Hej kära läsare


För alla er som vill höra mig live har ni nu möjlighet till en  180° inspirationskväll den 10 oktober i Göteborg. Inte ens en månad kvar så boka av kvällen och få ett härligt lyft inför hösten:-) Köper biljetter gör du HÄR!

21-24 november åker för tredje gången till underbara Cal Reiet på Mallorca för vår  3-dagars kurs Mental Klarhet. Vill du veta mer eller boka plats så skicka ett mail till karin@lifevision.se

Det mest magiska i livet är ibland det allra mest självklara som vi ändå missar. Hoppas därför att du ser något nytt efter att ha läst den här veckans brev …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Att tvivla på allt eller att tro på allt är båda likvärdigt bekväma lösningar; båda bortser från nödvändigheten att tänka själv.”

- Henri Poincaré

Är du verkligen halvtom?


Gillar du ditt liv? En ganska rättfram fråga så här direkt i starten. Vid ett personligt möte börjar man ju lite mjukare med att prata om vädret och andra ”ofarliga” beröringspunkter, men låt oss gå rakt på sak utan förspel här. För svaret på den frågan är väl det närmaste en skala på verklig framgång som man kan komma, eller hur?

Förstår självklart att det finns mängder med andra parametrar för att mäta sådant här. Dessutom är det ytterst personligt hur man definierar framgång och jag hjälper mina klienter med alla delar så klart. Ekonomisk frihet, kärleksfullt förhållande, nära vänskap, att göra skillnad i världen omkring sig, drömhem, livsgnistrande hälsa …

Listan är ungefär så lång som din fantasi tillåter den att vara, men när det väl kommer till kritan handlar det ändå om vilken känsla du går omkring med i vardagen. Det oskyldiga missförstånd som de flesta köpt in sig på är att det är just den listans avbockande som ska leda till känslan.

Kallar det missförstånd och för den som kommit en bit i den personliga utvecklingen är det säkerligen inga nyheter att yttre framgång inte motsvarar den inre. Dock brukar det leda till nästa missförstånd vilket är att man då istället ska skaffa sig bättre omständigheter mellan öronen. Det är ju inte hur man har det utan hur man tar det. Ger livet dig citroner så gäller det att komma igång med lemonadpressandet. Sluta vara så hård mot dig själv och bedöm dig själv bättre.

Problemet är att det snabbt känns som om man bara lurar sig själv. För man vet ju ”sanningen” innerst inne. Att skaffa sig trossats 2.0 hjälper föga mot vad vi redan ser som självklart. Den hamnar därför snabbt i ”bull-shit detektorn” och mals ner i tanken tills det känns som att vi bara låtsas ha det bättre. Därtill kommer oket av att se glittrande ögon på barn i Afrika och jämförelsen att vi att vi inte ens kan vara tacksamma över att ha det så bra som vi ”faktiskt” har det.

Så vad ska vi göra då? Bara acceptera att livet är tufft och sedan dör man? Lite blek livssyn, så låt mig ge ett alternativ till en bättre upplevelse av livet. Något mer användbart än att försöka bedöma allt du gör som bättre än innan. Låt mig illustrera med ett exempel från vardagen. En VD som kom till mig för ett tag sedan var trött och stressad. När jag frågade vad som skulle göra vår tid och investeringen av pengar värt coachingen sa han:

– När jag var yngre var jag en ”glaset är halvfullt person”. Såg möjligheter och tog mig an saker med entusiasm. Märker hur jag på senare år mest ser hur jobbigt saker kommer att bli. Har blivit en ”glaset är halvtomt person”. Kan du få mig tillbaka till ”glaset är halvfullt” så vore det mer än bra.
Mitt svar tog både honom och mig lite på sängen:
– Vad spelar det för roll om du bedömer glaset som halvfullt eller halvtomt? Som ingenjör kan jag utlova att mängden vatten är densamma oavsett din bedömning. Tror att du missar det viktigaste här.
– Vad då?
– Vilket vackert glas det är….

Av någon anledning gjorde den uppstartande konversationen något för oss båda två. Vad spelar det för roll om du bedömer dig själv och händelser i livet som bra eller dåligt? Det är ändå precis vad det är och vi missar det fantastiska ”glaset” i vilket allas vår livskraft vilar. Det som ger oss möjlighet att tänka om det som händer oss. Som skänker oss värdigheten att vara medvetna om upplevelsen som våra tankar skapar för oss.

Bara en titt i den riktningen är något helt annat än att försöka vara en bättre domare, advokat, åklagare och jury i ditt liv. Det är som skillnaden mellan att försöka säga att en film du tycker är ”så där” ändå är fantastisk och att istället följa sladden och inse att det finns ström som får projektorn, TV:n, satellitboxen och allt annat att fungera. Det är inte en bättre bedömning. Det är en högre nivå av förståelse. Det i sin tur låter din naturliga fascination, ödmjukhet, omtanke, visdom och nyfikenhet flöda fram utan en massa bedömningstankar i vägen. Det glaset är värt att svepa i sig och är härligt berusande oavsett innehåll …

Veckans Boktips


Range


av David Epstein

Den här boken är rejält tankeväckande. De flesta av oss är uppväxta med idén att det finns en enda väg till framgång: Starta tidigt, specialisera dig och lägg dina 10.000 timmar så kommer du dit du vill. Här visar författaren på att sanningen om hur du uppnår framgång är något helt annat. Var intresserad av många olika områden, experimentera och ta lite omvägar. Därför är det här en viktig bok att läsa för alla som är intresserade av att nå till en högre nivå i livet.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.