Hej kära läsare


Det har blivit lite av ett uppehåll i skrivandet sedan påsken. Detta då vi planerar hur vi ska kunna göra än mer skillnad och för fler. Då har skrivandet fått stå tillbaka för poddande och AI snickrande. Men nu är jag i varje fall som minst tillfälligt tillbaka igen:-) Hör av dig om du saknat det och vill att jag ska prioritera det.

Hoppas att du även har möjlighet att följa med på Mental Klarhet – vår kurs i personligt ledarskap. Bokat datum 10-13 oktober i Marbella. Vill du ha lite ljus i det svenska höstmörkret och få något att verkligen se fram emot som gör verklig skillnad, så kan du anmäla dig och få mer information genom att maila tlll karin@lifevision.se.

I veckans brev funderar jag på den kraftfulla skillnaden i att förstå det faktum att du ser en unik verklighet som kommer enbart från ditt tänkande gentemot att tro att vi ser en objektiv verklighet som alla kan se. Hoppas implikationerna av den insikten hjälper även dig på djupet …

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”Här är en klar känslosignal som visarom ditt tänkande är produktivt eller ej -om du känner dig stressad, pressad eller oroligså är det inte det!”

- Anders Haglund

Från Ytlig Förändring till Djupa Insikter


Jag har märkt att ganska många funderar på den nya riktning jag har tagit inom området för prestationspsykologi. En reaktion kommer från dem som börjar se en djupgående skillnad i det jag har sett och säger: ”Det här är helt annorlunda och förändrar allt i grunden.” En annan reaktion är från de som ännu inte sett det och uttrycker något i stil med: ”Anders har blivit mindre konkret. Tidigare hade han så många praktiska verktyg och tekniker, och nu pratar han mest om hur tankar påverkar livet som om det vore något nytt.”

Eftersom min passion är att nå människor och se när en insikt tänds som får deras ögon att glittra till, är denna skillnad något jag har funderat mycket på. Varför är det så att vissa förstår hur radikalt annorlunda och hur mycket kraftfullare det jag nu delar med mig av är, och vissa tycker att det är som vanligt, bara omförpackat och till och med urvattnat? Detta är något vi alla står inför när vi försöker marknadsföra en tjänst eller produkt som vi vet har större potential än något annat på marknaden. Att ta sig igenom bruset från alla andra som skriker ut att de har hittat ”hemligheten,” ”nycklarna,” ”extra,” och ”världsklass” är inte helt lätt.

Så varför är då insikten att vi lever i känslan av kvaliteten på våra tankar och inte i känslan av våra nuvarande omständigheter så annorlunda? Är inte det vad alla pratar om? Ändra dina tankar och tänk mer positivt så kommer du att må bättre! Ändra tonen på din inre röst, omfamna dina goda känslor, ha ett bredare perspektiv. Ändra ditt tankesätt! Skaffa ett nytt ”mindset”! Gör riktigt stora bilder av bra saker och minimera din inre bild av något som är negativt. Omge dig endast med positiva människor och undvik alla de där irriterande ”energitjuvar”.

De flesta som har försökt detta märker att det kan förbättra saker något och man kan till och med bli mer produktiv. Problemet är att på den nivån kan du ändra nästan hur mycket som helst, men det gör inte något annorlunda. Du kanske tjänar mer pengar men du är inte mer nöjd med livet än tidigare. Du går ner i vikt men känner dig ändå otillräcklig. När du förstår vad jag pekar på i det här coachbrevet, behöver du inte ändra något och ändå är allting annorlunda. Vilket är något som mina coachingklienter beskriver på olika sätt gång på gång.

Frågan jag hör dig ställa nu är: Hur kommer jag dit? Tja, glad att du frågade, för det är inte något som du kan tvinga dig till. Det fungerar snarare lite som att få en solbränna. Du behöver inte veta hur man gör melanin som skydd mot att fotoner slår in i dina DNA-strängar. Du behöver bara utsätta dig för solljus och den livskraft och medfödda intelligens som spirar bakom livet kommer att göra resten.

Samma sak med en äkta insikt som lyfter dig till en ny nivå av förståelse. Vi vet inte riktigt hur det går till. Vi vet bara att det händer när vi utsätter oss för nya idéer och tankeriktningar. För det händer liksom bakom intellektet när vi plötsligt ser något nytt och fräscht för oss själva. Därefter tar det interna solskenet över och den mentala solbrännan i form av en djupare förståelse skyddar oss sedan.

För att åstadkomma detta behövs ny förståelse som verkar vettig för dig. Därför vill jag ställa några frågor för dig att reflektera över och förhoppningsvis se något nytt som hjälper dig på djupet. För det behöver du lite öppenhet och nyfikenhet. För som någon en gång sa: Jag vet inte vem som upptäckte vatten, men jag är ganska säker på att det inte var en fisk:

Kan känslor skickas till dig över tid och rum från det förflutna, dvs. händelser och situationer som redan har inträffat?

Kan känslor skickas till dig över tid och rum från framtiden, dvs. händelser och situationer som ännu inte har inträffat?

Kan känslor komma från vad som händer i detta heta ögonblick, dvs. vad som pågår just nu?

Ta verkligen lite tid och överväg att svaret kanske inte är vad du innan uttalat eller outtalat innerst inne trott. Kanske kan du bygga på de svar du fick med ett par ytterligare frågor efter de första tre:

Om andra kan känna helt annorlunda än du om exakt samma sak, vare sig det är det förflutna, framtiden eller nutiden, vad beror den skillnaden på?

Kan du tänka på samma sak vid två olika tillfällen och ha helt olika reaktioner på det? (t.ex. räkna till 10 för att lugna ner dig, ena gången ”fungerar det,” och nästa gång blir du bara ännu mer upprörd för att du ens ska behöva vara den som ska lugna ner dig. Eller om du har barn så ena gången de stökat ner ”tappar du det” och nästa gång ber du dem lugnt att plocka upp medan du inuti nästan fnissar lite åt hur mycket de små rackarna kan ställa till med på så kort tid. Vad beror den skillnaden på?)

Jag hoppas att detta åtminstone får dig att pausa och börja titta i en ny riktning efter lösningar. Kanske kommer du att se den psykologiska friheten som kommer från att förstå principerna bakom hur vi alla skapar vår upplevelse av världen ögonblick för ögonblick via våra tankar. Att det yttre faktiskt ser annorlunda ut beroende på det sinnesstånd från vilket du tänker vad du tänker.

Med ett upprört sinne känner vi oss upprörda oavsett hur mycket vi försöker tänka lugnande tankar. Från ett lugnt sinne, å andra sidan, känner vi oss lugna även i normalt upprörande situationer. Det är skälet till att om du inte tar stressade tankar om ditt jobb på allvar så kan ditt jobb inte stressa dig. Att ha en full att-göra-lista kan ju både upplevas stressande och som att det är så skönt att ha saker så att tiden bara flyger förbi.

Det här är inte något du behöver arbeta på. Fabriksinställningen för våra mänskliga sinnen är att vara klara och lugna. Allt som hänt när du inte tycker det stämmer, är att ditt sinne är fyllt med osäkra tankar som tas på allvar för att känslan verkar komma utifrån. Det är därför mentala tekniker inte ”fungerar” i längden. Du kan ju per definition inte tänka dig ur att du tänker för mycket. Vad du kan göra är att förstå var din upplevelse av livet faktiskt kommer ifrån. Och, varje gång du lyckas fånga dig själv och ta dina tankar på mindre allvar, blir du varse att det enda som står i vägen för att frigöra din inneboende potential är dina egna osäkra tankar i ögonblicket.  Ser du väl det avtäcker du precis det naturliga flöde vi alla är födda in i och du har återigen möjlighet att på bästa sätt ta dig an både dina svårigheter och möjligheter…

Veckans Boktips


The Tools


av Phil Stutz & Barry Michels

Trots titeln som antyder alla verktyg som kommer att ges i den här boken, var det inte det värdefullaste för mig i boken. Den handlade istället om alla klienthistorier och frustrationen över att ständigt vänta på att någon form av förändring skulle ske. Något som fick författarna att vara frustrerade över sin oförmåga att snabbt lindra sina patienters problem. Det de fann har gjort Stutz och Michels till vad som beskrivits av New York Times som en ”öppen hemlighet” i Hollywood som behandlar högpresterande och kreativt klientel. Något som enligt mig gör bokens berättelser extra intressanta på grund av författarnas trovärdighet i sitt budskap. Du kommer vara glad att du tog dig tid att läsa den.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.