Hej kära läsare


Hur är det möjligt att vintern liksom kan smyga sig på en gång till? Dunjackan ska fram och vinterdäcken på. För även om det fortfarande är plusgrader här i södra Sverige så vet vi vad som komma skall, eller hur?

Denna vecka funderar jag på det här med skillnad på väder och klimat samt den än mer pressande skillnaden på fakta och åsikter. Hoppas att det stimulerar något i dig som gör skillnad lång tid framöver …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Talangen träffar ett mål ingen annan kan träffa. Geniet träffar ett mål som ingen annan ser.”

- Arthur Schopenhauer

Vart går din gräns?


Det var någon filosof som en gång sa att om man inte står för något så faller man för vad som helst. Låter ju bra men är ju inte så användbart utan att det man valt att stå för är något som har någon form av vettig kontakt med fakta. Så när jag läste en intervju med några republikanska representanter borta i USA blev jag tvungen att skriva av mig lite. För de fick bland annat frågan om de stöttade att Donald Trump dragit sig ur Paris avtalet för klimatet och deras svar öppnade så mycket att packa upp:

”Alla tror inte på klimatförändringarna och folk som förespråkar dessa tror också att det finns 96 olika kön. Nu för tiden kan man inte ens räkna med att meteorologen har rätt om väderprognosen för måndag morgon.”

Är du som jag vet du knappt var du ska börja efter att ha läst det här. Först och främst får man liksom bortse från underligheten att den som tycker att det pågår något med det globala klimatet automatiskt är den typ av utomjording som tror att vi har 96 olika kön. Med det ur vägen får man ta sig an oförmågan att skilja på väder och klimat. Har man tillräcklig utbildning så borde det vara ganska klart att bara för att vi inte kan förutsäga exakt när en enskild person ska dö, så har vi faktiskt möjlighet att tala om att medellivslängden i Sverige är 82,2 år. 

På samma sätt påverkar det faktum att väder följer kaosteorin (framtagen av just meteorologen Edward Lorenz). Den visar att vi aldrig kan ge mer än kanske 80% säkra prognoser över ens ett dygn. Men det hindrar oss inte på minsta sätt att med mycket större säkerhet säga hur klimatet på hela planeten är och vilken trend det har över längre tid. Så argumentet ovan om vädret måndag morgon är kort sagt lika dåligt underbyggt som ogrundat pajkastande om antalet könstillhörigheter. Med den bakgrunden är det då kanske inte så konstigt att de också kan kalla en modig ung tjej för sinnesrubbad då hon är befriande öppen med att hon hanterar sin Aspbergers på ett underbart sätt. 

Greta, och andra förkämpar för klimatet, ber ju oss klarsynt att INTE lyssna på henne utan lyssna på forskarna. Något som samma människor som förlitar sig helt på att vetenskapen har koll när de ska använda mobilen, sätter sig i ett flygplan eller behöver ett hjärtbyte tydligen vägrar att ens beakta. De vet ju tydligen bättre än referentgranskade teorier baserade på noggranna koldioxidmätningar, kilometerdjupa borrningar i arktis is och sekel av temperaturavläsningar. 

Bekvämt glömmer de att man kan få ha en egen åsikt men det är liksom inte ok att fabricera egna fakta eller bortse från vidimerade sådana. Det är så som konspirationsteorier om allt från Chemtrails (kemikaliespår) till terroristimmigranter får fäste hos en outbildad befolkning. Så här gick liksom min gräns. Planeten behöver inte räddas. Den skakar in plast, olja och annat på några få miljoner år. Det är en miljö som människor, växt- och djurliv frodas i som behöver räddas och då måste vi alla vara med och göra vad vi kan. För om det vi inte vet faktiskt kan skada oss, så kan falska premisser för våra handlingar bokstavligen ta kål på oss. Vart går din gräns?

Veckans Boktips


Ta svart bälte i att leva!


av Martin Järnland

Jag har känt Martin sedan han började gå på mina kurser för många år sedan. Sedan dess har han gått vidare, utbildat sig internationellt och delar nu med sig av sina livsförändrande erfarenheter i denna fantastiska lilla bok. Lättläst och samtidigt djupt inspirerande. Enkelt men med potential för stora resultat. Köp den, läs den, reflektera och märk vilken effekt för livet som dina insikter får…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.