Hej kära läsare


Idag vill jag börja med att tala om att jag och Karin är med på Flow Summit ihop med bland andra Deepak Chopra, Eckardt Tolle, Joe Dispenza och Byron Katie. Du kan vara med GRATIS genom att anmäla dig HÄR!

Nu är det dessutom bara ett fåtal platser kvar för dig som vill vara med på  vårt tvådagars retreat Mental Hälsa & livsglädje 15-16 oktober. Gör det tillsammans med humörtränaren Jesper Caron. Du som funderar på att vara med hittar mer info och möjlighet att anmäla dig HÄR!

Förra veckan fick jag mängder av mail av er som hittade en viktig insikt mellan raderna. Fortsätter därför i samma riktning och hoppas att ännu fler av er ser något ni inte sett förut.

Vet att det kan vara svårt att höra något nytt i något som låter som man hört det förut, men då jag vet av personlig erfarenhet att inget kan betyda mer för livet än att förstå grunderna i vår mänsklighet är det värt varje försök. Så scrolla ner, läs och kom ihåg:

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Det största hotet mot vår planet är tron att någon annan ska rädda den.”

- Robert Swan, upptäckare

Din bästa miljö för äkta framgång


Det går väl knappt en dag utan att man får läsa något om miljön. Det är global uppvärmning, utsläpp av olja, saboterade gasledningar, kärnvapenhot, kemikalier och mängder av annat med potential att ta kål på oss. Tror att de flesta av oss även utan de här tecknen förstår att det kan vara en bra idé att sköta om planeten lite bättre. Den är ju än så länge det enda ställe vi har att bo på. Dessutom behöver vi ju tänka längre än näsan räcker om vi ska lämna de bästa av förutsättningar för kommande generationer.

Hur det ska gå till debatterar många smarta sinnen om som har större förmåga att påverka än jag. Skälet att jag tar upp det här är av en annan anledning. För jag har sett ett vanligt missförstånd hos många. Så jag vill här reda ut det här genom att skapa någon form av förståelse för hur miljön påverkar våra dagliga resultat. Förhoppningsvis så att du kan kan använda det på positiva sätt både på jobbet och hemma.

Låt mig se om en enkel metafor kan vara en början att beskriva det hela. Den som någon gång har haft mögel hemma förstår nog ganska snart meningslösheten i att attackera möglet direkt. För det spelar ingen roll hur du än skrapar eller gnider in ”antimögelmedel” så att det står härliga till. Det kommer ändå tillbaka. I varje fall tills du tar tag i själva orsaken, vilket är att göra något åt fuktproblemet som gör att möglet trivs. Förändra miljön genom att ställa in en luftavfuktare så försvinner det mesta av det som genom magi.

Lite på samma sätt funkar det om man har problem i ett förhållande eller på en arbetsplats. Det spelar ingen roll hur mycket regler och värderingar man kommer överens om. Så länge som sinnestillståndet hos de inblandade är lågt så kommer ”relationsmöglet” växa tillbaka och så har man samma problem igen. För stressade, pressade, oroliga och otrygga människor visar inte upp sina bästa sidor. Försöker du pressa dem i rätt riktning så sparkar de bara bakut än mer.

För att försöka lösa ett internt problem med externa metoder kan bli rejält frustrerande. Nyckeln när du själv eller någon annan verkar stå inför vad som verkar vara en stressig situation, ett tufft beslut eller en känsla av orättvisa, är att se att var det du känner kommer ifrån. För det är en grundläggande psykologisk princip att det du känner kommer från din personliga tankevärld. Utan den insikten, att vi lever i känslan av våra tankar ögonblick till ögonblick och inte i känslan av våra omständigheter, så är det stor risk att vi begår samma misstag om och om igen.

Det innebär inte på minsta sätt att den yttre miljön inte spelar någon roll. Den spelar ju en avgörande roll för vilka resultat som är möjliga att uppnå för oss. Att ha den senaste teknologin på kontoret gör självklart att man kan få mer gjort på kortare tid. Men det kommer inte per automatik leda till att man mår det minsta bättre. Går dina tankar mot att du istället för att få en tidsbesparing bara förväntas få mer gjort på samma tid går nog din stressnivå snarare upp istället för ner.

Nej, den yttre miljön har istället sin största betydelse för hur bra resultat du kan få när du presterar. Det din mentala miljö påverkar är hur mycket av din potential och ditt bästa som du har tillgång till och kan få fram. En racerförare i en trampbil lär ju inte sätta några rekordtider, men hon kan ha lika roligt i trampbilen. Hon kan även göra sitt bästa i trampbilen. Det kan hon även i en formula 1 bil och då kommer tiden att bli mycket bättre.

Upplevelsen av det du gör kommer alltså från din mentala miljö mellan öronen. Vilken nivå av mental klarhet och balans du har med dig in i en situation. Men resultatet av dina ansträngningar blir dock allt bättre ju bättre dina yttre förutsättningar är. Förstår du vad jag pekar på här? Att resultat och känsla de facto inte är mer än skenbart kopplade till varandra? Ja, då uppstår helt nya möjligheter.

Du kan göra ditt bästa och ha kul i värsta lågkonjunkturen. Du ser att det är möjligt att vara kärleksfull även när ens partner är ”omöjlig”. Att du kan ha väldigt bråttom och göra saker fort utan att vara det minsta stressad. Jobba på mot en dead-line lugnt och stadigt utan att känna dig som att du inte bryr dig för att du inte hetsar upp dig tillräckligt. På så sätt kan du se till att du skapar bästa möjliga förutsättningar för superba resultat utan den i längden nedslående missuppfattningen att det skulle göra dig lyckligare.

Hoppas att detta på något vis klargör skillnaden mellan inre och yttre faktorer. Adresserar du den inre miljön först och den yttre separat som nummer två får du förbereda dig på att bli förbluffad över vilken skillnad det gör, både för ditt välmående och dina resultat …

Veckans Boktips


The Art of the Impossible


av Steven Kotler

När man läst över 1300 böcker är det alltid lika kul när man hittar en ny bok som ger insikter. Steven Kotler avtäcker hemligheten bakom topprestationer oavsett om det handlar om elitidrottare, artister, chefer, vetenskapsmän och för alla andra som vill få ut det bästa av sig själva. Vad är det egentligen som krävs för att bryta igenom våra begränsningar och förvandla våra drömmar till verklighet? Via det allra senaste inom neurologi och frukterna av tjugo års forskande i ämnet får du här en karta för att hitta din egen nya toppnivå. Rekommenderar den starkt…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.