Hej kära läsare


Rider fortfarande på den positiva vågen från vårt 2-dagars retreat i helgen. Härliga människor som vill utvecklas och hitta det lilla extra. Vill du vara med när vi kör nästa event så kan du göra en intresseanmälan så klart: karin@lifevision.se

I veckans coachbrev funderar jag på hur vi enklast kan få oss själva att komma igång när det tar emot. Dessutom tankar om hur vi bygger ett automatiskt nätverk i hjärnan för det. Låter det intressant så scrolla ner, läs och kom ihåg …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Jag vill inte komma till slutet av mitt liv och upptäcka att jag bara levt längden av det. Jag vill leva bredden av det också.”

- Diane Ackerman

Kom förbi ditt inre motstånd!


Ibland kan saker i livet kännas oöverstigliga att komma igång med. Det spelar ingen roll om det är att börja svara på alla mail i inkorgen, organisera kontoret, städa hemmet, ta tag i kondition och träning. Vi har nog alla någon del i livet som andra verka klara galant men som är riktigt trögt för oss. Hur kommer man egentligen runt det där?

Några ledtrådar fick jag när jag läste om hur viktigt det är att få känna att man lyckas med saker. För det händer något fantastiskt i hjärnan varje gång du gör det. Dopamin utlöses som en belöning. Det i sin tur bygger nya vägar bland neuroner, synapser och glialer som gör det allt lättare att komma igång och lyckas med nästa sak.

Forskning visar även att hur mycket du ansträngt dig för att uppnå en sak förstärker vägarna som byggs i ditt sinne ytterligare. Den förståelsen i sig kan vara tillräckligt för att bli inspirerad och motiverad nog för att direkt sätta igång med något som du vill åstadkomma. Ändå kan det finnas ett internt motstånd som sätter stopp för det viktigaste steget mot framgång som finns – ditt nästa!

Tur då att det finns ett litet knep att överkomma det. Lättaste sättet för mig att beskriva det är att dela upp det du ska göra i allt mindre bitar tills du hittar din personliga tröskel för positiv rörelse framåt. Låter det för akademiskt så låt mig bryta ner det med ett exempel. Säg att ett rum hemma är enda röra. Bara tanken på att börja röja i det får dig nästan omedvetet att göra vad som helst utom att just gå in och köra igång.

YouTube videos, kolla om det finns något att äta i kylskåpet, ringa en vän … det mesta går nu att använda som en ursäkt för att slippa. Kan du känna igen dig i det här? Vad är då det minsta du kan göra som får dig i rörelse? Plocka upp 3 klädesplagg från golvet? Dammsuga endast mattan? Hur mycket behöver du skala ner uppgiften för att känna att du får lust och någorlunda enkelt att börja röra dig framåt?

När du väl kommer igång och får något gjort får du en dusch dopamin som stärker lusten att göra mer. Nästa sak åker med av bara farten. Dagar och veckor går och plötsligt är det som vilken gymträning som helst. Vikter som var omöjliga är nu uppvärmningsvikter. Saker som kändes svåra är nu självklart enkla att få till. Allt som behövdes var att få lyckas med ”något” snarare än med ”allt”.

Det kanske coolaste med det här är att när du väl satt igång ditt belöningssystem i rätt riktning är utvecklingen inte linjär. Den är snarare exponentiell. Dessutom brantare om du då upplever att du fick kämpa lite med att få till det. Att du gjorde jobbet som behövdes. Då spiller det över till andra delar av livet som nu blir lättare av själva associationen. Nu skalar det uppåt och när du ser mönstret kan du lyfta vad du än vill i ditt liv. Inte illa för fem minuters läsande som började med elva ord i första meningen, eller hur?

Veckans Boktips


The Art of the Impossible


av Steven Kotler

När man läst över 1300 böcker är det alltid lika kul när man hittar en ny bok som ger insikter. Steven Kotler avtäcker hemligheten bakom topprestationer oavsett om det handlar om elitidrottare, artister, chefer, vetenskapsmän och för alla andra som vill få ut det bästa av sig själva. Vad är det egentligen som krävs för att bryta igenom våra begränsningar och förvandla våra drömmar till verklighet? Via det allra senaste inom neurologi och frukterna av tjugo års forskande i ämnet får du här en karta för att hitta din egen nya toppnivå. Rekommenderar den starkt…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.