Hej kära läsare


Riktigt kul att så många gillade, blev inspirerade av och kommenterade vår föreläsning på Flow summit. När det blir mer positiva kommentarer än för Eckhart Tolles reflektioner och Deepak Chopras meditationsstund som var på samma dag så slog ju något an en sträng. Tack till alla er som tog er tid att berätta!

Nu är det inte så långt kvar till Jul och du som funderar på en riktgt bra julklapp till personalen eller till någon annan du bryr dig lite extra om, vill jag passa på att rekommendera vårt LifeTalk spel. Coachande frågor för livet i en liten lyxig ask. Du beställer den här: https://shop.lifevision.se/?s=lifetalk

Dessutom har jag nu bara en plats kvar för personlig coaching. Är du intresserad av den så kontakt mig direkt på anders.haglund@lifevision.se

I den här veckans coachbrev funderar jag på det något som både är vår största källa till glädje och sorg. Så att förstå något nytt om hur vi får till det bättre är nog det viktigaste vi kan göra. Hoppas därför att det ger dig något på djupet …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Många av oss söker efter gemenskap enbart för att komma undan rädslan att vara ensam. Att kunna vara ensam är centralt för konsten att älska. För när vi kan vara ensamma, kan vi vara med andra utan att använda dem som en flyktväg.”

- Bell Hooks

Vill du få ditt förhållande att hålla?


Såg en undersökning som sa sig kunna förutsäga hur det skulle gå för ditt förhållande. Dessutom med matematisk precision. Något som naturligtvis tilltalade den ingenjörsutbildade delen av mig. De hade följt tusentals äkta par under år och på något vis kommit fram till en formel för att förutsäga vem som kommer att hänga ihop långsiktigt eller ej.

Första delen hade en del gemensamt med den gamla feedbackformeln om att alltid ha fem delar uppskattning för varje del kritik. För de som trivdes bäst tillsammans hade minst det förhållandet mellan positiva och negativa interaktioner med varandra. Det vill säga att det fanns någon form av värme och positivitet fem gånger oftare än irritation och negativitet när de umgicks.

Har man nu gjort lite egna vetenskapliga experiment i sitt liv så uppstår en del frågor om hur de lyckats mäta det här. Speciellt utan att påverka hur de annars skulle ha agerat. Sätter vi det åt sidan är det ändå intressant. Hur ser det ut i dina relationer? Med dina nära och kära, vänner, medarbetare och andra? Skulle du säga med ett överslag i tanken att det är fem gånger mer positiva kontakter än negativa?

Kanske det mest spännande utöver detta var insikter från de par som verkade allra mest positiva. Det fanns nämligen de som hade både 9, 10 och elva gånger fler rapporterade positiva interaktioner än negativa. Låter ju som någon form av himmelrike där man verkligen gillar varandra dygnet om och har samma syn på det mesta, men de paren lyckades heller inte hålla ihop över tid.

Kontraintuitivt på något vis, eller hur? Enligt forskarna så berodde detta på att vi människor åker lite upp och ner i humöret oavsett vem vi är ihop med. Dessutom när vi väl tar fram alla våra sidor finns det alltid något som skaver. Så när rapporterna är för positiva är det någon i förhållandet som viker undan. Som inte står för sina åsikter och drömmar. Vilket stoppar utvecklingen in i framtiden.

För när vi människor ska umgås så behöver vi ge varandra gåvan av våra olikheter också. Det skaver och kan göra ont, men utan det har vi ingen öppen diskussion om hur vi ska lösa våra problem och utmaningar. Vi behöver vara ärliga om vad vi vill få till för vår partner och i förhållandet för att utvecklas. Komma vidare till nästa nivå. Vilket är svårt utan att ta upp sådant som kan leda till vad vi kan kalla animerade diskussioner.

Det vi får om vi hamnar i vad som enligt undersökningen är ”guldlockzonen” för ett förhållande (dvs. 5-8 positiva interaktioner för varje negativ) är tillräckligt med värme och välvilja för att trivas, samtidigt som vi får tillräckligt med utmaningar och nya tankar för att växa. Har inga tankar här om hur du löser detta, men om du åtminstone tycker det verkar vettigt nog för att titta i riktning mot att få till det, tror jag att du får bättre idéer än jag kan ge dig. Som då passar just dig för att de kommer från dig. Alla dina förhållanden kommer tacka dig. Inte minst det du har med dig själv.

Veckans Boktips


Relationshandboken


av Dr George Pransky

Om du bara ska läsa en bok till i år skulle jag vilja säga att det borde vara den här. Inte bara för att George är en av dem som jag själv haft djupast diskussioner med både live och digitalt. Utan för att jag vill påstå att inget är viktigare för vår livskvalitet än hur våra relationer fungerar och den här boken ger mer för det än någon annan av de 1300 böcker jag läst. Lite matig att läsa men så ger den också precis den näring för sinnet som vi alla behöver mest…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.