Hej kära läsare


Så är jag då tillbaka i Sverige efter några fantastiska dagar på Mallorca. Det är alltid lika fascinerande att se vilka djupa insikter som kommer av att diskutera hur vi alla faktiskt funkar och vilken enorm hävstång den kunskap har för business, ledarskap och livet.

Nu kommer jag göra uppdrag direkt in på företag och nästa öppna föreläsning är inte förrän den 30 januari. Vill du boka mig på företaget så är det bara att kontakta kontoret 033-140070, skicka ett mail till info@lifevision.se eller gå in direkt på lifevision.se.

Denna vecka funderar jag på något som var okänt för oss fram till 400-talet, men som sedan haft en enorm betydelse. Står för ingenting men är ändå den största uppfinning som kommit från Indien och har gjort hela vårt moderna samhälle möjligt. Som det mesta kommer den dock med en baksida som hindrar oss om vi inte förstår båda sidor …. Nyfiken? Scrolla ner, läs och reflektera…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Att upptäcka en lösning består i att titta på något som alla andra tittar på och tänka något annorlunda.”

- Albert Szent–Gyorgyi

Har du fallit för nollan?


När jag jobbade som mental rådgivare för Olympiska kommittén hade jag en väldigt intressant konversation med en av elitidrottarna. Han kände sig väldigt pressad och uttryckte att bara tanken på att göra alla förberedelser och sedan kanske ändå inte få till det höjde stressnivån på daglig basis. När jag frågade honom om det var värre än inför andra tävlingar såg han på mig som om jag var lite stollig. Självklart var det värre …

Efter det lutade han sig bakåt som om att det nu inte fanns något mer att diskutera. Så jag frågade honom igen varför han var så ”stirrig”? Han rannsakade sitt sinne för att hitta det rätta svaret och sa sedan: Jag är 26 och ett halvt år gammal! Nu är det inte ofta man träffar på någon som är över 7 som pratar om halva år vilket gjorde att det ringde lite alarmklockor i min coachhjärna vilket i sin tur fick mig att fråga: Vad har din exakta ålder med din stress att göra? 

Hans för mig något oförväntade svar var: Det är fyra år emellan Olympiaderna och i min idrott är man slut när man är 30, så det är min sista chans… Mitt svar tog honom lite på sängen: Du vet ju att jag har pratat med mängder med idrottare på högsta nivå, studerat både prestationspsykologi och cellulär hälsa och jag kan med total säkerhet säga att jag vet när man är slut i din idrott och du har fel. I din idrott är man slut när man är 33 år, 2 månader och 11 dagar. 

Han såg helt förvirrad ut och när han väl fick fart på munnen igen sa han lite upprört: Varför i h-vete skulle det vara just den dagen? Inte vet jag sa jag, men det är väl lika vettigt som att det skulle vara just den dag du fyller 30. Eller tycker du att det känns mer sant bara för att det är en nolla med i din gissning? Ska vi inte ta och bestämma själva när vi är slut och det är dags hitta något annat att göra till det bästa av vår förmåga?

Det här blev en start på en helt ny frihet för honom inte bara vad det gäller åldersnoja, men även vad det gällde en massa andra saker där siffror med nollor hade hindrat honom. För nog är det spännande hur få som har 37-årskris? Eller att alla fick för sig vid milleniumkskiftet att datorer som hanterar miljarder nollor i sekunden inte skulle klara av tre extra i rad när tiden slog över till 2000? Att vi reagerar som om det har mer tyngd att säga att man är expert på något efter precis 10.000 timmar av övande? 

När det snarare är så att när det är för mycket jämna tal angivna, så är det någon forskare som varit lite lat och inte gjort så mycket forskande. Det borde ju vara att snittet på alla med i undersökningen var att de uppnådde gränsen för expertis vid 9.376 timmar. Det minsta var 6.435 och den längsta tid det tog var 12.439 timmar. Självklart förstår jag att man behöver paketera informationen, men det bidrar till att göra oss själva lite lata med våra begränsningar också.

Enda skälet att vi överhuvudtaget tycker att det är så logiskt att räkna med basen 10 är ju att vi har tio fingrar. Hade vi haft 14 så hade det varit den logiska basen för allt räknande. Det gör ju att förutom nollan så har även 5:an en viss kraft över oss. För när vi räknat ena handens fingrar blir det ett litet hack när vi ska räkna vidare på den andra, eller hur? Kan verka oviktigt men det bildar ändå ett smittsamt tankevirus som gör att vi känner oss pressade att hitta en lite bättre present till en 35:åring än till en 36-åring, eller hur? En 5-årsplan känns mer naturlig än en 4-års plan etc. 

Samma tanke hack uppstår hos oss vid andra brytpunkter såklart. Lika bra att vänta på att köra igång med det nya löftet till nyår. Där blir det lättare än direkt imorgon bitti. Nu är det klurigt att få till livet, men vänta bara tills barnen har flyttat ut. Då ska vi ta plasten av möblerna och riktigt leva rullan. Vet inte vart du utan att veta om det satt upp gränser som verkar på riktigt för dig. Det jag vet är att eftersom vi alla gör det bästa vi kan i stunden givet det tänkande som ser verkligt ut för oss i ögonblicket, så har förståelsen för detta en stor potential.

Nyår, en födelsedag eller 2020 är så klart lika goda tillfällen som något annat att köra igång med att åstadkomma det du vill i livet. Men att ta tag i grejor och få något gjort är det enda som räknas och varför då vänta? Se igenom nollans tankekraft och börja idag. För när du än sedan börjar, eller kanske övertalade dig till att låta bli, så kommer du att önska att du hade börjat nu. Så låt inte det du inte kan göra än hindra dig från det du faktiskt kan göra. Oavsett om det handlar om hälsa, familj, ekonomi, vännner, fritid eller karriären utlovar jag att du kommer vara supernöjd för att du inte nollade dig själv och började nu istället … 

Veckans Boktips


Ta svart bälte i att leva!


av Martin Järnland

Jag har känt Martin sedan han började gå på mina kurser för många år sedan. Sedan dess har han gått vidare, utbildat sig internationellt och delar nu med sig av sina livsförändrande erfarenheter i denna fantastiska lilla bok. Lättläst och samtidigt djupt inspirerande. Enkelt men med potential för stora resultat. Köp den, läs den, reflektera och märk vilken effekt för livet som dina insikter får…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.