Hej kära läsare


Första brevet på det nya året. Har det hänt något medan jag var ledig? Skämt åsido så är det ju tur att jag inte är politisk kommentator, men som försvarare av utbildning och den vetenskapliga modellen blir man ju bestört. Att falska åsikter åberopas som fakta sätter folk på kollisionskurs som får väldigt verkliga konsekvenser.

Vi påverkas alla av detta men det vi kan kontrollera är hur vi förhåller oss till det. Vilken känsla vi lever i och hur vi beter oss mot andra. Ljus är det enda som effektivt fördriver mörker så låt oss avtäcka vårt inre ljus och låta det skina i ögonen.

Den här veckan tar jag en titt bakom den mentala ridån på de principer som styr oss alla – oavsett om vi är medvetna om det eller ej. En liten titt i rätt riktning kan då göra stor skillnad…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Den största delen av det du kallar personlighet avgjordes av hur du valde att försvara dig mot oro och nedstämdhet.”

- Alain de Botton

Är du inne eller ute?


Har du något du skulle vilja var annorlunda under det här nya året som precis startat? Kanske att ta hand om din kropp på ett bättre sätt? Känna dig mer kapabel att orädd låta livet komma in och berörda dig oavsett vad som för tillfället pågår? Ta din ekonomi till nya höjder? Starta en relation, avsluta eller nytända den du är i?

Jag vet naturligtvis inte vad just du eller någon annan av er tiotusentals som läser det här varje vecka har för personliga svar, men jag vet att vi människor har ett naturligt driv att ständigt förbättra saker och ting. Så min ganska kvalificerade gissning är att du har något du skulle vilja ta tag i. Har även en tämligen bra uppfattning om vad som eventuellt stoppar dig från att få till det.

För sanningen är ju att vi i grunden bara har en utmaning och det är vår förståelse av vår egen mänskliga psykologi. När vi har fått den om bakfoten blir allting svårare än det behöver vara. Därför kan en titt på första principen för allas vår upplevelse av livet vara extremt värdefull: När vi är i ett bra sinnestillstånd så verkar i stort sett allting möjligt. När vi är i ett dåligt sinnestillstånd så verkar det mesta svårt eller väldigt jobbigt att få till.

Denna insikt är så värdefull att det är lätt att borsta bort den som för generell eller självklar. Vill därför att du verkligen funderar på sanningen i det. Ser till exempel att-göra-listan annorlunda ut vid olika tillfällen? Kan du reagera helt olika på samma typ av händelse vid olika tillfällen? Kan sådant du normalt tycker är enkelt vara svårt ibland? Kan du plötsligt enkelt få till saker du normalt kämpar med? Vad är det som skiljer?

Förmodligen behöver du inte ta en alltför djuplodande titt bakom din mentala kuliss innan du ser att den röda tråden är vilket sinnestillstånd du befinner dig när något inträffar. Kan du väl se det så blir ju den självklara och logiska följdfrågan: Går det att påverka sitt sinnestillstånd och hur gör man för att vara i bästa möjliga sinnestillstånd så ofta som möjligt?

Det blir ju den intressanta frågan eftersom man inte bara presterar bättre då, man lever ju i en skönare känsla på vardaglig basis. Något som alla människor verkligen vill få till så till den milda grad att vi testat nästan allt mellan himmel och jord. Kan man lyssna på musik, meditera, träna, städa arbetsplatsen? Använda droger och psykofarmaka? Vilka är verktygen? För att inte hamna i tusentals diskussioner om detta vill jag här att vi tar upp andra principen för vår psykologiska förståelse: Du kan aldrig lösa interna problem externt.

I det här sammanhanget så pratar jag om sinnestillståndet som internt. Detta eftersom det är helt och hållet skapat i just sinnet oberoende av externa omständigheter. Du kan lätt kolla att det ligger till så genom att märka att sinnestillståndet skiftar oftare än dina omständigheter skiftar. Du kan till exempel sitta helt still hemma i soffan och gå igenom ganska kraftiga humörsvängningar i takt med att dina tankar skiftar utan att det händer något nytt på utsidan.

Dessa två insikter är i sin enkelhet helt dolda för de allra flesta. Vilket är olyckligt eftersom de kanske är de största som en person kan göra i sitt liv. Det ändrar hela din relation till vad som pågår känslomässigt och var man tittar för att åstadkomma en förbättring. För när du ser att inget externt kan åstadkomma en känslomässig förändring oavsett hur mycket vi än försöker, blir det till att titta inåt istället.

Det ger helt nya möjligheter och att du ser annorlunda på de svårigheter och beslut du står inför. När du då ser att vi naturligtvis behöver skapa bästa möjliga förutsättningar för att få bra resultat, men att känslan du har medan du gör det är oavhängig situation kan du dyka upp utan något emellan dig och det sinnestillstånd vi alla söker. Speciellt användbart när du ser att detta ”något” enbart är de tankar som du tar på allvar i varje ögonblick.

Tankar som förvisso kommer med olika starka känslor men som inte är ett dugg farliga att känna när du förstår att de just bara är tankar. Denna förståelse i sin tur skapar möjlighet att oftare släppa fram ett redan existerande sinnestillstånd som trumfar alla andra. Ett som går på djupet snarare horisontellt på ytan. Därifrån finns i sin tur inget i livet som du inte klarar bättre.

Då spelar det till exempel ingen roll hur starkt det känns som att man måste ta några bitar från chokladasken eller kakburken. Du kämpar inte längre mot utsidan utan bara med din möjlighet att bortse från tanken i stunden. Chokladen och kakorna måste inte försvinna. Du behöver ”bara” borse från att ta tanken om dem på allvar och låta bli.

Samma gäller när vi inte vill resa oss ur tv-soffan fastän vi vet att det vore en bra idé att komma ut och gå en sväng i friska luften. Inte lika tufft att få benen att röra på sig när vi hajar att det bara är känslan skapad av våra tankar som stoppar oss. Eller att vara kärleksfull även när våra nära och käras beteende verkar ha gått över anständighetens gräns. Eller lägga själ och hjärta bakom din arbetsuppgift även när det tar emot. Eller …

Allt du önskar är, om än inte alltid möjligt att åstadkomma på en dag, möjligt att påbörja idag. Och även det minsta steg i riktning mot ökad förståelse på insidan leder till stora kliv på utsidan …

Veckans Boktips


Enlightenment NOW!


av Steven Pinker

Det här är Bill Gates absoluta favoritbok genom alla tider. Bara det borde göra dig nyfiken. Med djup och vetenskaplig grund visar Pinker hur världen blir allt bättre. Han visar även hur vetenskap, bondförnuft och humanism är bästa sättet att ta hand om våra problem och fortsätta våra framsteg. Sällan har så många behövt läsa den här boken, men tyvärr så kommer de som behöver den mest förmodligen inte ens öppna den. Som läsare av mitt veckobrev hoppas jag du är en av dem som ser värdet och skaffar den idag …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.