Hej kära läsare


Den här gången vill jag börja med att berätta att min webbkurs Mental Hälsa är uppdaterad med en bonussektion om ett nytt sätt att se på stress. Du hittar den här eller genom att klicka på bilden nedan.

Vill du hellre lära dig eller dela med dig till någon på engelska finns det min kurs Success is Simpler Than You Think som du hittar här.

Den här veckan funderar jag på om samma strategi som kan få ett djur att göra som vi vill även går att använda även på oss själva. Hoppas att du hittar ditt eget bästa sätt när funderat lite över det du läst …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,

Veckans citat


”Tricket ligger i vad man lägger vikt vid. Vi gör oss antingen olyckliga eller lyckliga. Mängden arbete är ungefär det samma.”

- Carlos Castaneda

Hur vill du ha din belöning?


Ibland missar vi människor att vi är djur oavsett hur mycket hjärna vi har utvecklat. Det missförståndet kan faktiskt göra det onödigt svårt och komplext för oss att få till de förändringar vi önskar. Vill man däremot träna djur håller vi det enkelt. Belöna de beteenden man vill att de upprepar och låt bli att belöna de beteende man vill ska upphöra. Varenda hundägare är med på att om man säger sitt och hunden sitter så får den en liten munsbit och lite uppmuntrande tonfall. De förstår också att man inte kan vänta en timme eller ens 10 minuter utan belöningen behöver komma i direkt anslutning till att de lyckas.

Efter att ha upprepat det ett antal gånger räcker det med kommandot för att den ska sitta igen. Lite då och då får den ändå en belöning för att hålla betingningen igång. Det som vi då kanske inte är fullt lika familjära med är att det mänskliga nervsystemet fungerar precis likadant. Vi försöker som småbarn få kontroll över gaffeln för att få in maten i munnen. Så snart det lyckas kommer det applåder och glada tillrop från alla runtomkring. För att inte tala om att vi känner att vi fick något som gav oss energi. Snabbt förstår vi att det är önskvärt att klara av, försöker igen och klarar snart av uppgiften galant.

Självklart kan vi även använda den negativa sidan och bestraffa beteenden som vi inte vill se. Nackdelen där är att vi som människor har en tendens att då bara utföra uppgiften så bra som behövs för att undvika bestraffning. Dessutom undviker vi att befatta oss med det så snart den som utför bestraffningen är utom räckhåll för att veta. Något som till exempel alla ”tjatiga” föräldrar blivit varse när barn bara städar under hot och endast gör det precis så halvdåligt som behövs för att undvika bestraffning.

Ett annat exempel är fortkörningsböter. Vi saktar ner när vi ser en polis eller kamera, men gasar på mer så snart vi tror att bestraffade inte är närvarande. När du däremot belönar det du vill se upprepas blir snart beteendet i sig en belöning som gör att det görs även när belönaren inte är närvarande. Så om du inte vill vara ständigt närvarande och få jobbet gjort till en som bäst ok nivå kan det vara bra att fundera på den positiva sidan av den här ekvationen. Kom ihåg att valutan här är känslomässig och inte monetär. Dessutom när du kopplar belöningen till inre värden så har de alltid med sig dem vart de än går.

Hoppas att det säger dig något om vikten av positiv förstärkning för att hantera andra runt omkring dig ännu bättre. Än mer intressant blir det när du tar en titt på hur du behandlar dig själv. Ger du dig belöningar för dina framsteg eller straffar du dina missar? Hur påverkar det din prestation och ditt välmående? Med en större förståelse för det här hur kan du göra det enkelt för dig själv att lyckas med det du vill? Vilka beteenden vill du ha mer av och vilka är de bästa belöningar du kan ge dig själv för varje steg som tar dig i din önskade riktning?

Viktiga frågor som jag hoppas att du tar en stund och reflekterar över. Och nej, självklart innebär inte det på minsta vis att du inte kan ge tillrättavisningar och feedback. Kom bara ihåg att det aldrig kan slå belöningens effektivitet och hållbarhet i längden. Ska den ha en positiv effekt så är det av största vikt att den görs från ett balanserat tillstånd. Brukar säga det här och det tål att upprepas: Det finns inget du kan göra stressad, pressad och upprörd som du inte gör bättre mentalt klar, i balans och harmonisk. Det gäller allt och kanske allra mest när vi ska ge förbättrande feedback.

Är det något som hänt som är på en negativ nivå där det behövs någon form av konsekvens blir det viktigt att det inte upplevs som en bestraffning. När det händer sker det sällan någon positiv inlärning. Det blir mest friktion och förbittring av det. Så vad är då skillnaden på en konsekvens och bestraffning? Glad att du frågade: Skillnaden på en konsekvens och en bestraffning är endast hur du mår när du administrerar den. Kommer du från ett varmt och välvilligt ställe kommer det att uppfattas som en konsekvens. Är du irriterad, frustrerad eller arg känns det för den andra parten som en bestraffning. Då är du genast tillbaka på de resultat jag nämnde ovan.

Så vad är dina bästa insikter efter att ha läst det här? Hur kan du använda detta på bästa sätt och ha roligt under tiden? Hur kan du göra det enkelt för dig själv och andra att lyckas med de beteenden som behövs för att åstadkomma det du vill? Viktiga frågor som sagt, och om du tar dig tid att reflektera över dem kommer de att ge dig svar som du har användning för överallt i livet….

Veckans Boktips


Beyond Biocentrism


av Dr. Robert Lanza & Bob Berman

Du kan tycka mycket om det som tas upp i den här boken, men att det är fascinerande och tankeväckande är bortom allt tvivel. Sällan har jag antecknat så mycket i marginalerna. Du kommer att få en helt ny syn på vetenskap, teknik och vår plats i universum. Så mycket större än så blir det inte så köp, läs och begrunda …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.