Hej kära läsare


Idag var det en ovanligt sen skolstart i våra trakter. Tidig morgon för barnen och samtidigt kunde jag inte vänta på att få komma hem och skriva det här i lugn och ro. Höstens möjligheter att bidra med maximalt värde har börjat på riktigt. Hoppas att även du känner tillförsikt och ser fram emot den här kommande tiden.

För jag vet att många inte gör det och snarare bävar inför att komma tillbaka i ”ekorrhjulet”. Hoppas att detta brev då kan ge lite inspiration till att börja på en bättre plan. Som du kan läsa nedan rekommenderar jag att börja bakifrån för bästa möjliga start …

Vill du verkligen ta tag i att minska stress, press och oro så kan jag varmt rekommendera att se min föreläsning ”Att brinna utan att bränna ut sig!” som nu finns tillgänglig i vår webbshop. Fått så mycket positiv respons och hör gärna av dig om vad det bästa det gav dig var 🙂

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Om jag bara hade tid så ... är en bekväm lögn för att dölja det faktum att en roman som behöver skrivas skrivs en mening i taget. Meningar kan hända på ett ögonblick. Med tillräcklig många stulna stunder, tillräckligt många stulna meningar och en roman är född - utan att ha haft lyxen av tid.”

- Julia Cameron

Börja med slutet i sikte!


En gång för länge sedan blev jag Sveriges första Europamästare i golf. Självklart handlade det om långa dagar på banan, men en sak som jag snabbt insåg var lite annorlunda med hur jag tog mig an varje tävling var att gå banan baklänges första dagen. Det gav ett helt annat perspektiv på både hinder och möjligheter.

Sedan under själva tävlingen var det så mycket lättare att ta rätt beslut efter att ha börjat med var flaggan stod. Vilken som var bästa vinkeln till flaggan gav sedan vilket utslag som gällde. Det var inte så många ens av mina professionella kollegor som gjorde det där och av amatörerna man spelade med var siffran i stort sett noll.

Vad har nu det med livet och business att göra? Jo, när jag till exempel ska planera en ny föreläsning så börjar jag även där bakifrån. Vad ska vara annorlunda för deltagarna efter föreläsningen? Vilka utmaningar och problem ska vara enklare att lösa? För om svaret på det inte är tydliga är det bättre att folk går på annan underhållning som ger goa skratt och en lite skönare känsla på hemvägen.

När å andra sidan svaren är på plats om vilka problem som ska lösas och vilken skillnad som ska göras, så är innehållet så mycket lättare att få till. Min erfarenhet med mina coachingklienter är att det är minst lika användbart inför de möten de håller i på jobbet. Att börja baklänges från vad de vill ska vara annorlunda efteråt när alla ”stakeholders” går ut genom dörren från mötet är i all sin enkelhet oerhört kraftfullt.

Speciellt om man kombinerar det med förståelsen för hur avgörande varje individs sinnestillstånd är för möjligheterna i varje interaktion. En VD på ett större företag sa att det viktigaste han fått med sig från våra samtal var att ”checka in” inför varje möte. Att ta en stund och bara vara medveten om var han befann sig innan han gick in genom dörren.

Därefter förklarade han för alla närvarande att han ville att de också skulle känna efter hur känslan de hade var. Att ta en minut eller två och landa. Om de kände att de inte riktigt klarade av det av någon anledning var det bättre att de ursäktade sig från mötet. Några veckor efter att de började med det här rapporterade han att de haft de bästa och mest produktiva mötena som de någonsin haft.

Dessutom hade det gjort minst lika stor skillnad hemma när han använde det innan han kom hem till familjen. Han sa att kvällarna med familjen var så mycket bättre att det var svårt att förstå. Här bad han ju inte ens frun och barnen att ”checka in”. När jag berättade att han är 50% av varenda interaktion han har och om 50% ändrar sig är det en ganska ”Big deal”, så satt han tyst länge innan han leende tittade upp och sa: Hur sjutton har jag missat det här …

Slår det här an en sträng någonstans i dig med? Att börja baklänges med vad som ska vara annorlunda efteråt först. Dessutom hitta känslan man vill ha om det går bra redan innan. Kombinera med förståelsen att allt som behövs är lite medvetenhet om var man befinner sig i känslan. Därefter autokorrigerar systemet och vi har tillgång till så mycket mer av våra resurser.

Kan låta nästan för enkelt, men min erfarenhet efter att nu ha jobbat som professionell coach och föreläsare i över 25 år är få saker har större hävstång för att få till det du vill. Kanske något att fundera på för att göra den här hösten till din bästa än så långe? När vore till exempel NU ett bra tillfälle att börja fundera över vilka problem du behöver lösa i höst och var du vill vara till nyår?

Veckans Boktips


Självbetraktelser


av Marcus Aurelius

Läste under sommaren om den här fantastiska lilla boken. Mängder med visdom som stått emot tidens tand och fortfarande är minst lika aktuell nu som när det skrevs för två tusen år sedan. Dessutom får du dessa ovärderliga insikter för priset av en hamburgare på Max. Inte mycket att tveka på då. Så köp, läs och bli lika positivt påverkad av en gammal kejsares betraktelser som jag.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.