Hej kära läsare


Blev ett litet uppehåll i skrivandet förra veckan då vår treåriga dotter bröt benet i studsmattan. Hon är som alla barn så fantastiskt anpassningsbar att det kryps runt med helgipset släpande i golvet och rullstolen är lite av en favoritplats:-)

Nåväl, nu är det absolut sista chansen att anmäla dig till Mental Klarhet. Tre fantastiska dagar på Mallorca där de insikter du får  hjälper dig i alla delar av livet, inte minst i affärslivet. Anmäl dig till karin@lifevision.se om du vill med på resan.

Denna vecka inspireras jag av ett enkelt missförstånd med min son. Det ledde till en tankegång som jag hoppas du direkt märker att du har användning för när du tar dig an det du själv står inför …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är HÄR och NU.”

- Dag Hammarskjöld

Mentalt vaccinerad?


Ibland så känner man sig gammal. Allt som krävs är ett försök till konversation med sin nioåring. Han har tagit över skärmen i Teslan och all musik som spelas är vad nu än ”alla” i hans ålder lyssnar på. Språket i hip-hop rappandet gör ju att man trots sina egna löften om att inte vara som sina föräldrar sitter och hoppas att han inte förstår riktigt…

När då Dree Low börjar rappa om Dag Hammarskjöld ser jag min chans att få in lite högre värderingar. Frågar därför om han vet vem Dag Hammarskjöld är? Jag ligger redan redo att göra en utläggning om FN under kalla kriget, Svenska Akademien, diplomati, poesi och vad som än nu kan användas positivt i hans gärning så svaret tar mig lite på sängen: Äh, pappa, det är inte en person. De rappar om tusenlappen.

Sitter därefter tyst och lyssnar på texten ordentligt och inser att jag behöver ett slanglexikon för att dechiffrera vad de egentligen säger. Det jag förstår i både den och efterföljande via Spotify rekommenderade låtar är inte direkt en upplyftande syn på världen, människor i allmänhet och tjejer i synnerhet.

Den låga känslan i maggropen när jag begrundar vad det kan ha för effekt på unga sinnen och den framtida världen får mig att vakna till lite. Blir än mer inspirerad i min egna vision eftersom man inte hållbart kan skydda människor från att bli ”utsatta” för negativt språk och handlande. Men man kan så att säga mentalt vaccinera dem.

Själva idéen med att vaccinera oss är ju att öka vår motståndskraft mot specifika patogener. Allra helst då bli helt immun mot skadliga virus och bakterier utan att få några biverkningar av övriga innehållet i sprutan. Speciellt sådant som är värre eller har högre odds att skada oss än det vi faktiskt försöker skydda oss mot.

När det gäller tankevirus är det än klurigare. För när en skadlig tanke får fäste i sinnet kan det vara väl så farligt som något virus. En fundamentalistisk tanke kan få någon att bokstavligen gå i döden för den. När någon väl bestämt sig för att hålla fast vid en politisk ståndpunkt kan de inte längre se minsta gott i en idé så länge den kommer från ”andra sidan”.

Samma är det med de tankar vi får om oss själva som barn. Jag är dum, dålig, ful, slarvig, hetsig, elak, lat och annat kan lägga sig som ett ok över hela livet om man inte förstår hur det mänskliga sinnet fungerar. Om du däremot förstår hur det fungerar kan du själv mentalt vaccinera dig mot det mesta som är i vägen för både din framgång och ditt välmående.

Då kan inte längre ord skada dig och du behöver inte skada någon annan för att de använder ”fel” ord. Hur mycket det än ser ut för oss som att orden skadar så måste vi lägga till vårt eget personliga tänk för att känslan ska bli jobbig. Naturligtvis inte helt lätt att se igenom när någon kritiserar oss eller går till verbal attack. Då skyller vi känslan på vad som helst ”där ute” hellre än att ta en titt på våra egna tankevirus.

Men en titt åt rätt håll kan direkt göra dig immun. Då ser du hur jobbigt den andra personen måste ha det för att komma från ett så negativt håll. En spirande medkänsla ersätter då irritation och ilska och nya, hälsosammare möjligheter att svara på öppnar sig samtidigt som ditt sinne. Plötsligt njuter jag av musiken tillsammans med sonen i en skön känsla.

Googlar att ”akh” betyder bror och bäste vän, ”bazz”, ”flous” och ”para” är förortsslang för pengar och att någon som är ”deli” är dum eller efterbliven. Får den här idén till ett coachbrev istället för att predika och ”vara jobbig” under bilfärden.

Hur skulle du kunna mentalt vaccinera dig mot det du står inför i veckan? Ett par svar räcker för att tankeförkylningen som mest blir ett par mindre hostningar och jobbiga känslor ersätts av något mycket bättre…

Veckans Boktips


How Not To Die


av Michael Greger

Den här boken är rejält tankeväckande. De flesta av oss är uppväxta med idén att det finns en enda väg till framgång: Starta tidigt, specialisera dig och lägg dina 10.000 timmar så kommer du dit du vill. Här visar författaren på att sanningen om hur du uppnår framgång är något helt annat. Var intresserad av många olika områden, experimentera och ta lite omvägar. Därför är det här en viktig bok att läsa för alla som är intresserade av att nå till en högre nivå i livet.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.