Hej kära läsare


Något av det mest energigivande som finns är att ha något att se fram emot och nu har jag två event inbokade för nästa år. Båda är så klart enligt mig den bästa julklapp du kan ge dig själv, någon annan eller dina anställda;-)

Det första är i min hemstad Borås den 9 feb och handlar om hur du kan ”Brinna utan att bränna ut dig”. Med andra ord om hur vi undviker att påverkas så hårt av den allt ökande takten på livet. Effektiva tankar som höjer livets alla delar. Ta en titt HÄR för info och anmälan.

Sedan har vi också en tvådagarskurs i Mental Klarhet på gång i Stockholm 22-23 april. Vill du veta mer ta en titt här! Om du vill säkra din plats direkt så skicka ett mail till karin@lifevision.se

Denna vecka funderar jag på hur vi bäst skyddar oss mot att bli infekterade av mentala virus. För när de väl slår rot kan de stjäla både vårt nu och vår framtid. Väl värt fem minuters läsning och lite egen reflektion …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Någon med halva ditt IQ tjänar 10 gånger mer än dig för att de inte är smarta nog att tvivla på sig själva.”

- Ed Latimore

Är du mentalt vaccinerad?


Kan tänka mig att du efter pandemin vet mer om virus, bakterier och andra mikroorganismer än du vill veta. Det bra med det är väl att man får lära sig det gamla grekiska alfabetet igen. Alfa, beta, delta och ett hopp upp till omikron än så länge. Dessutom får man reda på att det tydligen är en myt att kunna avgöra om det är en virus eller bakterie infektion genom färgen på snor. Lärdomar är ju alltid bra även om det ibland kan vara svårt att se var man får användning för dem.

Det jag däremot är övertygad om att du får användning för är att förstå att det finns något än mer smittsamt än Corona. Något som sedan påverkar dig bra mycket längre och mer på djupet. Som både kan bestjäla dig på nuet och din framtid. Det jag tänker på är tankevirus. Oskyldiga tankar som kan ge dig en mental snuva så snart du tar dem på allvar. Kanske inte feber men ändå frossa någonstans mitt i vardagen.

Därför kan det vara bra att veta hur man vaccinerar sig mot tankevirus och hur ditt mentala immunförsvar fungerar. Kanske lättast att illustrera med ett exempel från vardagen. En kvinnlig VD kom till mig för coaching och några månader in framkom det att det mesta av hennes tvivel rörde sig kring relationer och barn. Då hon närmade sig fyrtio kunde hon få ångest av tanken på barnlöshet.

När jag frågade henne varför så förklarade hon hur möjligheterna minskade med åldern. Att det dessutom var svårt nu ”för att alla bra män är redan upptagna”. Fick mig att haja till eftersom det tankeviruset är klurigt att försvara sig mot. Träffar man någon och de är ”lediga” kan de ju nu inte vara bra. Är de däremot upptagna men ute på dejt med henne har de potential. Lite bakvänt som du kanske förstår.

Visade sig att hon blivit smittad med det här viruset på en tjejträff där flera förklarade att män i deras ålder som var singel var ”det något lurt med”. Vettiga killar var redan tingade och ringmärkta. Kan du se hur ett enda tankevirus dömer henne till att döma ut alla som är lediga och sukta efter de upptagna? Älskarinna, familjeförstörare eller singel är ju då rollerna som finns kvar. Ingen av dem särskilt attraktiv när man vill starta familj snabbt …

Själv fick jag ett sådant oskyldigt tankevirus kastat mot mig på vårt bröllop. Någon sa: Åh, vad ni ser lyckliga ut! Ta vara på det nu medan det varar … Antyder en massa saker men viktigast är väl att lycka skulle vara färskvara. Att till skillnad från en hobby som blir roligare ju mer tid man lägger på det så är förhållanden tvärtom. Det blir tråkigare ju mer man umgås.

Inte konstigt att personen såg konfunderad ut när jag svarade: Va, menar du att det kommer bli ännu bättre? Vet inte hur mycket lycka man tål men då får vi snart reda på det … Det var ett snabbt sätt att vaccinera mot viruset som så oskyldigt var på väg att spridas vidare. Samma som när jag frågade den kvinnliga VD:n: Tycker du att du är vettig? – Jo…. Varför är du singel fast du närmar dig fyrtio? – Mannen jag trodde att jag skulle vara tillsammans med lämnade mig för en annan…. Hmmm, tror du att någon man kan vara i samma sits? En vanlig vettig person som bara är singel? Kanske bättre för dig än den som är upptagen, men flörtar med dig ändå?

Av någon anledning fick det henne att skratta högt. Som vi ofta gör när vi får en självklar insikt som befriar oss från en tanke som utan att vi varit medvetna om det hållit oss fångna i ett utbrytningssäkert fängelse mellan öronen. Vet inte om du redan nu kommer på något tankevirus som hållit dig tillbaka, men det är min förhoppning i varje fall.

Det kan vara ”för ung”, ”för gammal”, ”inte utbildad nog”, ”inte tillräckligt med resurser” … Oavsett, när du väl ser det där viruset någonstans i vardagen och möter det med lite humor, ett insiktsfullt skratt eller avslappning i kroppen är det något fundamentalt som skiftar. Dessutom utan de vanliga vaccinernas bieffekter. Värt en stunds reflektion, eller hur?

Veckans Boktips


Range


av David Epstein

Den här boken är rejält tankeväckande. De flesta av oss är uppväxta med idén att det finns en enda väg till framgång: Starta tidigt, specialisera dig och lägg dina 10.000 timmar så kommer du dit du vill. Här visar författaren på att sanningen om hur du uppnår framgång är något helt annat. Var intresserad av många olika områden, experimentera och ta lite omvägar. Därför är det här en viktig bok att läsa för alla som är intresserade av att nå till en högre nivå i livet.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.