Hej kära läsare


Nu tornar utmaningarna upp sig vid horisonten. Ökad inflation, oroliga politiska situationer där allt fler verkar dra åt ett auktoritärt håll i sin osäkerhet. Sällan har det varit viktigare att behålla sin mentala klarhet och inre balans. Dessutom är ju det absolut mest inflationsskyddade vi säkert kan investera i vår egen utveckling.

För det du lär dig kan ingen ta ifrån dig. Du kan göra det gratis på nätet som i detta coachbrev eller videos, via böcker på biblioteket eller söka upp någon som kan hjälpa dig till nästa nivå. För det sistnämnda vill jag jävigt rekommendera dig att vara med  på vårt tvådagars retreat Mental Hälsa & livsglädje 15-16 oktober. Gör det tillsammans med humörtränaren Jesper Caron. Du som funderar på att vara med hittar mer info och möjlighet att anmäla dig HÄR!

Den här veckan grottar jag in mig i det viktigaste förhållande du har. Något som jag pekar nästa varje gång eftersom inget har större hävstång för ditt liv än när du ser något nytt om det här…

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Faktum är att det verkar som om den andra halvan av en människas liv inte består av något annat än de vanor de samlade på sig under den första halvan.”

- Fjodor Dostoyevskij

Din mest betydelsefulla relation


Då jag nu får för mig att de flesta börjar komma tillbaka i normala gängor även i dessa onormala tider, funderade jag på vad som skulle vara mest användbart inför hösten för alla er som läser coachbrevet. Det jag först och främst då skulle vilja fråga är vad du själv tycker vore det mest användbara för dig? Är det tips och råd om vad som ska göras? En bättre förståelse för relationer? Att ta hand om din kropp? Planera din tid?

Inte vet jag, men ta en ärlig funderare på ditt eget svar innan du läser vidare. Vad önskar du att någon sa eller gjorde för dig som du känner verkligen skulle göra skillnad för hur resten av året blir (eller åtminstone veckan)? Nej, läs inte det här utan att ha reflekterat själv först. På riktigt, stanna upp och tänk lite. Var finns din största hävstång? Har du gjort det? Bra, då skulle jag vilja ta upp några saker som jag får för mig gäller oss alla.

För om det finns något som verkar ligga oss varmt om hjärtat så är det hur vi ska ha en bättre upplevelse av livet. Kanske till och med vara lyckliga i vardagen precis där vi står. Bekväma med våra obekväma känslor och med allt vad det innebär med att vara människa. Så nu när de flesta av oss är tillbaka i full fart efter semestrar och annat vill jag starta upp med mina tankar om vad som göra störst skillnad på riktigt.

Det första är att välmående och lycka handlar om att känna att du gör framsteg. Att du går framåt på något vis i varje fall någon del av livet. För vi är inte gjorda för att bara sitta still och må bra. Vi är som allt annat i världen utvecklade för att kontinuerligt växa och och samla resurser som främjar både vår och framtida generationer. Visst kan det innebära att du är närmare dina personliga hälsomål eller att du känner att du kan ditt jobb ännu bättre än förut. Eller att du är närmare dina nära och kära och vänner.

Men allra viktigast är att du förbättrar din subjektivt viktigaste relation, nämligen den med dina egna tankar. För var du än åker och vad du än gör så är ju du och dina tankar där. Jag brukar uttrycka det som att när du är på ett bra ställe i sinnet så spelar det ingen roll vart du åker så kommer det vara bra. Å andra sidan när du är på ett lågt ställe i sinnet spelar det heller ingen roll vart du åker så kommer det vara jobbigt.

Därmed inte sagt att du kan jobba dig dit. Försöker du tänka positivt när du är låg blir du förmodligen bara irriterad. Det handlar snarare om bli bekväm med vilka tankar du än för tillfället har. Enligt min erfarenhet är det enda som kan ge dig det en förståelse för var dina tankar kommer ifrån. Att de kommer från dig och ditt sinne gör dig så mycket mindre rädd för att ha ”fel” tankar eller att må dåligt av dem.

I mitt fall så gör den insikten mig villig att känna mer snarare än mindre. Lite som att när man går och ser en film och vet att man är trygg i biomörkret. Då vill man ha valuta för sina biljettpengar, eller hur? Få mig att skratta, gråta, bli upprörd, upplyft, varm i hjärtat eller kall utefter ryggraden. Ge mig hela det överraskande känslomässiga spektrumet, men lämna mig för allt i världen inte oberörd. För när jag förstår att jag är trygg i biosalongen vill jag ha så mycket upplevelse det går, eller hur?

Så när du inser att dina egna känslor och upplevelser alltid kommer från ditt medvetandes inre bioduk där du spelar upp dina tankar, ja då vill du känna allt du kan. Du kan förvånande nog vila i oroliga tankar utan att vara rädd för att vara orolig. Känna eufori utan att låta den befläckas av att du vet att det kommer att ta slut så snart den positiva tankestormen bedarrat. Samtidigt ha av hoppet som kommer av att förstå att jobbiga känslor är lika temporära och kommer att klinga av på samma sätt.

Det vänder frustration till fascination när du på riktigt ser din egen obegränsade förmåga att ständigt få nya tankar som bubblar upp och tar form sinnet. När en för dig ”psychotanke” kommer flygande blir det lite som att ta en titt på en såpbubbla som flyger förbi där du kan se något avspeglas i ytan precis innan det ploppar till och den upplöses för att ge plats för vad som än bubblar upp härnäst…

Att ha en högre förståelse för hur vi alla på en fundamental nivå fungerar sänker vår rädsla. När det händer får du mer energi än du kan ana över till annat. Som att göra det du faktiskt tycker är vettigt och verkligen vill. För när temporära osäkra och rädda tankar kläs av för vad de är det som att dina kunskaper släpps fria från rädslans bojor. Då kan du använda dem och tröskeln för att komma igång med saker blir så mycket lägre.

När vi istället missar att det bara är tankebubblor som snart poppar och ersätts av nya, ja då ser rädslan allt för verklig ut och vi börjar försöka ”hantera” den (ok, är du en driven och framgångsrik person kallar du det inte rädd utan ”lite stressad”). Då blir enkla saker så mycket svårare att ens komma igång med. Så det är mitt hopp för det du får ut en högre förståelse av mina coachbrev, LifeTalkpodden, seminarier, föreläsningar och webbkurser.

Att det i sin tur gör att du gör något med det du då genuint vill åstadkomma. Gå ut och orädd ge mer än du förväntar dig få tillbaka. Ta hand om din kropp med näring och träning och gör lite mer än vad som är bekvämt. Vad som än ser vettigt ut för dig just nu. Sluta vänta och kom igång. Ser du något som verkar bättre så byt din approach tills det funkar som du vill. Du kan inte ana innan hur mycket det kommer ge dig på alla plan att känna att du växer mentalt, spirituellt, fysiskt och att du använder det till att bidra med ditt unika värde till världen omkring dig…

Veckans Boktips


The Art of the Impossible


av Steven Kotler

När man läst över 1300 böcker är det alltid lika kul när man hittar en ny bok som ger insikter. Steven Kotler avtäcker hemligheten bakom topprestationer oavsett om det handlar om elitidrottare, artister, chefer, vetenskapsmän och för alla andra som vill få ut det bästa av sig själva. Vad är det egentligen som krävs för att bryta igenom våra begränsningar och förvandla våra drömmar till verklighet? Via det allra senaste inom neurologi och frukterna av tjugo års forskande i ämnet får du här en karta för att hitta din egen nya toppnivå. Rekommenderar den starkt…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.