Hej kära läsare


Den här gången har det gått ett par veckor sedan sist. Ett höstlov utomlands med familjen och ett antal spännande projekt för att komma tillbaka fullt på banan igen med föreläsningar och webbkurser har varit viktigare precis nu.

Då vill jag än en gång tacka er som laddat ner ”Att Brinna utan att Bränna ut sig!” i vår webbshop  – shop.lifevision.se. Nu är det dessutom klart att jag kommer och kör den ”live” i Stockholm den 12 mars och i Göteborg den 20 mars. Du kan följa länkarna för att boka biljetter eller hitta all information HÄR Det blir magiska kvällar som kommer att ge dig en helt ny syn på stress, press och oro samt produktivitet, kreativitet och glädje i vardagen. Ses vi där?

I veckans coachbrev funderar jag på något som är av största betydelse för det aktuella läget i världen. Som jag hoppas gör att vi efter att du har läst gör att vi är åtminstone en person till som bidrar positivt och konstruktivt till lösningen …

Ditt liv är ett Mästerverk,

Anders Haglund

Veckans citat


”Om var och en av oss bara sopade utanför vår egen dörrskulle hela världen vara ren.”

- Moder Teresa

Konflikternas kärna!


De flesta tycker nog att de har en vettig syn på världen. Det är ju bara att ta en titt i trafiken. Bryr mig inte om vilken fart du har valt som din standard. En del kör precis enligt hastighetsbegränsningen, medan andra kör på egen vald fart som verkar vettig för dem. För en del är det några kilometer för fort eller långsamt. För andra är det precis på den körkortslagliga gränsen medan andra håller sig väl under.

Oavsett, så tycker alla att de som kör fortare än dem är fartdårar och de som kör långsammare är vägblockerande stollar. För alla anser att vettiga människor kör precis som de själva. Det här handlar ju inte bara om fart i trafiken. Det gäller hur hårt vi trycker någons hand i ett handslag. För löst och vi tycker att de är menlösa. För hårt och de visar att de kompenserar för andra tillkortakommanden.

Vi har liknande preferenser när det gäller tonläge. De som pratar högre än oss tar för mycket plats och de som talar lägre än oss behöver tala ur skägget. Står andra för nära i samtalet är de obekväma och påträngande. Står de för långt ifrån är de avoga och distanserande både metaforiskt och bokstavligt. Känner du igen dig i det här?

Det allt det här pekar på är den ofrånkomliga sanningen att vi människor egentligen bara gillar två typer av människor: De som är som vi själva är och de som på något sätt är som som vi skulle vilja vara. Kan ju upplevas väldigt generaliserande i dessa tider när knappt någon vågar säga varken bu eller bä för rädsla att bli ”cancelled”, vad nu det än skulle heta på svenska, men det är inte mindre sant för det.

Tänk bara på någon som du verkligen gillar. På riktigt, fundera på någon specifik person som du ler när du tänker på. Har du någon i åtanke? Bra, nu misstänker jag att den du har i åtanke antingen är ganska lik dig eller har egenskaper som du skulle vilja ha. Byt nu och fundera ut någon som stryker dig lite mer mothårs. Någon som du kanske till och med skulle vilja undvika och byta trottoarkant för om du såg dem framför dig på stan. Kan det vara så att du anser att de inte är som du och att du inte vill vara som dem?

Så sanningen är att vi gillar de som är som vi själva är eller som är som vi skulle vilja vara. Alla andra ogillar vi i olika grad. Det är liksom inneboende i vår mänskliga natur. Tribalism. Att vi gynnar medlemmar i vår egen stam. De som är lika oss. Samma sporttröja. Samma religion eller politik. Som har samma typer av åsikter och är med i samma grupp på FaceBook.

När vi väl har bestämt oss här, något som sker på det undermedvetna planet, så ser vi inte längre riktigt lika klart som innan. Bra mycket svårare för mig som Elfsborgare att se något annat än en tydligt bortdömd straff för tröjdragning och en tveksamt dömd straff för stämpling. Skulle tro att varenda Malmö FF supporter tycker att det första självklart inte ska vara straff när bollen inte var där och att det andra var klar straff för rå stämpling.

Är du inte fotbollsintresserad och undrar vad sjutton jag pratar om, så kanske vi kan ta ett ”enklare” exempel och se på konflikten i Israel. Å ena sidan så gör Hamas en terrorattack där oskyldiga dör. Israel slår tillbaka med kraft. Andra sidan tycker att Hamas slår kraftfullt tillbaka mot att palestinier sitter i en humanitär kris i ett gigantiskt utomhusfängelse. Israel terroriserar sedan oskyldiga människor som redan lider. Den ena sidans terrorist är den andra sidans frihetskämpe.

Ska vi få någon ordning på våra konflikter måste vi kunna hålla två till synes motstridiga idéer i huvudet samtidigt. Man och kvinna. Vänster och höger. Gammal och ung. Mörkhyad och ljushyad. Hetero och HBQTIA+. För att lösa det här måste vi kunna kommunicera och den bästa vägen är inte att avhumanisera den andra sidan. Det leder bara till mer våld och mer våld leder till mer extremism.

Är inte riktigt säker själv på vad jag vill säga med det här, men ska vi komma någonstans behöver vi vara allt fler som tar en ödmjuk titt på vår mänskliga natur och inser att värme och omtanke är den bästa vägen fram. För ingen har kommit till slutet av sitt liv och önskat att de hade varit lite mindre förstående och kärleksfulla genom livet.

Kanske kan vi inte påverka hela stora vida världen, men vi kan ta ett litet steg precis här hos oss, där vi själva står. Det kan räcka med ett handslag med samma tryck, ett leende, ett vänligt ord eller att faktiskt se det oskyldiga i varandras mänskliga natur. Vem vet, om tillräckligt många av oss förstår bättre kanske även världen blir bättre …

Veckans Boktips


The Beginning of Infinity


av David Deutsch

Ibland läser man en bok som får en att häpna. Det här är en av de böckerna. Bara att få tillbringa en stund i Deutsch’s tankevärld är fantastiskt i sig. För här får du följa med på en fängslande resa genom den gränslösa potentialen av mänsklig kunskap. Upptäck kulturens evolution och kraften i gränslös mänsklig kreativitet. Upptäck varför även de största av problem är lösbara och hur vår strävan efter förståelse verkligen är oändlig. Så vill du bli utmanad, utöka din visdom och fascineras av vårt mänskliga sinne så köp och läs…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.