Hej kära läsare


Det börjar nu lacka mot jul och vi har beslutat oss för att komma igång med våra uppskattade retreat och kurser igen. Första möjligheten är redan bestämd till den 2-5 maj då vi kör en exklusiv 3-dagars kurs på fantastiska Villa Bodhi vid spanska solkusten. Låter det som något för dig så bara hör av dig till karin@lifevision.se för mer information eller bokning 🙂

Vill du ge bort bästa julklappen eller ta med mest uppskattade presenten till nyårsvärden, så hittar du enligt mig den i vår webbshop: LifeTalk och LifeTalk 2 . Vi får så mycket härlig feedback på dem från er. Allt från uppgraderade middagsbjudningar där tiden försvann till föräldrastunder med barnen som gick på djupet. Beställer du nu så hinner de komma innan Jul 🙂

Den här gången har jag funderat lite över något som förmodligen större betydelse för oss än något annat. Nämligen relationer. Källan till i stort sett alla problem och glädjeämnen för oss. Då blir det ju intressant om det finns enkla medel med vilka vi kan förbättra våra relationer, eller hur? Ett av de enklaste (men inte lättaste) tar jag upp nedan. Om du antar utmaningen och gör ditt bästa med den så utlovar jag en transformation, inte bara i dina relationer med andra, utan kanske allra viktigast med dig själv…

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”Nog är det konstigt att inte en enda regndroppe i ett ösregnanklagar sig själv för översvämningen.”

- Anders Haglund

Konsten att Skvallra Positivt


Människor har alltid gjort det. Skvallrat vill säga. För det är ju alltid lika spännande och roligt att få höra det ”senaste” om vad som pågår – vem som är ihop med vem, vem som gjort slut med vem och hur folk har betett sig under helgen. Lite oskyldigt snack om någon som inte ens är närvarande och som blir huvudperson i konversationen. Eller är det verkligen så oskyldigt? För oftast är det ju inte några vidare positiva saker som tas upp. Precis som med rubrikerna i media blir det gärna ”click-bait” som bara bryr sig om att det blir en reaktion. Lätt att ta i när man vill få uppmärksamhet och inte behöver avslöja sina källor.

Där och då är nog de flesta omedvetna om vad de egentligen är ute efter eller vill åstadkomma när vi ”snackar lite skit” om folk. På något omedvetet plan är det som om vi tror att det på något konstigt sätt skulle höja oss att såga ner andra. Eller att vi som budbärare skulle hamna i bättre dager. Som läsare av mitt coachbrev förmodar jag att du redan inser att det snarare är precis tvärtom. Det slår sällan väl ut och och som jag ser det så finns det bara tre möjliga följder av det:

1. De som du säger det till börjar undra vad som sägs när de själva inte är med. Vilket gör dem osäkra och oftast leder till att de pratar bakom ryggen på dig i förväg för att hinna först med sin version. Dessutom vågar de antagligen inte heller öppna sig för dig av rädsla för att du ska berätta för andra och sätta en negativ ”spin” på det. Så de håller garden upp och håller viktiga saker för sig själva när du är med. Vad det innebär för dina möjligheter att ha äkta, genuina och djupt tillfredsställande relationer kan du säkert tänka dig.

2. Det du säger når tursamt nog inte fram till den du pratar om och de är lyckligt ovetande vad du sagt. Det är ju skönt, men jag lovar att det ändå drar ner din egen syn på dig själv. För de ord du yttrar når varje gång dina egna öron och kan därför lätt få en värre effekt på dig själv, än de förmodligen skulle ha fått på den du pratar om. Det ligger en hel del sanning i det gamla talesättet ”vårda ditt språk med den döve”. Ditt allerstädes närvarande undermedvetna registrerar nämligen allt och införlivar det sedan som en del i din identitet, som i sin tur osynligt styr allt du företar dig i livet.

3. Det du säger når fram till den du pratar om. De börjar genast tycka sämre om dig och därefter tolkar de allt du gör i helt annat och sämre ljus. Dessutom tar de förmodligen vid varje tillfälle som ges möjligheten att ”ge igen” och prata skit om dig i sin tur. Har de inget att komma med så hittar de kanske på något. Lätt att rättfärdiga en vit lögn här eller en liten  överdrift där. Det är ju inte mer än rätt åt såna där och de får skylla sig själva som började, eller hur?

Inget av de här scenarierna spelar som du märker ut särskilt bra för dig. Det går från dåligt till värre till sämst med alarmerande social hastighet. För oavsett hur medvetna vi varit om effekterna, så är ovanstående alternativ vad vi har att välja på. Och när du väl tänker till lite på det så är det garanterat något som du inser är ett för högt pris att betala för några obetänksamma ord som lämnade läpparna för att vi så gärna ville ”ha något att komma med”.

Självklart förstår vi alla hur lätt det är att falla in i den gamla vanliga trallen, när alla andra verkar göra det. Men kan vi väl lite klarare se de negativa effekterna och dessutom inse att allt det här trycket att skvallra kommer ifrån är våra egna osäkra tankar, så hoppar nästa groda inte lika lättvindigt ur munnen på oss. Det är i varje fall en väldigt användbar riktning att titta i.

Så för ett antal år sedan satte jag därför upp på min mållista att bli den mest positive skvallraren i varje rum jag är i. Att helt enkelt ta reda på hur många bra saker jag kan säga om någon bakom deras rygg:-) Kan knappt förklara vad det gör för alla relationer, inklusive den med mig själv, men jag hoppas att du kan föreställa dig den effekten. För ju tydligare du ser den, desto lättare blir det att komma på dig själv och bli bättre och bättre på det. Och de alternativ som nu kommer med positivt skvaller är tämligen åtråvärda:

1. Det positiva du säger når inte fram till den du pratar om, men ger din uppfattning om dig själv en puff i rätt riktning. Din identitet som en person som bygger upp istället för att riva ner, styr dig nu omedvetet i mer och mer användbara och lyckliga riktningar för framtiden.

2. De som hör dig säga det känner sig trygga i ditt sällskap – för de vet att du alltid kommer att framhäva det positiva med dem när de själva inte är med nästa gång. Det skapar ett enormt förtroende och minskar antalet osäkra tankar hos dem när du är med, vilket är grunden för alla välfungerande förhållanden.

3. Det du säger kommer fram till den du pratar om, vilket omedelbart gör att de tycker bättre om dig och som sedan förmodligen har en tendens att prata väl om dig i sin tur. För att inte tala om att de nu ser dig i ett annat och mer smickrande ljus. De misstag vi alla gör faller därmed i välvillig mental jord och negativa konsekvenser minimeras.

Min förhoppning med att dela med mig av det här att få dig att anta utmaningen att bli en positiv skvallrare. Att få dig att fundera på hur du kan ta första stegen mot att säga så mycket bra saker du kan bakom ryggen på folk, Att bygga upp dem utan den vanliga osäkerheten på om det får dig att verka sämre. Det skapar helt nya möjligheter att få till det du vill i livet och att lyfta alla dina relationer till en ny nivå. Du kommer att upptäcka hur hela din värld inom kort kommer att vara ett vänligare, lättare och roligare ställe att vara på…

Veckans Boktips


The Beginning of Infinity


av David Deutsch

Ibland läser man en bok som får en att häpna. Det här är en av de böckerna. Bara att få tillbringa en stund i Deutsch’s tankevärld är fantastiskt i sig. För här får du följa med på en fängslande resa genom den gränslösa potentialen av mänsklig kunskap. Upptäck kulturens evolution och kraften i gränslös mänsklig kreativitet. Upptäck varför även de största av problem är lösbara och hur vår strävan efter förståelse verkligen är oändlig. Så vill du bli utmanad, utöka din visdom och fascineras av vårt mänskliga sinne så köp och läs…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.