Hej kära läsare


Nu tornar utmaningarna upp sig vid horisonten. Ökad inflation, oroliga politiska situationer där allt fler verkar dra åt ett auktoritärt håll i sin osäkerhet. Sällan har det varit viktigare att behålla sin mentala klarhet och inre balans. Dessutom är ju det absolut mest inflationsskyddade vi säkert kan investera i vår egen utveckling.

För det du lär dig kan ingen ta ifrån dig. Du kan göra det gratis på nätet som i detta coachbrev eller videos, via böcker på biblioteket eller söka upp någon som kan hjälpa dig till nästa nivå. För det sistnämnda vill jag jävigt rekommendera dig att vara med  på vårt tvådagars retreat Mental Hälsa & livsglädje 15-16 oktober. Gör det tillsammans med humörtränaren Jesper Caron. Du som funderar på att vara med hittar mer info och möjlighet att anmäla dig HÄR!

Den här veckan funderar jag på något som alla förstår är viktigt för hur bra det går för oss i livet. Tyvärr har våra försök att uppnå det varit något av en besvikelse. Inte på grund av brist på ansträngning utan för att vår förståelse för vad som egentligen pågår hamnat upp och ner. Konfunderad? Scrolla ner, läs och få insikter för livet…

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Jag sov och drömde att livet var glädje. Jag vaknade och såg att livet var service. Jag handlade därefter och upptäckte att service var glädje.”

- Rabindrath Tagore

Vill du höja din självkänsla?


Skulle du vilja ha högre självkänsla? Skälet att jag frågar är att det har varit en hel del fokus i media på hur man ska bygga upp den och jag anser att det är ett misstag att jobba på oss själva i detta hänseende. I varje fall på de sätt som föreslås. För oftast handlar det om att på något sätt ställa sig själv i bättre dager. Kanske tala om för sig själv att man duger. Att man kan, är duktig, rolig och har minst samma värde som alla andra.

Något som kan verka vara en logisk plan då de flesta som anser sig ha låg självkänsla tänker motsatsen om sig själva. Problemet är dock att själva processen att bevisa att man är en ”bra” person skapar precis det tvivel man försöker undvika. Nog har du märkt det när någon annan försökt att övertyga dig lite för mycket om sin egen förträfflighet, eller hur? Det får dig att fundera på om de verkligen är så säkra för då skulle de väl inte behöva jobba så hårt på att ”bevisa” det.

På samma sätt sår vi med vårt eget peppande fröna till tvivlet på vår egen självkänsla. För det här med självkänsla är egentligen en egenkonstruktion. Den har bara betydelse när vi funderar över om vi har den eller ej. Då känns genast bevisbördan av igen och vi försöker återfå den genom någon form av bedömningsprocess där vi kollar vi är bättre än gemene man, tjänar mer än grannen, är mer spirituell eller har bättre jobb, partner, sommarstuga, bil etc. Det blir en cykel av mentala toppar och dalar snarare än den stabila grund som man egentligen söker.

Trots att det ändå kan verka fungera temporärt, så är det alltså dömt att misslyckas i längden. För nyckeln till hög självkänsla är inte att tänka mindre dåligt och mer bra om sig själv – det är att inte tänka på sig själv alls. Självkänsla är vad du upplever när du tar dina egna osäkra tankar med en rejäl nypa salt och istället ägnar dig åt det du håller på med i stunden till det bästa av din förmåga. Ett exempel på det är att varje idrottare som jag coachar är lyckligt omedvetna om sig själva när de presterar på toppnivå. Skulle tro att du har samma upplevelse när du fungerar som bäst oavsett om det är hemma eller på jobbet.

För det är ju när vi bara tar oss an livets skeenden som de ter sig i ögonblicket utan att bedöma oss själva i förhållande till hur det går som vi alla funkar som bäst. Så ”hemligheten” är alltså inte att ge sig själv en positiv bedömning utan att inte bedöma sig själv alls. För när du blir medveten om dina personliga funderingar om vem du är och hur det går för dig så öppnar du per automatik upp för tvivel. Tvivel som får din självkänsla att försvinna i en mental rökpuff.

Jag upprepar mig lite här, men det är en så viktig insikt att göra. För om du verkligen inser hur det hänger ihop blir plötsligt ett liv med en skön känsla tillgänglig 24/7 och inte bara när du lyckats göra något bra, har peppat dig själv, ser dig själv som en vinnare eller bättre än någon annan på något sätt.

Att klara av det här går alltså enbart genom en ny nivå av förståelse för hur livet är uppbyggt. Att det finns en form av bakomvarande livskraft hos oss alla som vi upplever bakom våra tankar och medvetande. I kontakt med denna kraft slår det oss inte ens att ta våra bedömningar om vår självkänsla på allvar. Där upptäcker du att du aldrig förlorat den fantastiska känsla av existentiell självklarhet som du är född med.

Det är en fantastisk insikt och från den ser allt i ditt liv bra ut – inklusive dig själv. När du sedan, som vi alla ibland, fastnar i tanken och det tillfälligt ser sämre ut förstår du att det kommer från tanken och inte från din innersta natur. Inget som betyder något på riktigt är hotat. Det är vad äkta självkänsla handlar om!

Veckans Boktips


The Art of the Impossible


av Steven Kotler

När man läst över 1300 böcker är det alltid lika kul när man hittar en ny bok som ger insikter. Steven Kotler avtäcker hemligheten bakom topprestationer oavsett om det handlar om elitidrottare, artister, chefer, vetenskapsmän och för alla andra som vill få ut det bästa av sig själva. Vad är det egentligen som krävs för att bryta igenom våra begränsningar och förvandla våra drömmar till verklighet? Via det allra senaste inom neurologi och frukterna av tjugo års forskande i ämnet får du här en karta för att hitta din egen nya toppnivå. Rekommenderar den starkt…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.