Hej kära läsare


Den här gången har det gått ett par veckor sedan sist. Ett höstlov utomlands med familjen och ett antal spännande projekt för att komma tillbaka fullt på banan igen med föreläsningar och webbkurser har varit viktigare precis nu.

Då var det än en gång dags för ”Black Friday veckan”. Brukar ju inte vara med på det, men då det börjar bli en del av kulturen så erbjuder både jag och Karin några av våra kurser till fina rabatter. Du hittar dem HÄR. Dessutom får du min föreläsning ”180° – ett helt nytt sätt att se på framgång” med rabatt i vår webbshop  – shop.lifevision.se.

Än bättre är att du hittar erbjudanden på biljetter till mina föreläsningar i Stockholm den 12 mars och i Göteborg den 20 mars. Du kan följa länkarna för att boka biljetter eller hitta all information HÄR Det blir magiska kvällar som kommer att ge dig en helt ny syn på stress, press och oro samt produktivitet, kreativitet och glädje i vardagen. Ses vi där?

Den här veckan funderar jag på något dolt som påverkar allt du ser omkring dig. Där lite medvetenhet är allt som behövs för att lyfta din upplevelse av livet. Hoppas att det gör dig nyfiken nog att läsa 5-6 minuter, reflektera och bli förbluffad över hur något enkelt kan göra så stor skillnad …

Ditt liv är ett Mästerverk,

Veckans citat


”I tider av förändring är det de som är villiga att lära sig som ärver jorden,medan de redan lärda finner sig själva perfekt utrustadeatt hantera en värld som inte längre existerar.”

- Eric Hoffer

Återupptäck livets gnista


Det finns ett begrepp inom psykologin som allt för många varken vet eller förstår innebörden av. Det jag pratar om är habituering eller det faktum att våra hjärnor slutar registrera alla stimuli som är oförändrade över tid. Enklaste sättet att tänka på det är kanske att om du går in i en svinstia så överfaller lukten dig, men efter ungefär 15-20 minuter så tänker du inte ens på den längre. Som mormor skulle ha förklarat detta begrepp: Man vänjer sig. 

Nu kanske det inte låter särskilt världsomvälvande, men den här funktionen som vi alla kommer förinstallerade med i nervsystemet påverkar alla delar av ditt liv. På den positiva sidan så gör den att även jobbiga saker till slut klingar av. Det gör till exempel att vi kan bo nära en flygplats och efter tag så slutar den som bor där att höra ljuden. 

Vill du direkt få en upplevelse av det här så ta en titt på bilden ovan. Fokusera i 20-30 sekunder på korset såpass nära att bilden fyller ditt synfält och märk hur färgerna försvinner och bakgrunden blir grå.

På den negativa sidan så gör det att även bra upplevelser inte är lika kul när du hållit på med dem en stund. Så om du får en bra massage så är det fantastiskt skönt i början, men det blir nästan jobbigt efter ett par timmar. Vilket är skälet till att undersökningar visar att människor konstigt nog uppskattar och njuter mer av en timmes massage om den är uppdelad i tre 20-minuters sessioner.

Omstarten gör att vi så att säga får chans att gå ut ur svinstian till friska luften en stund och plötsligt kan vi känna lukten igen när vi går in. Hjärnan blir av med sin tillvänjning i pausen och tar in det som en nyhet igen. Samma är det alltså med positiva saker som en skön massage. Eller när du lyssnar på musik som du gillar så flyter den efter ett tag in i bakgrunden och du njuter inte på samma sätt av den längre.

Den här naturliga funktionen gör även att vi kan ha en fantastisk partner och när man varit tillsammans ett tag slutar man märka av hur bra de är. Därför är det många som har fått sina förhållanden att funka över tid som har lite pauser från varandra. Att få ett par dagar ifrån varandra kan nytända hjärnan till att lägga märke till dem igen.

Samma effekt kan man få genom att göra nya saker tillsammans. För vi är alla utvecklade att vara nyfikna på nyheter. Därför är bästa stunden på semestern ofta första gången vi går in i hotellrummet och får syn på utsikten över havet. Eller när vi upptäcker det där egna bärstället ute skogen för första gången. Så om vi kan lägga in lite av nyhetens behag i våra förhållanden, jobb och annat vi vill kunna uppskatta mer får det ofta en väldigt positiv effekt.

Det här är så klart en balans för om du överraskar din partner varje dag så blir det ju snart en rutin över det också. Men bara att ha något lite annorlunda och nytt att se fram emot kan göra underverk för din förmåga att ta in livet, snarare än att din upplevelse flyter in i bakgrunden av ditt liv. Är du med på vad jag pratar om här så kan det här vara något av det viktigaste du har läst.

Speciellt eftersom ett av de mest tillfredsställande sätten att uppfylla det här behovet är att lära sig nya saker. Därför känns det annorlunda att ha använt 30 minuter att lära sig ett nytt språk i en app än att planlöst scrolla på TikTok, FB och Instagram. Även om båda ger dig ett skönt dopaminpåslag för stunden, så känns den ena efteråt som bortslösad tid och den andra som mer väl investerad tid. Är du med?

Funderar du lite på det här så inser du kanske en viktig sak till: Om det uppehåller din sköna känsla att ta lite pauser i det bra så att du inte vänjer dig med ”lukten”, så är det om än kontraintuivt, väldig bra att köra sådant som du tycker är jobbigt i ett svep. För det jobbiga klingar då av i takt med att du tar tag i det. Pausar du där så får du ju samma motståndskänsla att komma igång en gång till. Kan du se hur det skulle kunna förhöja det bra och minimera det dåliga?

Vad får du själv för idéer när du läser detta? Ta verkligen en stund och reflektera över det här. För dina egna svar här har potentialen att höja just din vardag till en helt ny nivå…

Veckans Boktips


The Beginning of Infinity


av David Deutsch

Ibland läser man en bok som får en att häpna. Det här är en av de böckerna. Bara att få tillbringa en stund i Deutsch’s tankevärld är fantastiskt i sig. För här får du följa med på en fängslande resa genom den gränslösa potentialen av mänsklig kunskap. Upptäck kulturens evolution och kraften i gränslös mänsklig kreativitet. Upptäck varför även de största av problem är lösbara och hur vår strävan efter förståelse verkligen är oändlig. Så vill du bli utmanad, utöka din visdom och fascineras av vårt mänskliga sinne så köp och läs…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.