Hej kära läsare


Är väldigt glad över att kunna tala om att jag och Jesper Caron kommer att köra ett retreat tillsammans i höst. Det blir den 15-16 oktober du hittar mer information HÄR!

Den här veckan funderar jag över det här med förändring. Hur kan det komma sig att den är så svår att få till? I varje fall i positiv riktning. För i ärlighetens namn är ju förändring automatisk medan förbättring är något som kräver lite mer insats av oss att få till … Läs, fundera och kom ihåg …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Alla verkar fundera på hur de kan förändra världen, men väldigt få verkar fundera på hur de kan förändra sig själva.”

- Leo Tolstoy

Omfamnad förändring


Hade ett bra men samtidigt lite jobbigt möte igår. Bra för att det gav insikter vad vi behöver förändra för att kunna vara relevanta i den nya digitala verkligheten. Jobbigt för att vi direkt förstod att ingen kan göra jobbet åt en. Mängder med timmar att lära nytt, hitta nya vanor och göra allt det som är så svårt i början för att det ska kunna bli lätt sedan. Göra jobbet med att förbereda jorden och så för att få en skörd till hösten.

Man skulle ju så mycket hellre ta ett magiskt piller eller få någon som kommer in och säger ”Sådär, nu är allt klart för er är det bara att tuta och köra”. Men så funkar det ju inte. Om saker ska ändra sig för dig måste du ändra dig. Vilket leder till frågan:  Hur bekväm är du med förändring? Jublar du när företaget omorganiserar? Applåderar när någon i familjen föreslår nya rutiner? Eller känns det mer som om det är en tung börda bara att lära dig en ny app på telefonen?

Oavsett hur du personligen ser på det så lever vi i de snabba förändringarnas tidevarv. Den som inte hänger med nu är ganska snart förlegad och kan inte ge lika mycket värde till marknaden. Vilket bara är krångligare sätt att säga att du varken kan jobba med det du vill eller kan tjäna lika mycket pengar på det. Så att klara förändringens vindar utan att blåsa omkull borde definitivt stå högt upp på allas våra önskelistor.

Vill därför använda detta coachbrev till att inleda en diskussion om just förändring. Både för att peppa mig själv och er som läser. För nog är det fascinerande hur mycket vi vill få till här i livet och hur svårt det ändå kan vara? Vi sätter upp vad vi tycker är värdiga mål och vet vad som behövs för att klara av det. Ändå märker vi hur svårt det kan vara att ens ta första steget. Att förändra sig själv och göra nytt. Inte konstigt att det är än mer en utmaning om vi behöver få någon annan att ändra sig.

Så när man till exempel på jobbet måste få till en förändring för att klara av framtida krav är det kanske inte så konstigt att det kan vara lite segt. Speciellt om man inte förstår varifrån all mänsklig förändring kommer. För då är det lätt att tro att det räcker att tala om vad man vill ska hända så borde alla vara med på båten och redo att med ett inspirerat leende köra igång.

Men sanningen är att det inte räcker veta vad som behövs. För all förändring startar i tanken hos individen. Därför händer det inte mycket utan en verklig förståelse för nyttan av förändringen och vad som faktiskt stoppar oss från att få till den. Utan det blir det motstånd. Att bara veta räcker inte. Tänk bara på allt du själv ”vet” att du borde göra men ändå inte gör. Nej, det är först när någon verkligen förstår som de omfamnar möjligheterna i förändringen.

Vet inte som du redan ser skillnaderna här, men de är djupgående och oerhört viktiga för alla som vill få igenom en effektiv förändring och gå bortom att bara kunna hantera den till att lägga hela sin själ och hjärta bakom den. För att få till detta gäller det att först själv förstå värdet av att titta på tankekvaliteten, sinnestillståndet och förståelsen som gör att människor är villiga att ställa sig bakom förändringen.

Förstår att det kan verka lite klurigare att titta på denna nivå, men det är naturligtvis min förhoppning att du här får någon ny insikt som gör att du ser vilken fantastisk hävstång som ligger i detta. Så här följer ett par enkla förslag på hur du kan åstadkomma den. Inbjuder dig att låta det vila i tanken och se vad som kommer ut av det för just dig:

1. Tilltala sinnet. Hur mycket håller de med om att förändringen verkligen är en förbättring? Ser de potentialen och värdet i det nya? Gör du? Ju bättre du själv ser värdet desto enklare kan du förklara för någon annan. Om någon ser det nya som jobbigt, dåligt och inte värt ansträngningen så kommer de att göra allting trött, halvdant och få ”bevis” för att det aldrig skulle ha funkat.

2. Tilltala hjärtat. Människor är inte ens nära lika bra på att genomföra någon annans idéer som de är på att genomföra sina egna. Kan du förklara så att någon känner att det är en idé som de hade varit stolta över att ha kommit på själva kommer deras energinivå omedelbart gå upp och varje motstånd kommer istället att ses som härliga utmaningar snarare än problem. Kom dessutom ihåg att inget smittar så mycket som din egen personliga entusiasm för det du vill åstadkomma.

3. Kolla av vad de faktiskt hört! Det är kanske det viktigaste steget. För jag kan garantera att de inte har hört vad du tycker att du har sagt. Anta och var glad för skillnaderna i uppfattning så att du kan diskutera dem på en mänsklig nivå. Ge dem en chans att involvera sig, ge sig i kast med idén, komma till sina egna insikter och hitta sin egen personliga inspiration för att genomföra förändringen. Du vet att du är på rätt väg när entusiasmen och välmåendet ökar. Så låt den känslan styra samtalet och var beredd att bli positivt förbluffad över resultatet.

Kan du med något av detta hjälpa dig själv och andra att så att säga komma på bättre tankar vad det gäller förändring, kommer det att funka som ett fantastiskt smörjmedel. För all äkta förändring börjar på insidan. Utan det kan du ha alla yttre faktorer uppställda på rad och det kommer ändå att bli som att släpa en motsträvig hund utmed gatan.

Men när det inre skiftet sker så är det plötsligt inte längre skrämmande begränsningar, utan hoppfulla möjligheter som står i fokus. Det må ta lite mer underarbete, men det har en fantastisk potential. Ser du den?

Veckans Boktips


The Pursuit of Excellence


av Ryan Hawk

Det är inte ofta man läser ledarskapsböcker från pärm till pärm, men den här boken var ett härligt undantag. Boken är packad med praktiska lektioner för alla som vill hänge sig åt livslångt lärande och att få ut det bästa av sig själv och andra. Här får du inspiration som leder till basen för all framgång: Handling! Så har du inte läst den än så har du något att verkligen se fram emot 🙂

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.