Hej kära läsare


Så har då Påsken kommit igen. De flesta har nu insett att Jesus dödsdag flyttar sig med månen. Det var ju lite lättare att svälja myten för de som skulle omvändas om de fick fortsätta fira där de redan firade. Det vill säga den första söndagen efter första fullmånen som infaller på eller närmast efter vårdagjämningen – vilken inträffar när solskivans centrum passerar himmelsekvatorn.

Krångligt men nog ska man ta alla chanser att fira, eller hur? Hoppas att ni gör det säkert i dessa tider och kommer ihåg att det viktigaste är att man firar på insidan. Något jag gärna hjälper er att göra i min nya föreläsning ”Mental Kraft – Energi & säkerhet i osäkra tider!”. Skamlös övergång men vill du att jag kommer och inspirerar och utbildar på ert företag så kontakta mig på anders@lifevision.se eller slå en signal till mig direkt 0705-835454 …

I veckans brev reflekterar jag över att så många känner sig pressade idag. Få saker skulle göra större skillnad än att kunna minska den stress och oro som många känner och det är min förhoppning att du hittar något i veckans brev som hjälper även dig med det …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Om du tänker irriterade tankar om andra fyller du dig själv med irriterande känslor. Om du tänker goda tankar om andra fyller du dig själv med goda känslor - finn något gott hos andra och du finner något gott hos dig själv.”

- Tomas Gunnarsson

Känner du dig pressad?


Det är för mig ganska slående hur många männsiskor som känner sig under press. Chefer jag coachar upplever att de är under konstant press att åstadkomma resultat. Artister är just nu under ekonomisk press. Idrottare har slutat att tycka att det är kul att träna för det är för mycket press. Föräldrar är under konstant press att ge barnen ett bra liv och ha en vettig vardag. Det är press på att ha en tränad och attraktiv kropp i utseende hetsen och barn upplever sig allt mer pressade både i skolan, hemma och med kompisarna.

En del är ju att vi i dessa digitala medietider får slåss om uppmärksamheten och endast den som drar till med något extra får spaltmillimeter eller blir viral. Så reportrar, YouTubers och andra influencers är under press att få till något saftigt som folk vill klicka på. Överdrifterna där verkar sätta press på oss att leva upp till dem i vår alldeles vanliga vardag. Som du förstår av den inledningen ser jag inte den här upptrappade spiralen som något positivt.

Jag definierar då press som något som gör att du känner dig anspänd. Därefter antar jag dessutom att vi människor inte funkar lika bra när vi är pressade och anspända. Det är som att vår mentala verktygslåda är tömd på verktyg och ibland har satts lås på. Lite som skillnaden i att svara på en fråga i en frågesport på tv hemma i soffan och att sitta live i programmet. De flesta har lättare att hitta svaret när de inte upplever att de är under press.

Är du med på det här så inser du snabbt att det vore bra om vi kunde sänka eller helt ta bort upplevelsen av press. Det skulle tillåta oss alla att vara kreativare, mindre stressade, anta utmaningar och svara på kritik på ett mer användbart sätt. Så press är inte något som bidrar till vara sig vår produktivitet eller vår livupplevelse.

För att kunna ta sig an det här behöver vi förstå var känslan av press kommer ifrån. Om den kommer från en hektisk värld full av dead-lines, bedömanden och en allt snabbare utveckling är vi lite körda. För det kommer ju aldrig gå långsammare än idag. Slutdatum på projekt kommer alltid att finnas och vi kommer att bli allt mer bedömda i takt med att allt vi gör kan mätas. Som tur är så är det inte varifrån vår upplevelse av stress kommer ifrån. Den genereras på något vis inne i våra egna sinnen.

Du vet egentligen det här eftersom vi alla blir pressade av olika saker. Ta tid till exempel. En del känner sig pressade när ska vara någonstans om 30 minuter och vet att det tar 20 minuter att komma dit. Andra är inte pressade fast de ska vara där om 10 minuter. Den första personen tänker på att något kan hända på vägen dit och de blir sena. Den andra vet redan att de blir sena och kan bara köra så bra de kan och njuta av färden.

En av dem kommer att vara mer redo att göra ett bra jobb när de nu väl kommer fram. Märkligt nog inte den som kommer i tid. För med ett oroligt sinne har ingen av oss tillgång till sina bästa resurser. Vi tänker inte lika bra, har svårare att fokusera, tar problem personligt och blir lätt stingsliga. Kan du känna igen det här?

Vägen ut ur det är att få lite perspektiv på vad som egentligen pågår. Ibland kan det räcka med att inse att det bara ser ut som att det kommer utifrån. Att istället se att vårt eget sätt att tänka har något med vår rädsla och oro att göra väcker oss till verkligheten. Det kan låta enkelt men det är inte lätt. Det kräver en del av oss att medge att det är vi själva och vår oskyldigt felanvända fantasi som står för känslan och varken vår chef, marknaden, partner, barn, dead-lines eller att-göra-lista. 

Dessutom behöver du se att det inte finns någonting du kan göra stressad, pressad och orolig som du inte hade gjort bättre lugn, harmonisk och mentalt klar. För en del är fortfarande övertygade om att press och stress är av godo för vår förmåga att prestera. Att det ger något ”extra” till oss och får oss att komma av våra förmodat lata rumpor. Då är det av självklara skäl svårt att se nyttan med att minska upplevelsen av stress till noll. 

Kan du å andra sidan se att vi alla är som mest kreativa, energiska och flexibla när vi är på ett bra ställe verkar det förmodligen som en riktigt bra idé. I varje fall att åtminstone titta i riktning mot att ta ansvar för den press du känner och minska den genom en högre förståelse och ett bättre perspektiv. Har du fått en glimt av att press är skapad i din tankevärld och att den kommer utifrån är en illusion skapad i samma tankevärld då har vi kommit långt på de här korta raderna… 

Veckans Boktips


The Happiness Hypothesis


av Jonathan Haidt

Det här en bok som jag så fort jag läst den kände måste rekommenderas i mitt coachbrev. En sällan skådad kombination av vetenskapliga studier och filosofisk kunskap som ger insikter i varenda kapitel. För att uppleva lycka i den moderna världen behöver vi kombinera allt vi vet. Öst och väst. Gammal visdom med modern förståelse. Höger och vänster hjärnhalva. Riktigt inspirerande läsning som borde ingå i allmänutbildningen för alla …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.