Hej kära läsare


Blev en liten paus i skrivandet förra veckan. Vår lilla tjej bröt armen och det var begravning för en av mina allra bästa vänner. Ibland får man helt enkelt släppa det man lovet för att livet kommer emellan, men nu är det dags igen:-)

Nu är det dessutom inte långt kvar till vår tvådagars retreat Mental Hälsa & livsglädje 15-16 oktober. Gör det tillsammans med humörtränaren Jesper Caron. Du som funderar på att vara med hittar mer info och möjlighet att anmäla dig HÄR!

I veckans coachbrev funderar jag på bästa sättet att förändra båda våra egna andras beteende. Något som kan ge stora effekter eftersom det vi gör avgör de resultat vi får. Hoppas du hittar något tänkvärt på de 5-6 minuter det tar att läsa eller lyssna …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Du är precis så stor som det du älskar och precis så liten som det du tillåter att irritera dig.”

- Robert Anton Wilson

Belöna dig till framgång!


Vilket är egentligen det bästa sättet att förändra sitt eget eller andras beteende? När man ska träna djur är det viktigt att belöna de beteenden du vill få upprepade. Du säger sitt och hunden sitter och får en liten munsbit. Det går inte att vänta en timme eller ens 10 minuter utan belöningen behöver komma i direkt anslutning till att de lyckas. Efter att ha upprepat det ett antal gånger räcker det med kommandot för att den ska sitta igen. Lite då och då får den ändå en belöning för att hålla betingningen igång. Det här är något som varenda hundägare är väl bekanta med.

Det som vi kanske inte är fullt lika familjära med är att det mänskliga nervsystemet fungerar precis likadant. Vi försöker som småbarn få kontroll över gaffeln för att få in maten i munnen. Så snart det lyckas kommer det applåder och glada tillrop från alla runtomkring. För att inte tala om att vi känner att vi fick något som gav oss energi. Snabbt förstår vi att det är önskvärt att klara av, försöker igen och klarar snart av uppgiften galant.

Är ju inte alltid det lättaste i ens egen vardag, men lite uppmuntran när barnen dukar av och ställer undan disken så gör i varje fall två av våra tre det med stolthet nästa gång. Samma med kläder som ska ner i tvättkorgen, pennor som ska tillbaka där de togs och allt det där andra vi vill få till för en fungerande vardag. Inget magiskt piller och ibland gör man arbetet ogjort med irritation och missnöje när det inte funkar.

För även om vi kan använda den negativa sidan och bestraffa beteenden som vi inte vill se, så är det sällan särskilt effektivt. Vi människor har ju en tendens att då enbart utföra uppgiften precis så bra som behövs för att undvika bestraffning. Dessutom undviker vi att befatta oss med uppgiften så snart den som utför bestraffningen är utom räckhåll för att veta. Något som till exempel alla ”tjatiga” föräldrar blivit varse när barn bara städar under hot och endast gör det halvbra så det i varje fall inte går att klaga.

När du däremot belönar det du vill se upprepas, blir snart beteendet i sig en belöning som gör att det görs även när belönaren inte är närvarande. Så om du inte vill behöva vara ständigt närvarande och ändå få jobbet gjort med hög standard, kan det vara bra att fundera lite mer på den positiva sidan av den här ekvationen. Av egen erfarenhet vet jag vilken utmaning det kan vara när barnen ”kärvar”, men det ändrar inte på det faktum att allt som omedelbart upplevs belönat kommer att upprepas.

Hoppas att det säger dig något om hur du kan hantera andra runt omkring dig ännu bättre. Riktigt intressant blir det dessutom när du tittar på dig själv. För är vi riktigt ärliga kanske vi inte belönar oss själva för det vi vill ha mer av. Speciellt inte i form av uppskattning och inre värden. En mental klapp på egen axel. Några väl valda ord med omtänksam ton när du lägger märke till ett steg i rätt riktning.

Självklart innebär inte det på minsta vis att du inte kan ge tillrättavisningar och konstruktiv feedback. Kom bara ihåg att det aldrig kan slå belöningens effektivitet. Sedan är det viktigaste att ha i åtanke om den väl ska göras att den då måste den komma från ett balanserat tillstånd. Utan det blir resultatet negativt då det upplevs som en bestraffning snarare än en välvillig tillrättavisning.

För skillnaden på en konsekvens och en bestraffning är endast vilken känsla du kommer från när du administrerar den. Kommer du från ett varmt och välvilligt ställe kommer det att uppfattas som en konsekvens och som relevant input. Är du irriterad, frustrerad eller arg upplevs det direkt för den andra parten som en bestraffning. När det sker så är du genast tillbaka på ruta ett och får de mindre än optimala resultat jag nämnde ovan. Som princip så använd i första hand belöning om du vill styra dig själv och andra i önskad riktning. Behöver du ge feedback så kolla noga att du kan ge det med välvilja eller i varje fall känslomässigt neutralt.

Så vilka är dina bästa insikter efter att ha läst det här? Hur kan du använda detta på bästa sätt och ha roligt under tiden? Hur kan du göra det enkelt för dig själv och andra att lyckas med de beteenden som behövs för att åstadkomma det du vill? Viktiga frågor som om du tar dig tid att reflektera över dem kommer att ge dig svar som du har användning för överallt i livet…

Veckans Boktips


Dold verklighet


av Donald Hoffman

Redan första gången jag såg Donald Hoffmans TED-talk för sisådär sju år sedan blev jag helt fascinerad. Sedan dess har jag säkert sett om den ett dussin gånger. Älskar när någon tar en ny, fräsch titt på något med en vetenskaplig grund. Av någon anledning läste jag sedan inte hans bok förrän nu och den understryker verkligen hur revolutionerande dessa tankar är. Lovar att du kommer att ha en helt ny syn på hur vi alla ser på världen omkring oss. Köp, läs och begrunda.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.