Hej kära läsare


Plötsligt är vi på inflygning mot sommaren. Luften värmer upp. Naturen blir grön och knoppar brister. Valborg står inför dörren och nu är tiden att sätta sina frön i marken. Inte bara bokstavligen utan även metaforiskt.

Denna veckas brev blir därför lite annorlunda. Kommer att göra kursen Hållbart Ledarskap med Mats Erwald i Stockholm den 25 september. Denna vecka får därför Mats chans att berätta om sin erfarenhet av att leda en organisation. Samtidigt funderar jag på de viktigaste tankarna bakom det som gör skillnad för dig på riktigt…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


"Den enda fungerande grunden för ett balanserat liv är ett balanserat sinne. Som tur är finns allt du behöver för det redan inom dig.

- Anders Haglund

På väg mot något bättre?


Mats Erwald:
”Under mina många och lärorika år som ledare har jag mer och mer förstått kärnan i gott ledarskap. Det tydligaste är att självledarskap är förutsättningen för ett bra ledarskap. Ju mer jag känner mig själv desto mer trovärdig blir jag. Att öppna upp och visa alla mina sidor som människa, även de mindre smickrande som man oftast försöker dölja ger mig större förtroendekapital. När jag visar att jag är en hel person så litar mina medarbetare på mig. När jag spelar en roll och håller en fasad så ser dom snabbt igenom den. Försöker jag dessutom försvara min yta så går jag in i en ond spiral och blir mindre trovärdig och sällar mig till slut till ”dom dåliga cheferna”.

Det har varit en spännande resa sedan jag träffade Anders första gången för cirka 15 år sedan. Fångades av hans sätt att beskriva hur jag själv kan påverka mycket mer i mitt liv än jag tidigare trodde. Fick några år senare möjligheten att bli personligt coachad av Anders under 6 månader och då kom vi på allvar in på riktigt djupa och bra diskussioner som tog det till en ny dimension.

Där har Anders hjälpt mig att sortera tankarna och komma vidare i mitt förhållningssätt till mig själv och andra. Tack vare det har jag alltmer börjat förstå hur jag själv skapar mina upplevelser. Det har haft den goda effekten att jag insett att jag skapar mina egna rädslor. Den förståelsen betyder bland annat att jag kan vara mer fokuserad och tydlig i ledarsituationer och viktiga beslut. Detta då jag inte låter en massa kraft gå till tankar om vad andra ska tycka om mig eller till att vara rädd och osäker.

Känns då fantastiskt att nu tillsammans med Anders få erbjuda föreläsningen Hållbart ledarskap. Där blandar jag och Anders våra erfarenheter av att leda andra människor. Jag pratar utifrån min erfarenhet som ledare för tusentals anställda. Hur jag genom att pröva mig fram har upptäckt vad som fungerar bra och vad som inte är värt att lägga energi på. Ger dig flera tydliga exempel från verkligheten på skarpa situationer som slutat både bra och dåligt.

Jag bjuder helt enkelt in dig mina praktiskt förankrade tankar om ledarskap. Tillsammans med Anders 22 års erfarenhet som professionell coach åt chefer på hög nivå ger vi dig en helhetsbild av ett hållbart ledarskap. Jag ser tillsammans med Anders verkligen fram emot denna dag. Mitt mål och förhoppning är att du redan nu ser att beslutet att vara med kan ge dig något av bestående värde för lång tid framöver.”

Förra veckans föreläsning i Malmö på temat 180° – genuint nytänkande för framgång och livsglädje – gav mig själv minst lika mycket som de som var där. Otroligt nyttigt att få möjlighet att vända och vrida på det jag redan vet och se om jag fortfarande håller med. Det är ju annars lätt att ta det som självklart och sedan aldrig mer syna det i sömmarna.

Är du med på vad jag pratar om? Den som till exempel är övertygad om att enda vägen fram mot det de vill åstadkomma är viljestyrka och disciplin kommer sällan vara nyfiken på om det går att få till det med glädje och inspiration. Deras fokus kommer vara på att pressa och driva på sig själva tills det är klart. Eller klanka på sig själva för att de är för lata och ofokuserade när det inte går deras väg.

Hur det än går så är det ingen höjdare. Samma är det när vi försöker få vår partner på bättre humör. När de istället sätter taggarna utåt är det få som antar något annat än den andra är dålig på att bli uppmuntrad när jag försöker allt vad jag kan. Det sista ställe vi tittar på är att vi kanske inte riktigt har koll på hur man muntrar upp folk. Att det är vi själva som behöver uppgradera vår förståelse för den mänskliga naturen om vi vill få till det vi vill.

Som du kan tänka dig gäller det här inom de flesta områden. Faktum är att varhelst du har ett problem som har kvarstått under en längre tidsperiod utan att det blivit nämnvärt bättre, eller kanske sämre, så är det du tror är lösningen själva problemet. Läs gärna om den meningen. För min erfarenhet är att det är en utmaning för många att ta in. De kan gå med på att de inte är effektiva och behöver göra det hårdare, längre, bättre etc. Men att det de facto är helt fel väg och att de behöver vända 180° är lite magstarkt att ta in.

Därför fortsätter folk att försöka somna trots att det håller dem vakna ända tills de ger upp sin lösning. Kämpar för att komma in i ”zonen” tills de ”skiter i det” och det plötsligt börjar gå bra igen. Försöker vara modiga istället för att förstå nog för att orädda ta sig an det världen erbjuder. Det är ju inte fel på det jag gör, det har bara inte funkat än verkar vara devisen.

Allt som behövs är en titt i diametralt motsatt riktning. Hur kommer det sig till exempel att så många inte vågar slappna av inför viktiga uppgifter? Själva fraseringen av frågan visar att de tycker att det är något som är farligt med att slappna av när det är viktigt. Utan oro, ångest, nervositet, press och stress kanske man inte skulle förbereda sig? Glömma av viktiga dead-lines? Eller kanske andra då tror att man inte bryr sig. Hemska tanke!

Med de premisserna är det inte konstigt att vi kämpar på i motvind istället för att med skön känsla i magen ta bra beslut och lugnt göra det som verkar vettigt för att närma sig målet. Det är varför jag är än mer exalterad att få vända och vrida på Hållbart Ledarskap till hösten. Vet att det kommer att komma något nytt som ställer något gammalt på huvudet. Som gör något som var svårt enkelt utan ansträngning.

Vet att det här för många låter alldeles för enkelt för att vara sant. Men allt som behövs för att ta allt i ditt liv till en helt ny nivå är en djupare förståelse. En förståelse som gör att du kan ta en nyfiken titt i en för dig helt ny riktning. En liten välmenad mental knuff den 25 september kan vara allt som behövs …

Veckans Boktips


Karins Chokladkök


av Karin Haglund

Nu är äntligen Karins chokladbok här. I boken hittar du över 45 recept på underbart smarriga chokladgodsaker. Alla fria från gluten, mjölk och vitt socker, lite nyttigare helt enkelt. De flesta recept är både raw food och nötfria. Vad sägs till exempel om minttryfflar, chaibitar med apelsinchoklad, lakritschokladkola, apelsinchockladbräck, hampatryffelbollar, mintig chokladdrömspaj och avokadochokladtårta?

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.