Hej kära läsare


Nu är det inte så långt kvar tills min nya föreläsning ”Brinna utan att bränna ut dig” den 9 mars här i Borås. Ett sportlov, någon arbetsvecka så är vi där. Så ta chansen och anmäl dig nu. För det du investerar i kunskap kan ingen ta ifrån dig och det här har du nytta av för livet.

Vill du dyka ännu lite djupare så har vi också en tvådagarskurs i Mental Klarhet på gång i Stockholm 22-23 april. För att boka dina platser så ta en titt här!

I veckans coachbrev funderar jag på hur vi kan vara lugnare i vardagen och rida ut våra tankestormar på ett bättre sätt. Nyfiken? Scrolla ner, läs och  …

Gör ditt liv till ett mästerverk,

Veckans citat


”Paradoxalt nog, så ju mer villiga vi är att vara obekväma desto mer bekvämlighet hittar vi.”

- Seth Gillihan

Fångad i en tankestorm


Nog är det märkligt hur vi kan vara mer upprörda över att vi spiller ut något över hela köksbänken än vi är över krig, korruption och sociala orättvisor? Vi ser bilder på en söndersprängd teddybjörn på ett bombat barnhem i Ukraina eller instängda människor i Turkiska rasmassor, stannar till, och vänder sedan blad och läser sportnyheterna. När vi plockar ut del två ur tidningen stöter vi till kaffekoppen så att det spiller ut över hela tidningen. HELVETE.

Det rinner en rännil av kaffe ner över kanten på bordet och droppar på våra byxor. DUBBELHELVETE. Vi tar snabbt fram hushållspapper och torkar så gott vi kan. Nu måste vi byta byxor och tiden rinner iväg. Precis då skriker ett barn för att storebror tagit en leksak från dem. TRIPPELHELVETE.

Det här kan ju få vem som helst att gå upp i limningen. Dessutom får vi ju direkt efteråt den extra bördan över att vi nu är mer upprörda över småsaker i vår vardag än andras alldeles verkliga helvete. Lätt då att undra över sin egen mentala status och fundera på om man är någon form av måndagsexemplar. När den tankevurpan väl är gjord åker humöret rakt ner i källaren.

Kan du känna igen dig i det här? Att något tar tag i oss känslomässigt och drar iväg med humöret? Dessutom utom någon rimlig proportion till vad som händer i våra omständigheter på utsidan? Skälet till detta är faktiskt att vi funkar precis som vi ska. Det är inget fel på oss för att det här händer. Att förstå det kan i varje fall som minst ta bort momsen på det känslomässiga elände vi går igenom. Som bäst kan vi fånga det redan innan det är mer än krusning i sinnet.

För vi kan inte känna något annat än våra tankar i ögonblicket. Det är så allas vår upplevelse byggs. Så om du har lugna tankar mitt i ett totalt kaos så känner du dig lugn. Skulle du å andra sidan ha kaotiskt tänkande mitt i fullständigt lugn så kan du vara kaosartat irriterad. Att förstå det ger dig trumf på hand när du går igenom något jobbigt.

Då kan du nämligen sitta lite lugnare i båten även när känslorna går höga. Du vet att det inte är utsidan som behöver fixas och ändras. Allt som behövs är att låta tankestormen mellan dina öron bedarra. Något som den gör alldeles på egen hand och snabbare när vi inte försöker tänka rätt, positivt och mindre negativt.

Utmaningen vi ändå står inför är ju att det redan är för mycket tankar som snurrar. Att då lägga till fler av dem ger bara stormen energi. Ingen av oss kan tänka oss ur att vi tänker för mycket. Vi kan bara förstå nog för att låta bli att spä på det så att systemet kan få möjlighet att återfå balansen. På samma sätt som vi smälter mat utan att tänka på det. Eller får brunare hud som skydd om solens strålar träffat oss.

Ser du något nytt och fräscht i det här? Hör något du inte riktigt hört innan? Då tror jag att du kommer känna att du allt oftare är i ditt eget personliga himmelrike. Ett där du inte bara är mindre rädd för dina jobbiga upplevelser utan dessutom kan njuta mer av dina bra. För du är aldrig mer än en bortsedd tanke ifrån att vara i kontakt med din inre balans. När du väl förstår bättre kan du göra bättre och vi är alltid på inlärningskurvan. Nog är det en hoppfull insikt?

Veckans Boktips


Atomic Habits


av James Clear

Det här är en av de få böcker som jag återkommer till. Läser ett kapitel här och där. Mycket för att jag tycker att James Clear är en av dem som bidrar med mest värde och verkligen står för något som är praktiskt användbart för alla. För vi har nog alla redan förstått att vägen till en fungerande och framgångsrik vardag är sammansatt av våra vanor. Sällan hjälper den kunskapen oss något vidare, men den här boken tycker jag  tar en bondförnuftig titt som gör skillnad på riktigt. Skaffa och läs idag.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.