Hej kära läsare


Kul att så många av er hört av sig med glada tillrop efter möjligheten att lyssna på brevet istället för att läsa. Kommer att fortsätta ge den möjligheten så det går att få coaching i bilen, på promenaden och andra ställen där kroppen är upptagen men hjärnan är ledig.

Den här veckan funderar jag på vad som verkligen har gjort skillnad i både mitt eget liv och i mina klienters. Vad är det som skapar förändring på djupet som spelar ut positivt för oss? Hoppas att du får med dig något ”på riktigt” bakom orden nedan…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


De flesta är så fokuserade på att åstadkomma något stort, att de inte inser att livet byggs av de små sakerna.

- Frank A. Clark

Frigörande insikter?


Satt och tittade igenom lite “gamla” fotoalbum med min fru. En härlig tripp nerför minnenas aveny även om man snabbt blir påmind om att tiden trots allt sätter sina spår. Var man så ung? Hade man verkligen på sig det där? Var det vad vi kunde ägna dagarna åt innan barnen kom?

En del bilder markerar viktiga händelser. Andra är svårare att placera. En del ger något på insidan och påminner om tillfällen där man började se på världen med lite mer perspektiv och visdom: Titta! Där var jag på den där föreläsningen som jag fick med mig en helt ny insikt från! Oj, där sitter jag och läser den där boken som fullkomligt vände upp och ner på min gamla världsbild! Där pratade vi med paret som gav en ny syn på barnuppfostran. De hade jag nästan glömt att vi träffade…

Skulle tro att även du har mängder med sådana tillfällen i livet som har en klar känsla av ”före och efter”. Att dela dem med sin partner, vänner och andra ger något på djupet. Både för dig som berättar och blir påmind och för den som lyssnar och kanske gör sin egen insikt av exemplet.

Vill därför i detta brev be dig fundera en stund på frågan: Vilka är mina viktigaste insikter genom livet än så länge? Sådant som du upptäckt verkligen har gjort någon form av skillnad för dig på riktigt. Alltså inte bara blivit kunskap där du nu vet vad du borde göra men inte gör det ändå, utan mer sådant som du märker nästan ansträngningslöst spelar ut positivt på något sätt för dig…

Några av dem som jag själv kom att tänka innan jag somnade igår kväll kanske kan ge något även för dig:

1. Lämna det bättre än du fann det!

För 20 år sedan var jag på ett seminarium med den numer bortgångne Jim Rohn. Han hade mycket matnyttigt och bondförnuftigt att dela med sig av men det som satte sig bortom intellektet var den frasen. Det var ju inte som att det var första gången jag hörde det, men ändå var det som om det var första gången jag hörde det. Är du med på hur jag menar?

För efter att jag verkligen hörde det plockar jag även upp andras skräp och lägger i papperskorgen. Torkar upp på äckliga toalettsitsar även när det inte var jag som siktade fel. Släcker lyset när jag går ut från hotellrummet och gör mitt bästa för att den som träffat mig ska känna sig lyft i sinnet på något vis. Det genomsyrar allt. Även när man mänskligt missar så påminner det mig om att göra bättre nästa gång.

2. Ditt sinnestillstånd inte bara påverkar, utan helt avgör, hur mycket av din potential du har möjlighet att få fram i varje ögonblick!

Första fröna för denna förståelse kom via golfen som gör vem som helst ödmjuk. Ena dagen prestera som en europamästare och nästa som en nybörjare. Obegripligt när man kan svära på att man gör likadant. Nog har du, som alla andra, varit med om det också? Stum på ett möte för att direkt efter att du lämnat mötesrummet veta precis vad du borde ha sagt? Att förstå att alla, inklusive vi själva, inte är dumma utan bara befinner oss i dumma sinnestillstånd har varit enormt stort att se.

3. Det går inte att tänka sig ur att man tänker för mycket!

De första 15 åren efter att jag förstod hur mycket sinnestillståndet betyder ägnade jag mig åt att försöka konstruera olika verktyg och knep för att hålla mig i bra tillstånd och ta mig tillbaka till bra tillstånd om jag ”tappat det”. Har nog aldrig skrattat så mycket som när jag plötsligt insåg att det jag trodde var lösningen var själva problemet. Att det var mina tankar om rätta sinnestillståndet som höll mig från det självklara flyt som vi alla söker. För mental klarhet är inget man skapar, utan något man avtäcker!

4. Inget stoppar oss mer än när vi tror att våra känslor (inklusive rädsla) orsakas av något annat än våra tankar i ögonblicket!

Desto bättre vi förstår hur universum, planeten och livet fungerar desto enklare blir det att leva. Genom att förstå fysik kan vi bygga nästan vad som helst. När vi kan räkna på gravitation går det att få plan att lyfta och byggnader och broar att stå fast. När vi förstår hur vi skapar vår upplevelse av livet via våra tankar, medvetande och livskraft slutar vi skylla hur vi mår på situationer och andra människor.

Den insikten ger tillbaka vår naturliga drivkraft, slutar blockera vår medfödda livsglädje och förmåga att studsa tillbaka från motgångar. Man behöver mindre mod för att göra vad som krävs när man inser att rädsla kommer från tanken och inte från uppgiften. Lättare att vara kärleksfull när vi ser att andra sitter i samma mänskliga båt och bara krånglar när DE tror att deras känslor kommer från oss och inte från deras tankar.

Där har ni lite av de insikter som betytt mest för mig. Vilka är dina?

Veckans Boktips


The Better Angels of our Nature


av Steven Pinker

Det här är den bok som Bill Gates säger är den mest inspirerande han har läst. I takt med att du upptäcker att det du trott om hur världen funkar inte riktigt stämmer med vetenskapliga fakta kommer du att hålla med. För det är lätt i dagens mediaklimat att tro att världen håller på att gå åt skogen. Det visar sig vara precis tvärtom. Det blir allt bättre ur alla de mätvärden som räknas mest. Dessutom fortsätter det bli bättre. Den här kommer du förmodligen som jag att läsa mer än en gång…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.