Hej kära läsare


Förra veckan blev det ett ofrivilligt avbrott i utskickandet av coachbrevet. Inte helt oväntat visar det sig att övergången från egen server till Office 365 och Dropbox som molnlösning inte är fullt lika problemfritt och smidigt som utlovat.

Men nu är jag tillbaka lagom inför jul och min första rekommendation är för er som vill ge en riktigt inspirerande julklapp som räcker en bra bit in på nästa år. Nämligen att vara med på vår personliga ledarskapskurs  Mental Klarhet 9 – 11 maj i Båstad! Finns även möjlighet att vara med på samma kurs på Mallorca 21-24 november. Bokar eller får mer information gör du med ett mail till karin@lifevision.se …

Denna vecka tar jag en titt på en av de mer fascinerande och mänskliga dilemman som vi alla står inför. Något som jag hoppas är dig till hjälp inte bara inför de stundande helgerna utan för resten av livet …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


Den enda verkliga upptäcktsresan består inte i att söka nya vyer utan i att se med nya ögon.

- Marcel Proust

En hjärtevärmande julklapp


Vad är det egentligen som gör en film eller bok riktigt bra? Det gemensamma för alla riktigt bra historier är att de innehåller någon form av kamp. Den kan vara en inre eller yttre, men utan den så skulle vi inte vara så intresserade, eller hur? Det började bra, de hade det bra och det slutade bra är liksom inget framgångsrecept för vare sig drama, skräck, action eller komedi.

Utan någon form av dualitet faller historien platt. För det ligger i vår mänskliga natur att ställa upp saker mot varandra och lära oss av dem. Baksida och framsida. Upp och ner. Ljust och mörkt. Ont och gott. Det är något med detta som fascinerar oss på djupet. För nog har du, som alla andra, någon gång grunnat över hur vi ena stunden kan ha så mycket omtanke och kärlek i oss att vi inte kan göra gott nog för att i nästa stund kunna ”lacka ur” och såra även dem vi bryr oss om mest?

Än mer intressant blir det när man inser att varje mänskligt karaktärsdrag kan ha samma kluvenhet och ter sig olika beroende på om det är vi eller någon annan som har det. När t.ex. din partner gör åt pengar och bjussar på drinkar i baren är de slösaktiga. När vi själva gör något liknande är vi generösa. När de håller i pengarna är de snåla medan vi själva är ekonomiska.

Fascinerande, inte sant? Speciellt när det även manifesterar sig olika i en och samma person vid olika tillfällen. Någon som är härligt passionerad när de är välmående och i mental balans faller över i mani och besatthet i samma ögonblick som de tappar sin mentala klarhet. När vi tar en oplanerad paus styrd av egen visdom känns det fridfullt. När vi gör det från en pressad känsla känner vi oss lata.

Hoppas att dessa enkla exempel visar på hur spännande det är att vara människa. Eller om du läser det här med en pressad känsla så ser du det förmodligen snarare som oerhört frustrerande. Bara att se att de här skillnaderna kommer inifrån dig är befriande. Då finns det inte längre en hel stor värld som måste ändras. Allt som behövs är att ditt sinnestillstånd blir bättre så ser du per automatik den mer uppskattade sidan av ditt mentala mynt.

Bäst av allt är att det ligger i vår natur att det här ändrar sig på egen hand. Lite som en caddie sa till mig i Wales för länge sedan: Om du inte gillar vädret i Wales så vänta en stund. Förstår du vad jag pekar på här blir du inte längre ett offer för ditt skiftande humör. Du inser att den där obekväma känslan i kroppen bara talar om för dig att din bild av världen hamnat på sniskan och att allt i den ser en bra bit sämre ut just nu. Låt kvaliteten på dina tankar skifta så ser allt genast mycket bättre ut igen.

Dina tankar har nämligen sin alldeles egna dualitet: De är samtidigt det mest kraftfulla och det mest kraftlösa som finns. När vi tar dem på allvar kan de skapa en ogenomtränglig vägg av hinder som känns absolut verklig. Att ens säga ett enkelt hej eller förlåt till någon kan då verka fullkomligt omöjligt. När vi ser dem för den opersonliga tankeström de är kan vi ansträngningslöst ta oss an vad som än verkar vettigt för oss i varje ögonblick.

Inget kan göra julhelgerna bättre än att förstå följderna av detta lite djupare. Att se att varken någon eller något på utsidan kan påverka dina känslor. Att de faktiskt till 100% kommer till dig från dina tankar i ögonblicket gör det möjligt att bortse från dem. Plötsligt kan du lyssna på samma familjehistoria för femtielfte gången och höra något nytt. Eller förstå den innerliga önskan om kontakt och närhet som där ligger bakom orden.

Är du uttråkad är det för att du har uttråkade, repetitiva tankar som du tar på allvar. Är du engagerad och stimulerad har du inte sådana tankar i vägen. Du kan fråga vem som helst om hjälp med vad som helst när du inte tar ditt tänkande om vad det skulle innebära om de sa ”nej” på allvar.  Vi har den sköna känsla av kontakt och närhet som vi alla söker så snart vi bara umgås med varandra utan att låta våra tankar komma i vägen. Det här är vår fabriksinställning och där är allt möjligt.

Så enkelt, men ibland väldigt svårt att se, är det att känna värme och närhet mitt i den kalla vintern. God jul & Gott Nytt År!

Veckans Boktips


Mistakes Where Made - (but not by ME!)


av Carol Tavris, Elliot Aronson

Hur kan det komma sig att så många vägrar ta ansvar så fort något går fel? Varför grälar så många par om vem som har rätt? Det är lätt att se när andra gör fel men svårt när det gäller oss själva. Här får du mängder med fascinerande svar på varför vi hittar på så att vi kan känna oss på rätt sida om varje fråga trots att det tar oss i osmarta och felaktiga riktningar. Uppbackat av mängder av forskning får du här reda hur vi kan få en inblick in våra blinda fläckar så att vi kan ha bättre liv. Köp, läs och begrunda…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.