjar se det som tidigare varit dolt. Det är som om svaren frigörs just av den där ödmjuka känslan av nyfikenhet på vad för något enkelt man kan ha missat. Att det bara var ett oskyldigt missförstånd som var dolt för oss. Inte så konstigt då att vi inte lär så länge vi lever – vi lever så länge vi lär. Låt oss leva lite extra nyfiket den här veckan … 

Veckans Boktips


The Art of the Impossible


av Steven Kotler

När man läst över 1300 böcker är det alltid lika kul när man hittar en ny bok som ger insikter. Steven Kotler avtäcker hemligheten bakom topprestationer oavsett om det handlar om elitidrottare, artister, chefer, vetenskapsmän och för alla andra som vill få ut det bästa av sig själva. Vad är det egentligen som krävs för att bryta igenom våra begränsningar och förvandla våra drömmar till verklighet? Via det allra senaste inom neurologi och frukterna av tjugo års forskande i ämnet får du här en karta för att hitta din egen nya toppnivå. Rekommenderar den starkt…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.