Hej kära läsare


Nu står julen inför dörren och vi förbereder oss för ett lite annorlunda helgfirande. Räck gärna ut en extra digital hand med ett sms, mail eller videosamtal till någon. Det här får bli min till er tiotusentals läsare och lyssnare. Dessutom hoppas jag att vår nya podd kan ge ytterligare inspiration och stöd på promenaden, bilturen eller hemma medan du julstökar…

Vill du ha förslag på vad du kan ge till någon så är vårt LifeTalk spel väldigt populärt både privat och som julpresent på jobbet. Du hittar det här! En annan gåva som ger långt bortom helgerna är Karins webbkurser om sprudlande hälsa.

Kanske det viktigaste i dessa tider är dock inte vilka klappar du kan ge bort utan vilka du kan ge till dig själv. Så i veckans coachbrev funderar jag på om inte årets julklapp är en ny idé. För allt som behövs är att ta en titt i en ny riktning och hela livet börjar skifta. Väl mött på andra sidan året…

God Jul & Gott Nytt År!

Veckans citat


”Den finaste komplimang som getts mig var när någon frågade vad jag tyckte och verkligen lyssnade på mitt svar.”

- Henry David Thoreau

Är årets julklapp formlös?


Det är något visst med den här tiden på året även i dessa annorlunda omständigheter, eller hur? Det är avslut på ett år och samtidigt snart en fräsch start på ett nytt. Spelar ingen roll att vi vet att vi själva har hittat på både tidsbegrepp och almanackor. När vi nu ändå skiljer av tiden just här så är det ju ett så gott tillfället som något annat att fundera lite extra.

Vad tycker du till exempel vore den bästa julklappen att ge dig själv? Jag menar något som gör skillnad långt in på 2021 och och får 2020 att blekna i jämförelse. Vill du inte tänka riktigt så stort så någon grej som gör de kommande helgerna till något extra roligt. Vill du tänka ännu större istället så kanske du funderar du på något som skulle göra skillnad till för resten av livet. För vissa av er dyker det kanske upp lite spännande idéer direkt. För andra så är det lite för brett spektrum att titta på.

Så låt oss vara lite mer specifika. Fokusera på ETT område du känner skulle behöva din uppmärksamhet och fokus. Vad vore till exempel din bästa julklapp inom hälsa? Något som du anar gör positiv skillnad för din energinivå. För det är vad hälsa när det kommer till kritan handlar om: Att ha den nödvändiga energin att klara av det du vill åstadkomma under nästa år, i helgerna eller resten av livet.

Då är det tre ställen att titta på. Först din mentala anspänning. Normalt så drar hjärnans aktivitet cirka 20% av vår dagliga energiförbrukning, men är du för ”på” mellan öronen får du snabbt reda på att den kan dra bra mycket mer än så. Mentalt slut känns definitivt inte lika friskt som fysiskt slut. Bara kolla på skillnaden i vilken typ av sömn du har när rört dig trött och när du rört upp dig i skallen tills du är trött.

Andra stället att titta handlar därför om att komma ut och röra på dig mer. Inte bara för att hantera de kommande helgerna på bästa sätt utan som en kontinuerlig livsstil. Behöver inte vara så märkvärdigt. Lite jogging där du kan föra en konversation utan att tappa andan. En promenad med favoritmusik i lurarna (eller än bättre – LifeTalk Podden – blink, blink), lite fixande i trädgården, tennis, simning eller något annat som får dig att tycka att tiden går fort.

Kom ihåg att det inte handlar om att hitta den absolut bästa formen av träning. Den bästa träningen för vem som helst är den träning som blir gjord. Du kan ha en professur i träning utan att det gör ett jota för din energinivå. Ett uns praktik slår kilovis med teori. Kom igång och rör på dig minst 30 minuter per dag på vilket sätt du vill bara det blir gjort. Argumenterar du för att du inte har tid för det är ditt liv redan seriöst ur balans.

Till sist, och märk att det är så det kommer i ordningen, så ta en titt på vad du stoppar i dig. Alla tips & råd som du får på TV, i tidningar och alla andra upptänkliga ställen pratar mestadels om kalorier. Det är inte vad som avgör vår energinivå och därmed vår hälsa. Vi går på elektroner och inte på kalorier vilket är en större skillnad än de flesta förstår.

Varför är det sådan skillnad på 500 kcal från en dubbel ostburgare och från en matig quinoa-sallad med broccoli, avokado, gurka, spenat och olivolja? Det är för att den ena innehåller mängder med vätejoner som vill stjäla elektroner från din kropp medan den senare vill skänka elektroner som du kan använda för att både orka jobba, leka med barnen, komma ut och springa, krama partnern, fixa i hemmet och allt annat som hör vardagen till.

Nu slant jag iväg på hälsa här då jag tycker att det är något av det viktigaste vi kan ta hand om. Din kropp är ju det enda ställe du har att bo på. Så behandla den som ditt primära boende och inte som ett verktygsskjul. Är hälsa inte din grej (i dagsläget) så fundera på vad du blir inspirerad att tag tag i inför nästa år.

Familj, ekonomi, fritid? Hjälpa någon genom att lätta deras börda i tuffa tider? Hjälpa någon genom att utöka deras ansvarsområde? Bli bättre på tidsplanering? Mer social och kärleksfull (ett Google meet eller FaceTime samtal kan vi alla klara även nu)? Leka mer? Hitta humor i vardagen? Inte vet jag. Det jag vet är att de allra bästa klapparna varken är hårda eller mjuka. De är formlösa idéer som bara väntar på att få ta form genom att slinka fram ur ditt gränslösa sinne…

Veckans Boktips


Älska kål!


av Karin Haglund

Här får du massor av inspiration som gör det enkelt och självklart att lägga mer kål på tallriken. För kål är bland det allra nyttigaste som du kan äta och finns dessutom i en mängd olika varianter, former och färger. Alla kålsorter är fullproppade med nyttigheter och ytterligare fördelar med kål är att det både är billigt och klimatsmart.

I boken, som innehåller över 45 läckra recept, med olika kålsorter som bas, kommer du att bli positivt överraskad av hur enkelt och gott det är att äta mer av världens nyttigaste grönsak.

Alla recept är glutenfria, veganska och baserade på naturliga råvaror. Så känner du att det är dags att ge din kropp det allra nyttigaste och bästa är det helt enkelt hög tid att ÄLSKA KÅL!

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.