Hej kära läsare


Så har ännu en vecka susat förbi med vårvindarna och det är inte långt kvar till skolavslutningarna. Vill därför börja med att tala om att jag har fått två platser tillgängliga för personlig coaching med mig. Start direkt efter sommaren i mitten av augusti eller september. Det löper därefter över 1 år eller 6 månader och ger stora resultat för alla livets delar.

Känner du att det är något för dig så ta kontakt med mig på anders@lifevision.se så hittar vi en tid för ett samtal om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Endast seriösa förfrågningar då det också handlar om en seriös investering av både tid och pengar.

Veckans coachbrev inspirerades av att någon sa att det gäller att jobba och träna på att vara i nuet. Det fick mig att fundera på om det verkligen ska vara jobbigt och dessutom om det vore bra att alltid vara det? Varför skulle vi få förmågan att föreställa oss andra platser och tider om det inte fanns ett värde i det? Tror att du gillar vad du får ut av brevet nedan så scrolla ner, läs och kom ihåg att …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Din syn klarnar först när du kan blicka in i ditt eget hjärta. Den som tittar på utsidan, drömmer. Den som tittar inåt, vaknar.”

- Carl Jung

Sluta kämpa med dig själv!


Lev i nuet. Släpp alla tankar på det förflutna och framtiden och ägna dig åt det du ska i stunden. Aldrig har det väl varit så populärt att tala om för människor att de ska leva i nuet. Att vara ”närvarande och härvarande”. Låta bli att hålla på och gå tillbaka till vare sig gamla eller nya minnen eller att föreställa sig framtida händelser, orosmoment och annat som förmodligen ändå inte kommer att inträffa.

Men att på det här sättet ha all sin upplevelse fokuserad på nuet är förmodligen inte riktig så fantastiskt som det beskrivs. För inte nog med att vi ändå inte har något större val på att leva i nuet och på den lokala plats vi för tillfället befinner oss. Det är ju det enda vi har. Allt vi kan göra är att via våra tankar skapa en personlig upplevelse av att vara någon annanstans. En kreativ, fantasifull och hallucinatorisk förmåga som hjälper oss bra mycket mer än det stjälper oss.

Kanske illustreras det här bäst av det märkliga fallet med Henry Molaison. I tidiga tonåren var hans epileptiska anfall så svåra att han inte hade något liv. Läkarna var rådlösa och till slut togs beslutet att göra en omstridd hjärnoperation. Den bestod i att man avlägsnade Hippocampus på båda sidor. Efter patientens uppvaknande var det spänd väntan som snart löstes upp då det visade sig att epilepsin var ett minne blott.

Champagnen var på väg att korkas upp av forskarteamet när man plötsligt upptäckte att Henry inte längre kunde forma några minnen. Det gav ett genombrott i att förstå vad Hippocampus gjorde men för Henry var det givetvis märkligt att bli av med hela sitt förflutna och alla framtida minnen. Ytterligare försvårat blev det av att det visar sig att samma del som formar vårt förflutna även används för att fundera på och projicera framtiden.

Henry blev därmed permanent fast i nuet oförmögen att svara på frågor om vare sig dåtid eller framtid. Ej heller kunde han känna igen människor som han träffat utan varje möte som var som det första. Samma med fakta och kunskaper. Allt var nytt och fräscht för honom och det blev snabbt ”gammalt” för alla inblandade. Däremot fanns alla motoriska minnen kvar och han kunde utföra allt som han innan kunde. På detta sätt levde han de sista 55 åren av sitt liv.

Det verkar med andra ord finnas en stor evolutionär fördel med att neuroplastiskt forma nya minnen och att fantisera om framtiden. När vi inte gör det funkar vi helt enkelt inte lika bra i den värld vi lever i. Kan vara bra att ha i åtanke när vi klagar på att den förmågan ger oss den tillfälliga illusionen av inte vara här och nu. Den står ju för hela vår inlärningsförmåga och möjlighet att skapa ett sammanhang mellan resurser, misstag och framgångar i det förflutna, och de resultat vi kan få i framtiden med det vi gör i nuet.

Är du med? Inte så konstigt att det som Einstein kallade ”tankeexperiment” är en så integral del av allas vår mänskliga upplevelse. Att jobba emot det kommer därför också alltid vara som att jaga sin egen svans. Du kan inte sluta fungera som vi alla är utvecklade till att fungera. Det blir väldigt jobbigt i längden att kämpa emot. Det viktiga är att förstå vad som pågår hos oss alla.

När du ser vilket oerhört värde det har att kunna förflytta sig bakåt och framåt på tidsaxeln via sin fantasi skänker det en härlig frihet. Frihet att skapa nytt. Frihet att hämta resurser från det som varit och att bortse från sådant som tidigare gett dig obehagliga känslor. Friheten av att upptäcka att du egentligen aldrig lämnar vare sig ditt nu eller ditt här.

När du inser det så behövs heller inte en massa jobb för att komma tillbaka när man ser att man faktiskt aldrig lämnat. Allt som hänt är att du oskyldigt missat ditt ”tankeexperiment”. Då frigörs tid och energi att orädd använda ditt förflutna, göra det bästa du kan med det nu du alltid har och skapa bästa möjliga framtid …

Veckans Boktips


Dold verklighet


av Patrick Lencione

Redan första gången jag såg Donald Hoffmans TED-talk för sisådär sju år sedan blev jag helt fascinerad. Sedan dess har jag säkert sett om den ett dussin gånger. Älskar när någon tar en ny, fräsch titt på något med en vetenskaplig grund. Av någon anledning läste jag sedan inte hans bok förrän nu och den understryker verkligen hur revolutionerande dessa tankar är. Lovar att du kommer att ha en helt ny syn på hur vi alla ser på världen omkring oss. Köp, läs och begrunda.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.