Hej kära läsare


Nu är det bara en vecka kvar tills min nya föreläsning  ”Att brinna utan att bränna ut sig” den 25 maj. Så nu är det sista chansen och vara med och göra en vanlig torsdag kväll till något alldeles extra. Något du kommer att ha med dig för livet.  Du anmäler dig HÄR!

Den här veckan funderar jag av naturliga skäl på det här med stress. Hoppas att du håller med om att 5 minuters läsande var mer än värt det …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Om du absolut inte kan tolerera att bli kritiserad så gör inget nytt eller intressant.”

- Jeff Bezos

Tänk om stress inte existerar?


Tankar om stress fyller mitt sinne just nu. Inte så konstigt då det redan nästa vecka är dags för min nya föreläsning om en helt ny syn på stress, press och oro närmar sig snabbt. Det är den 25 maj, men jag vill försöka förmedla något viktigt i det här coachbrevet som ger dig något på djupet. Lite klurigt att få ner essensen på en A4:a, men kan ändå inte låta bli att göra ett försök.

Den första märkliga insikten som slår mig är att stress egentligen inte existerar. Det liksom bara verkar som om den existerar. Det kan låta som ett galet påstående, särskilt i en tid då två av tre anställda rapporterar att de upplever en så hög stressnivå att de är oroliga för sin egen personliga hälsa. Men om du är öppen för att överväga kan den här sanningen, befria dig på ett sätt som inget annat kan.

Det centrala här är att det handlar om en upplevelse av stress. Inte en omständighet av stress. För stress skapas inne i våra egna sinnen. Om det är sant, kan vi bättre förstå hur det händer och därmed också lära oss mer om hur vi kan påverka vår stressupplevelse. Snarare än att försöka undvika saker och personer som verkar ha en konstant stresspåverkan.

Det finns något hoppfullt i att inse att vi själva har en roll att spela i den mängd stress jag upplever. För funderar vi lite så inser vi att den bara påverkar oss när vi tänker på den. Vilket innebär att utan de tankar jag just nu har skulle jag inte ha den upplevelse jag har. Det är både hoppfullt och mindre skrämmande när vi inser att vår upplevelse inte kommer från omvärlden och att jag inte är ett ofrivilligt offer för de situationer och omständigheter jag står inför.

På så sätt lär vi oss snart att känna igen känslan av att vi har fastnat i vår egen tankevärld. Det är vad den ”låga” känslan försöker tala om för oss. Bara att se det gör att du tittar i en bättre riktning som hjälper dig vidare. Från den insikten kan vi sluta att ta våra tankar på samma allvar. Att tänka mindre om våra tankar helt enkelt. Därifrån märker vi hur våra känslor naturligt förbättras och humöret studsar tillbaka. För det blir något att förstå på insidan snarare än något att undvika på utsidan.

Kanske har du en sådan lite låg känsla när du läser det här. Tanken om att jag inte förstår din situation, att det inte är så enkelt eller att det är skillnad för dig på något annat sätt kommer snabbt att utlösa en mindre bra känsla. När du ser att känslan kommer från dina tankar och inte från orden du läser, kan nya, fräscha tankar fylla ditt sinne. Tankar som ofta förbluffar dig med sin skärpa och kreativitet.

När dina tankar ändrar sig ser dina problem plötsligt ut som intressanta utmaningar. En irriterande person får en spännande personlighet. Att ha mycket att göra övergår från att vara stressande och påfrestande till att vara stimulerande och roligt. Det är en naturlig process som sker oavsett om du förstår den eller inte.

Min förhoppning är att du genom att ha läst det här mindre ofta låter dig luras av tankarna som fått dig att tro att känslan kommer från något utanför dig själv. Du kan då se att du faktiskt har något att göra med det du känner, vilket ger dig tillbaka förmågan att ta ansvar för det. Det är för mig enormt hoppfullt. Vad tänker du om detta just nu? Den känsla du har ger dig svaret …

Veckans Boktips


Fem felfunktioner i en grupp


av Patrick Lencioni

Läste den här boken inför ett uppdrag med ett företag som jobbat med den och fått bra resultat. Slukade den på en kväll och uppskattade den lika mycket som hans andra bok ”Getting Naked”. Här får du via en lättläst historia om en ledningsgrupp med samarbetssvårigheter, med dig principer för hur man får människor att jobba tillsammans på bästa sätt. Lika användbart i familjen, ett idrottslag som på ett företag. Bästa är att den avslutar med ett separat kapitel med lösningar på varje utmaning. Så gör dig en tjänst och läs den här.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.