Hej kära läsare


Nu finns det endast några få biljetter kvar till min kvällsföreläsning i Malmö den 25 april – 180° genuint nytänkande för framgång och livsglädje.

Du som behöver det allra bästa och något att redan nu se fram emot till hösten följ med till Mallorca 21-24 nov – Mental Klarhet. Det kommer att finnas ett klart före och efter att du har varit med på den kursen.

Vill du hitta något på närmare håll så rekommenderar jag varmt HÅLLBART LEDARSKAP den 25 Septembersom jag gör tillsammans med Mats Erwald. Bokar din plats gör du genom att skicka ett mail till karin@lifevision.se …

Veckans citat


Framtiden kan inte förutsägas, men framtider kan uppfinnas. Det är människans förmåga att uppfinna och tänka nytt som har gjort samhället till vad det är idag.

- Dennis Gabor

Är du med i toppen?


Idag är världen mer sammankopplad än någonsin. I takt med att vi alla går och bär på en manick i fickan som hade varit en superdator för 25 år sedan, så är allt som finns att veta och alla vi känner bara en ”touchknapp” bort. Vi är närmare människor som är utom synhåll än någonsin förr. Samtidigt som vi nog tyvärr aldrig varit längre ifrån dem som är inom synhåll.

En annan utmaning med all denna ständigt tillgängliga datakraft är att vi inte längre bara jämför oss med människor på gatan, utan alla de andra nästan 8 miljarderna människor som trampar omkring på planeten. Eller i varje fall de som har postat något på sina sociala flöden och de kändisar som används som influencers i annonser och media. Det är ett ständigt bombardemang och för de flesta inte helt lätt att bara stänga av.

Det fick i varje fall mig att tänka på hur viktigt det nu är att förstå bättre vad det är som pågår. Vi blir ju uppmanade att vara den bästa vi kan vara. Det officiella budskapet är att det gäller att tillhöra topp 3 % för att överhuvudtaget kunna ta sig fram i denna konkurrensutsatta nya värld. De nedre 97% är i detta tankesätt utdömda loosers som inte tagit de nödvändiga stegen. Jösses, topp 3 % på din hemmagata innebär att du kanske tävlar med max 2-3 personer.

Ta samma jämförelse globalt och du behöver ta dig in i en ”exklusiv” grupp på 260 miljoner människor. Jämför med Sverige och vi har idag över 10% av alla vuxna mellan 20-80 år som är miljonärer (källa Veckans Affärer). Ska vi ta en titt på idrott så springer nästan alla så fort de kan någon gång i sitt liv. Det innebär att Usain Bolt är en på 8 miljarder eller topp 0,000000012%. I jämförelser på sociala media räcker inte ens det. Supermodellen från tiden där det ordet betydde något, Claudia Schiffer, sa när hon fick syn på en bild av sig själv på en reklampelare: Inte ens jag ser ut så där …

Min störste kille vill inte annat än att jag ska tillåta honom att spela Fortnite. Hans första argument är att ”alla andra” i hela världen får. Det andra handlar om varför det är bra att bli ”gamer” eftersom världens mest kända spelare, Tyler ”Ninja” Blevins, tjänar $500.000 i månaden på att spela och låta andra titta på. Inte konstigt att det kan kännas lite nedslående för den som jämför sig med den absoluta toppen.

Dessutom så ger det å andra sidan många falska förhoppningar om att kunna ta sig dit bara en på miljonen kan ta sig. Sanningen är dock att lite mer lokalt så räcker det bra med att vara topp 5%, eller en på tjugo. Extraordinära fördelar kommer med det. Självklart är det så att det är roligt att dra fram ett exempel på någon en-per-generation superstjärna som kammar hem de största belöningarna.

Men det är per definition inte möjligt för alla. Att tillhöra gruppen i topp 0,1-promille kräver både tur och speciell talang. Dock är gruppen en av tjugo tillgänglig för i stort sett alla som vill lägga ner lite eftertänksamhet och jobb. Speciellt om du så att säga tittar lite mer hemma på din egen gata. Att bli världens bäste kirurg vore väl kul, men lite mer specifikt topp-5% av alla handkirurger i Göteborg börjar bli realistiskt. Samma med bilhandlare, it-chefer, ledare, lärare, föräldraskapet och allt annat vi förhoppningsvis tycker att det är värt att göra det så bra som möjligt…

Så skulle dina kunder (om du jobbar i en organisation så är de du hjälper och bidrar med värde till dina kunder) välja dig om de visste det du vet om dig? Vad behöver du lära dig, investera i och träna på för att på riktigt vara top 5%? Har du tillgång till något eller någon som gör att du kan läsa det här och förstå det, så är det definitivt något du kan klara av i utbyte mot lite fokus och ansträngning.

Kanske blir det lättare att komma igång när du inser att du inte egentligen tävlar mot de andra nitton. För precis som alla andra tävlar du mot dig själv i en resa om kontinuerlig utveckling. Små steg leder till stordåd som knappt går att föreställa sig när det första tas. Det enda som är i vägen då är osäkra tankar och yttre hinder som kollar av om du verkligen vill ta steget. Bortse från dem och kör! Du kommer gilla utsikten från din egen topp…

Veckans Boktips


Invisible Power


av Ken Manning, Robin Charbit & Sandra Krot

Det här den bästa ledarskapsbok jag har läst. Med tanke på att jag har läst några hundra säger det en del. Vad som frå den att stå ut från mängden är att författarna tar en titt bakom skynket på vad som verkligen driver allt mänskligt beteende. Praktiska exempel på hur man vänder en negativ trend, får människor att komma överens och hur man hittar kreativitet att lösa vilka utmaningar man än står inför. Mindre stress och mer glädje. Kort sagt allt som behövs både för framgångsrikt företagande och ett framgångsrikt liv.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.