Hej kära läsare


Vill börja med att tacka alla er som trotsade förra torsdagens snöstorm och kom på min föreläsninng ”Brinna utan att bränna ut dig” här i Borås. Det blev tack vare er en magisk kväll som gav mersmak och som vi direkt får lust att göra om. Besked om detta i här i brevet inom kort…

I veckans coachbrev funderar jag på hur vi kan se mer möjligheter snarare än svårigheter. För båda finns ju i vartenda ett av alla de ögonblick vi står inför. Ett litet skifte i din förståelse här kan göra stor skillnad för livet …

Gör ditt liv till ett mästerverk,

Veckans citat


”Det är inte helt lätt att hitta lyckan i oss själva, men det är omöjligt att hitta den någon annanstans.”

- Agnes Repplier

Ser du svårigheter eller möjligheter?


Den mänskliga historien är full av stora förändringar. Samtidigt är den väldigt konstant. Enkelt uttryckt skulle man kunna beskriva allt som har hänt, händer och kommer att hända med en enkel mening: Svårigheter blandat med möjligheter. Där har du essensen av vad vi alla står inför. Det har vi som människor gemensamt genom livet.

Något annat som vi har gemensamt är hur vår upplevelse av det vi går igenom fluktuerar oberoende av vad som faktiskt pågår. Det följer istället kvaliteten på vår tankeverksamhet och det sinnestillstånd som det skapar i ögonblicket. Så när vi är i mental balans och på bra humör tenderar vi att se möjligheter i svårigheterna. När vi å andra sidan är mentalt stressade och nedstämda tenderar vi att se svårigheter även i de största av möjligheter.

På samma sätt fungerar vi i våra förhållanden naturligtvis. Så när vårt sinnestillstånd är högt finns det nästan inget problem som är så stort att det inte kan bli det tryck som för oss närmare varandra (Du och jag mot världen, vi fixar det här! Vi är olika men det är därför vi kompletterar varandra så bra!) När sinnestillståndet å andra sidan drar ner i källaren finns det inget problem som är så litet att det inte kan förvandlas till en skilsmässoorsak av båda parter – Fattar inte hur du tänker och varför du inte visar någon respekt för mina behov. Vi är så olika att vi nog inte borde vara ihop…

Det som dessa exempel pekar på är enormt kraftfullt om du förstår det. För det finns alltså en större kontinuitet i våra omständigheter än det på ytan kan verka. Det som händer drabbar på sätt och vis oss alla även om det är i olika grad. Men när vi tittar på djupet och vår upplevelse av det som händer ser vi var variationen uppstår. Allt sker bakom kulisserna i våra tankar.

Vi åker kontinuerligt upp och ner i förhållande till mängden tankar vi tar på allvar. Många har snuddat vid den insikten genom historien. Det har lett till mängder av olika försök att jämna ut livsupplevelsen och vara mer ”uppe” än ”nere”. Allt från att frånsäga sig alla materiella ägodelar, ligga på mattor åt olika håll,  till att bära på hartassar eller ta i trä.

Goda intentioner ligger bakom all vår vidskeplighet, men de maskerar vad som faktiskt pågår. På ett liknande sätt som den kanske mesta kända placeboeffekten i sagans värld. Nämligen den när elefanten Dumbo får en fjäder av musen Timothy och plötsligt kan flyga. Dumbo är ju övertygad om att det är fjäderns förtjänst och inte att hans stora öron faktiskt gör det möjligt för honom att flyga. Något som ger honom mod att kasta sig ut och se om öronen bär.

Nu tycker väl de flesta att det inte är något fel på att ge honom en liten välment knuff på vägen, men det sätter all kraft i fjädern istället för att peka Dumbo mot hans egen förmåga. Samma oskyldiga misstag som vi gör när vi försöker distrahera ett barn från att vara ledsen: Titta här är ju din nya nalle! Vad är det här borta, nämen en bil! Oftast får distraktionen önskad effekt och verkar därmed fungera. Problemet är ju att det flyttar all förändringskraft från barnets egen förmåga till något yttre som ska fixa hur de mår.

Inte konstigt att vi senare i livet jagar efter större bilar och nallar. Inte för att det är något fel på att köra din personliga drömbil. Eller ha vuxna snuttefiltar i form av designerväskor, yogamattor eller den senaste smartphonen. Problemet är att de skyler det faktum att inga känslor kommer från dem. Att det de facto är vi som äger förmågan att skifta humör och att det sker lika naturligt som att vi blinkar när ögonen behöver vätska.

Det är inte fjädern i din snabel som gör det möjligt. Det är vad vi alla skulle kunnat ha gjort ändå utan distraktionerna. För vår livskraft kommer förinstallerad med en inneboende förmåga att studsa tillbaka mental balans. Den gör det möjligt att få ständigt nya insikter, lära nytt och förstå bättre. När vi slutar komma i vägen för oss själva och låter vi denna funktion fungera som den ska, är vi snart tillbaka på bättre humör igen. Sinnet friges i ett ögonblink och istället för att se föränderliga svårigheter ser vi de konstanta möjligheter som omger oss. Ett skifte som gör all skillnad i världen oavsett vad du för tillfället står inför….

Veckans Boktips


Atomic Habits


av James Clear

Det här är en av de få böcker som jag återkommer till. Läser ett kapitel här och där. Mycket för att jag tycker att James Clear är en av dem som bidrar med mest värde och verkligen står för något som är praktiskt användbart för alla. För vi har nog alla redan förstått att vägen till en fungerande och framgångsrik vardag är sammansatt av våra vanor. Sällan hjälper den kunskapen oss något vidare, men den här boken tycker jag  tar en bondförnuftig titt som gör skillnad på riktigt. Skaffa och läs idag.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.