Hej kära läsare


Nu börjar det bli sista chansen för dig som funderar på att följa med på kursen i personligt ledarskap: Mental Klarhet den 3-5 maj På fantastiska Casa Bodhi 20 minuter från Malagas flygplats får du ett lyft med verktyg och idéer för livet. Dessutom precis när vädret är som bäst på solkusten och som osäkrast i Sverige den 3-5 maj. Mer information här och bokar gör du genom att mejla till karin@lifevision.se .

I veckans coachbrev tar jag en titt på sekvensen i framgång. De flesta vet ju att vi måste kunna krypa innan vi går och springer, men på vardaglig nivå så finns det faktiskt också en ordning på vad vi gör för att få till det vill. Kan ses som en liten, självklar detalj men den gör ack så stor skillnad. Nyfiken? Scrolla ner, läs och kom ihåg…

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”Allt kan tas ifrån en människa utom en sak: den sista av de mänskliga friheterna – att välja sin attityd oavsett omständigheter i en given situation, att välja sin egen väg.”

- Viktor Frankl

Har du rätt temperatur mellan öronen?


Tänk dig att du är sugen på någon form av bakverk. Ditt favoritbröd, bulle eller annat. Istället för att köpa det så ger du dig i kast med att baka själv. Tyvärr så råkar du missa inledningen och börjar mitt i receptet. Ingen big deal. Bara att göra starten på slutet istället. Som du kan tänka dig så kommer det nu inte att bli riktigt som du hade tänkt dig. Samma om du försöker starta bakifrån. Det lär ju inte bli något vidare att äta. Faktum är att även små detaljer som socker, bakpulver eller annat som inte hamnar i rätt ordning får stora effekter på resultatet.

Nu kan ju du kanske undra hur sjutton bakning och ordningen på ingredienserna ska kunna hjälpa dig att få fram det bästa ur dig själv när du som bäst behöver det, men tro mig när jag säger att det kan vara det mest betydelsefulla du kan lära dig. För väldigt ofta handlar uteblivna resultat om att du inte får till rätt sekvens. Ta som exempel beslutsfattande. Vad har du för ordning/sekvens på det?

Förmodar att det första som händer är att du upptäcker att du har ett val att göra. Ska du köpa eller sälja? Börja eller sluta? Öka eller minska? Har du bra koll så behöver du förmodligen inte ens ta ett beslut för att det är självklart för dig vad som är det bästa alternativet.

Andra gånger står man där som en åsna mellan två hötappar och vet inte vad man ska göra. Kanske känner du dig lite nedslagen, ångestladdad eller som om all energi har runnit ur dig när de ens tänker på dina möjligheter. Problemet är då att det är lite som att ha satt på sig ett par riktigt mörka, gråfärgade solglasögon. Var man än tittar ser det mörkt och grått ut.

Från det stället kommer du inte komma på några särskilt bra lösningar och strategier om ens några. Det mesta ser liksom bara fel ut och som att det inte kommer att funka för dig. Så vad du nu än kommer fram till kommer förmodligen vara tämligen ineffektivt om det ens fungerar alls.

Om du å andra sidan inser att du har ett par mörka och gråa linser på dig, så förstår du att allt ser lite värre ut än vad det är. Kanske viktigast av allt så är du med på att allt kommer se annorlunda ut så snart du tar av dem eller byter ut dem. Att det är det sinnestillstånd som du för tillfället befinner dig i som stjälper snarare än hjälper dig och dina möjligheter.

För att återgå till bakningsmetaforen ovan, så behöver du då börja med att sätta på ugnen på rätt temperatur först. Inte hoppas att du kommer på något och att ugnen då värmer upp sig av det. Bara att du ser det här gör att din mentala klarhet går upp och ditt sinnestillstånd förbättras redan där. Ibland är det allt som behövs för ett rätt tempererat sinne.

Därifrån verkar det nu klart vettigare att ta ett par djupa andetag, göra några armhävningar eller gå en promenad för öka energinivån. Det gör dina solglasögon ett antal snäpp ljusare och färggladare. Plötsligt ser världen runt dig lite vänligare och medgörligare ut. Där du nyss såg svårigheter börjar du istället se möjligheter. Beslut slutar kännas som beslut och är istället helt enkelt självklara val som är vettiga för dig.

Inte för att världen ändrade sig utan för att ditt sinnestillstånd och din energinivå ändrade sig. De flesta får, speciellt när vi är lite låga, för sig att världen måste ändra sig för att vårt humör ska ändra sig. Men det är fel ordning för att baka kakan av ditt liv. När du låter ditt tillstånd ändra sig istället för att hoppas på ett skifte i världen omkring dig så skjuter både dina möjligheter och din effektivitet i höjden.

Förstår du vad jag pekar på här och det ser så vettigt och ”no brainer” ut för dig att du börjar använda det innan du går in i ett möte, kommer hem till familjen, ska ta ett beslut eller prestera i någon tävling, så kan det här med en kort tanke på sekvensen vara det bästa du har insett värdet med…

Veckans Boktips


The Anatomy of a Breakthrough


av Adam Alter

Det här är en av de där härliga böckerna som man bara vet kommer att ge någon ny idé som hjälper en just precis när man behöver det som mest. I det här fallet om vad man kan göra om man känner att man sitter fast på något sätt. För vem har inte ställen i livet där man behöver komma loss? Här får du mängder med sätt att göra just det….

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.