Hej kära läsare


Vilka fantastiska dagar det blev på Mental Klarhet i Båstad. En härlig grupp människor villiga att mötas hjärta till hjärta och sätta fingret på vad som verkligen gör skillnad för vår upplevelse av livet.

Nu är nästa möjlighet på Mallorca den 21-24 november där vi kommer att vara på magiska Cal Reiet. Anmäl dig genom att skicka ett mail till karin@lifevision.se så hjälper hon dig med alla detaljer.

Denna vecka funderar jag på ett av de mer betydelsefulla beslut som vi återkommande gör varje dag. Något där ett litet skifte kan göra stor skillnad. Nyfiken? Scrolla ner, läs och reflektera…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Din framtid hänger på mängder av saker, men mestadels på dig. Förstår du bättre gör du bättre och då blir också allt bättre. Så ta all utbildning du kan få, en enda genuin insikt kan bespara dig år av kämpande.”

- Anders Haglund

Är det viktigt eller brådskande?


Har du märkt att vi människor får väldigt olika resultat i livet? En del får med jämförbar lätthet pengar att strömma in på kontot medan de rinner ut mellan fingrarna på andra. En del har ansträngningslösa relationer och ett rikt socialt liv medan det låser sig för andra redan innan ögonkontakt. Ytterligare några verkar vara bra på allt men kämpar med hälsan istället. Som de flesta av oss försöker tuta i barnen så är vi bra och dåliga på olika saker.

Om det här huvudsakligen handlar om miljö eller arv har väl diskuterats av stora tänkare sedan dessa två faktorer uppmärksammats. För mig som framgångscoach är jag väl medveten om att precis som en kull med hundvalpar har någon som utforskar varenda vrå medan en annan ligger och gnyr lite i hörnet på lådan, så föds vi människor med olika talanger och förmågor.

Däremot har jag märkt att det finns en enorm utvecklingspotential hos oss alla. Lite utbildning, träning och någon avgörande insikt så kan man ändra på det mesta som tidigare verkat satt i den genetiska stenen. Hoppfullt. Inspirerande. Ord som dyker upp för mig när man ser vilka nästan obegränsade möjligheter vi har som människor. Mitt jobb som coach är ju enklare så snart man ser att alla har potentialen till förändring i sig från födseln.

En av de saker som står ut när man tar en titt under den mentala huven på oss är det här med beslut. Alla tar för dem logiska beslut men de premisser på vilka de tar dem kan vara lite svajiga. Om du till exempel trodde att människor är lata innerst inne så är det ju väldigt logiskt att erbjuda belöningar och straff för att skapa motivation så att de får något gjort.

Dessutom skulle du förmodligen inte visa dem någon större tillit. Kanske kolla varje steg de tar i jobbet, ha strikta mätsystem för att se till att de verkligen jobbar för pengarna och inte latar sig istället. Å andra sidan kanske någon anser att när människor är välmående så har de naturlig drivkraft. Att bara stressade och pressade människor har svårt att få fram sin fulla potential. Då skulle du förmodligen mer välvilligt hjälpa dem, skapa förutsättningar för välmående och sedan ge dem förtroende att sköta sitt jobb istället. Enkel logik.

Framför allt är det ju med lite förståelse för det här inte den bästa idén att jobba på sitt beteende och försöka kämpa fram bättre beslut. Blir då bara fler logiska handlingar i fel riktning. Bättre då att utforska den premiss på vilken man grundar sina beslut. När den ändrar sig kan man ge sin egen mänskliga logik fritt spelrum och kommer med stor sannolikhet fram till lika bra beslut som någon annan. Är du med?

En premiss som spelar ut i våra liv är det här med vad som är viktigt jämfört med brådskande. För många av oss är det helt logiskt att reagera på det som är brådskande. Måste helt enkelt svara på det här mailet. Hinner inte ta i det nu för jag måste iväg om jag ska vara i tid. Håll den tanken, det låter viktigt, jag ska bara svara på det här telefonsamtalet. Känner du igen det här?

Det är alltför lätt att fastna i allt som brådskar i råtthjulet istället för att kliva av och ta en titt på det som är viktigt. Det är ju inte särskilt brådskande att äta en middag med sin partner. Eller att ta en löptur. Eller att äta lite mer sallad, broccoli och avokado. Eller ta tid för att utbilda och uppgradera dina kunskaper. Är den här typen av saker även brådskande har man förmodligen försummat det viktiga alltför länge.

Vad skulle hända om det var en premiss du ändrade på för dina beslut? Om du började göra mer av det som är viktigt snarare än att reflexmässigt reagera på det som är brådskande? Självklart inser jag att det kan vara både brådskande och viktigt ibland. Att ibland är något så akut att vi faktiskt är tvungna att ta tag i det direkt, men när det kommer till kritan önskar vi nog alla att vi tidigare förstått att viktigt trumfar brådskande nästan jämt. Vad är viktigaste för dig den här veckan?

Veckans Boktips


Karins Chokladkök


av Karin Haglund

Nu är äntligen Karins chokladbok här. I boken hittar du över 45 recept på underbart smarriga chokladgodsaker. Alla fria från gluten, mjölk och vitt socker, lite nyttigare helt enkelt. De flesta recept är både raw food och nötfria. Vad sägs till exempel om minttryfflar, chaibitar med apelsinchoklad, lakritschokladkola, apelsinchockladbräck, hampatryffelbollar, mintig chokladdrömspaj och avokadochokladtårta?

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.