Hej kära läsare


Nu är hösten lite sent om sider här med sin härliga höga luft och vackra färger. Älskar du den här årstiden lika mycket som de andra tre? Om inte så kom ihåg att den bästa tiden och den bästa platsen inte är vare sig en tid eller en plats utan ett sinnestillstånd. Allt som behövs är skifte i tanken och världen ser annorlunda ut.

Vilket är något jag tar upp i veckans coachbrev. Hoppas att du trots det här korta formatet, där jag försöker hålla mig inom en A4, ändå kan se kraften i den tanke jag försöker förmedla. För allt vi behöver för att lyfta något i våra liv till en ny nivå är en enda genuin insikt. Att vi ser något nytt eller något ”gammalt” på ett nytt sätt.

Vill du utforska mer av den varan, vill jag än en gång rekommendera dig att ta en titt på de två föreläsningar som finns att ladda ner i vår webbshop  – shop.lifevision.se. Det räcker som sagt att du får någon genuin insikt så är investeringen av både din tid och dina hundralappar hemma gånger hundra…

Sist men inte minst, på tal om nytt, så är bilden i det här brevet genererad av AI, dvs den existerade inte innan jag bad ChatGPt om en bild som den tyckte passade till min text.

Veckans citat


”De vackraste ögonblicken i livet är när vi uttrycker vår glädje,inte när vi söker efter den.”

- Sadhguru

Hur man förändrar från hjärtat


Det är lite märkligt hur ofta det kärvar ibland även för vettiga människor som gör sitt bästa. Om det är något som märks tydligt som professionell coach och föreläsare är hur ofta människor hamnar fel trots goda intentioner. Man vill få till en lösning, men den andra personen blir irriterad innan man knappt mer än nämnt problemet.

Skulle tro att du, precis som jag, varit på båda sidor om den här situationen. För ibland är det ju man själv som får taggarna utåt när någon annan vill ta upp något som de vill förändra, eller hur? Frustrationen i det här är stor och kanske till och med större om man är medveten om att man verkligen ”borde veta bättre”.

Handlar det om barnen så tappar man all sin auktoritet när känslovågorna plötsligt går höga. Då är allt man har kvar press och bestraffningar som alltid är som att släcka bränder med bensin. Röster höjs, dörrar slås igen och attityder försämras på båda sidor. När det lugnar ner sig igen känner man sig inte direkt närmare varandra.

Samma är det på jobbet med medarbetarna. När vi kommer med vår osäkerhet och låga känslor har vi en tendens att locka fram det värsta ur varandra. Vilket snabbt leder till en brant nedåtgående spiral. Därifrån gräver folk in hälarna och vi beter oss som motarbetare snarare än medarbetare.

Som tur är finns det något som kan lösa upp även de klurigaste av mänskliga svårigheter. Nämligen förståelse, omtanke och välvilja. Kan låta lite flummigt kanske, men när vi kommer med den typen av högre kvalitet på känsla till någon lockar vi i stort sett alltid ut det bästa ur varandra.

Problemet är att de flesta snarare vill att andra ändrar sig först om de ska kunna känna några tendenser till varma känslor. Men som du säkert redan märkt är de enda vi på riktigt kan påverka oss själva. Så hur lite vi än vill bita i det sura äpplet, är det vi som är enda fungerande stället att börja på.

Så hur lockar man då fram det bästa ur sig själv och andra? Det är ju en fråga som hållit mig sysselsatt nästan hela livet och ändå är det inte helt lätt. Enkelt kanske, men inte lätt. För vi behöver en förändring från hjärtat i de där stunderna. Det är klurigt för det är så svårt att definiera vad den består av. Men väl värt att fundera över för att varje gång vi får till den så räcker det för att skifta vilken situation som helst.

Det hoppfulla är att de här djupare, varmare känslorna som gör all skillnad i världen, verkar vara vår fabriksinställning. Det innebär att de fyller oss så snart det finns något utrymme i sinnet att fylla. Det betyder att vi inte behöver skapa det. Vi behöver ”bara” ta våra osäkra, irriterade och låga tankar med en nypa salt, så flödar de varmare känslorna in och fyller upp oss.

Jag skriver ”bara” inom citationstecken eftersom det är just det som är det svåraste för den som sitter fast. För när vi är låga ser vi inte att det är möjligt att släppa de här tankarna eftersom vi då anser att det är den andre som orsakar problemet. Inte heller är det helt enkelt att se att allt skulle se annorlunda ut om bara sinnestillståndet skiftade.

Då allt jag har är denna korta text på mig, vill jag tydligt förmedla att det är fullt möjligt. Att det finns en uppåtgående spiral som är obetingad yttre förutsättningar. Att det är vad en förändring från hjärtat består av. Plötsligt kan du tydligt se att den känsla du för med dig antingen lockar fram det bästa eller det värsta ur andra. Det är med den förståelsen inspirationen till en förändring från hjärtat börjar. Är du villig att ta en titt i en ny riktning öppnar sig en ny värld på glänt för dig …

Veckans Boktips


The Beginning of Infinity


av David Deutsch

Ibland läser man en bok som får en att häpna. Det här är en av de böckerna. Bara att få tillbringa en stund i Deutsch’s tankevärld är fantastiskt i sig. För här får du följa med på en fängslande resa genom den gränslösa potentialen av mänsklig kunskap. Upptäck kulturens evolution och kraften i gränslös mänsklig kreativitet. Upptäck varför även de största av problem är lösbara och hur vår strävan efter förståelse verkligen är oändlig. Så vill du bli utmanad, utöka din visdom och fascineras av vårt mänskliga sinne så köp och läs…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.