Hej kära läsare


Vem hade kunnat ana att det skulle vara vårkänslor i luften ett par dagar efter snön? Nog är det något med doften i luften som talar om för hela naturen att det är dags att komma ur idet? Att köra igång och ta vara på vårens möjligheter?

Vill du starta med något riktigt bra på företaget så gör jag föreläsningar och workshops på Zoom och Teams som accelererar den känslan för alla medarbetare. Kontakta mig  på anders@lifevision.se eller slå en signal till mig direkt 0705-835454 så planerar vi tillsammans något i världsklass till er…

Den här veckan funderar jag på små, produktiva steg som du kan använda dina ”dåliga” vanor till. Att göra något bra av att du byggt upp dem. Fem minuters läsande och lite eftertanke är allt som behövs. Hör gärna av dig med ditt bästa skifte efter det här…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Naturen skyndar inte ändå hinner den med allt.”

- Lao Tzu

Håller du rätt streak levande?


Började för ett tag sedan med Duolingo. En språkapp där jag kör spanska mest för att hålla igång språket man en gång lärde sig när det var skytteltrafik till solkusten i golflandslaget. Som de flesta appar gör den allt för att hålla dig kvar. Små glada animationer när man klarar en uppgift. Topplistor för den som pluggar mest varje vecka. Extra poäng för att skaffa vänner etc.

Men framför allt så har den pushnotiser för hur många dagar i rad man håller igång sin streak. Mängder med extra belöningar per vecka och månad. Märkte hur jag kände mig ”tvungen” att gå in för en lektion en sen kväll när den varnade mig för att jag höll på att förlora min streak. Att undvika att få börja om när man kommit upp i över 30 dagar i sträck kändes på något vis viktigt.

Varenda företag med avtryck i sociala medier har någon algoritm som de smartaste programmerarna gjort och vars enda funktion är att maximera vår ansiktstid med just deras app. Att fundera på hur du bryter dig ur det här är säkert värdefullt, men samtidigt kommer du i dagens samhälle inte undan att bli påverkad och fastna någonstans.

Kanske startar du dagen med att kolla mobilen det första du gör? Eller går och kollar i kylskåpet varje gång du blir uttråkad? Scrollar nyhetsflödet när du är obekväm? Inte vet jag, men definiera ställen där du redan har dagliga automatiska du faller in i. För precis där har du en härlig möjlighet att använda dina redan installerade beteenden och byta ut dem mot något du själv vill.

Så vad vore en streak du faktiskt tycker skulle vara värt att hålla vid liv? När du väl funderat på det kan du lägga in det på den tid eller vid de tillfällen där du redan gör det andra. En enkel grej är att se till att den där pushnotisen som säger att du borde in på FB istället för dig betyder ”dags för 20 armhävningar”, ”ring en vän och säg något snällt” eller ”sitt ner och reflektera på vad som är dagens viktigaste göromål”. Trettio dagar av det kommer att göra verklig skillnad för dig på ett sätt som ett besök i appen aldrig skulle gjort.

Är du med på värdet av det här? Har du kanske redan kommit på något som du skulle vilja göra till en daglig grej eller kanske veckovis bocka av? Oavsett så kommer här lite förslag för att inspirera till att kicka igång med en streak som är värd att hålla igång:

  • Antal dagar i rad du sagt ett uppskattande tack till någon. En dag är det försent och då önskar vi att vi hade sagt det tidigare. Så hellre en gång för mycket än för lite.
  • Dagar i rad du gjort någon form av fysisk aktivitet. Gå ut och gå. Ta joggingtur. Stretcha lite. Bästa träningen är den som blir av så välj något enkelt du kan göra när det plingar till i mobilen (eller vad du nu valt som innan triggade något mindre värdefullt för dig.)
  • Antal dagar med en sallad som minst en av måltiderna. Att få i sig mer färggranna grönsaker gör gott och höjer garanterat din energinivå.
  • Dagar i rad du fått gjort dina topp-3 viktigaste att-göra-punkter.
  • Antal dagar i rad du är medveten om att du har lärt dig något nytt. Kommer du inte på något så sök upp något spännande på nätet och skriv ner.

Det här är bara några förslag på streaks som kan vara värda att starta och hålla liv i. Du kan säkert komma på något som passar dig ännu bättre. Oavsett vad du väljer så kom ihåg att om du inte har en plan för det här så faller du in i någon annans plan och de har av naturliga skäl sitt eget, snarare än ditt, bästa i sinnet. Är det här dagen då du startar en streak där du kommer vara nöjd med att du hållit i till månadsslutet, semestern, slutet av året? Ja, då var varenda minut jag kämpade med orden i det här coachbrevet värt det…

Veckans Boktips


The 80/20 Principle


av Richard Koch

Den här boken är en riktig klassiker som nu kommit i uppdaterad upplaga med fyra nya kapitel. Den enkla princip som beskrivs här har varit en konkurrensmässig fördel för alla som har kunnat den. I framtiden kommer den att vara en baskunskap som du måste ha koll på. Har du inte läst den än så klicka på knappen, köp den och läs den. De 20% tid du lägger på den kommer att ge 80% av dina resultat 😉

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.