Hej kära läsare


Nu har regeringen meddelat att de släpper på restriktionerna från den 29 september. Något som fast det känns i luften att det skiftat till höst får lite vårkänslor att spira. För jag vill ju gärna se den positiva sidan och hoppas så klart att många av er nu kontaktar mig om både nya event och några av alla de som avbokades i mars förra året och framåt.

Förstår samtidigt att det är blandade känslor för många med bävan för vad det innebär för alla som nu kan smittas i fjärde vågen. Låt oss därför vara smarta samtidigt som vi tillsammans snurrar igång allas våra möjligheter fullt ut igen.

Ingen har ju alla svar på hur vi gör det, men om vi kan börja med att ställa de rätta frågorna brukar svaren dyka upp. Det är vad jag också funderar på i veckans coachbrev. Hoppas att du på några minuters läsning får inspiration som ger dig nya svar på just det du står inför …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,

Veckans citat


”Varenda möjlighet är kopplad till en person. Möjligheter flyter inte omkring som moln på himlen. De är kopplade till människor. Om du letar efter en möjlighet, inklusive en som ger en ekonomisk belöning, så letar du egentligen efter en person.”

- Ben Casnocha

Kan en fråga ändra på allt?


Att vara eller inte vara, det är frågan… Ord som Shakespeare la i munnen på Hamlet och som jag tror att vi alla känner igen. För nog har vissa frågor fäst mer i våra sinnen än andra. Anledningen kan ibland vara ren och skär upprepning. Andra som John F. Kennedys kända uppmaning ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land” hänger med för att de tilltalar de bättre sidorna av vår natur. Oavsett, så avgör de frågor vi ställer i mångt och mycket vilken riktning vårt fokus går.

Kanske därför vi känner att det ligger så mycket sanning i gamla klichéer. Som till exempel ”som vi frågar får vi svar”. Om det de facto ligger något i det blir det ju intressent att fundera på vilka frågor som oftast susar genom våra sinnen, eller hur? För mig är det dock än intressantare att fundera lite på vilka frågor vi faktiskt vill ha svar på. Ställer vi oanvändbara frågor det inte finns några vettiga svar på leder de bara till att vi ältar en massa i onödan.

När det gäller sådana har jag märkt en trend hos dem jag coachar som mår mindre bra. De funderar mycket på varför frågor: Varför kan jag aldrig få ett break? Varför kan jag inte gå ner i vikt? Varför kan jag inte hitta någon att dela livet med? Varför kan inte jag komma ur den här nedåtgående spiralen?

De verkar oskyldigt tro att om de bara får till svaret på de här frågorna så kommer deras bekymmer äntligen vara över. Därför blir de ganska förbluffade när jag föreslår att det är just de tankebanor som dessa frågor stimulerar som är orsaken till att de sitter fast. För insikten att det är precis det vi är övertygade om är lösningen som faktiskt är problemet kan vara ganska omvälvande.

Här kommer därför några frågor som jag har märkt kan vara till hjälp för vem som helst som står inför en utmaning. Ställ dem, reflektera en stund och märk vad som dyker upp sinnet för dig:

Vad är faktiskt bra med det här?

Vad kan jag lära mig av det här?

Hur löser jag det här på bästa sätt och har roligt under tiden?

Enligt min erfarenhet är det ganska goda möjligheter att det leder till bättre och mer användbara svar än de varförfrågor du ställt om du suttit fast med något. Är det mer specifika områden du vill förbättra kan du själv fundera ut mer riktade frågor att ställa till dig själv, ditt team eller familjen. Vill du till exempel ha bättre svar på hur du vänder en negativ spiral i ett förhållande kan kanske följande frågor vara till hjälp:

Hur kan jag visa värme och förståelse oavsett hur de beter sig idag?

Hur kan jag göra den här dagen rolig och kärleksfull för dem jag bryr mig om?

Är övertygad om att du kommer att se något nytt om det är det första du grunnar på i duschen när morgonens vattenstrålar rinner ner över dig. Grunnar du mer på affärer och hur du får det att funka kanske istället dessa frågor kan vara en start:

På vilket sätt kan jag personligen bidra med mest värde idag?

Hur kan tillbringa mesta möjliga tid med att göra just det och vem eller vilka behöver jag hjälp av?

Vilket är det viktigaste problemet jag kan jobba på att lösa idag för att kunna nå våra mest inspirerande mål?

Redan här hoppas jag att du börjar inse kraften i användbara frågor och hur inspirationen börjar spira i maggropen. För du kan så klart komma på bättre frågor för dig och din situation som är mer skräddarsydda. Skulle du sedan vilja ta en djupare titt på hur du inte bara får bättre resultat utan ett bättre liv, kan du gå rakt till kärnan av hur vi alla skapar vår upplevelse av livet. För det är ju det vi alla innerst inne är ute efter, eller hur? Att känna oss riktigt levande medan vi tar oss an våra utmaningar så gott vi kan. Då är det för mig en fråga som är lite mer spännande än de andra att fundera över:

Förstår jag var min upplevelse av livet kommer ifrån just nu?

Ditt svar på den avgör nämligen dina möjligheter att klara livets upp och ner gångar och att kunna leva med en skönare känsla i vardagen. Går det att uppnå ett stort mål och bli riktigt euforisk? Kan man nå ett stort mål upptäcka att en axelryckning var allt det var värt? Kan då dina känslor komma från själva uppnåendet av målet? Kan du tänka på ett framtida möte och bli alldeles pirrig av förväntan? Kräkfärdigt orolig över samma sak? Rent av likgiltig?

Om allt detta är möjligt från samma sak kan då framtida händelser skicka känslor till dig över tid och rum? Om det då inte är mötet som orsakar hur du mår var kommer då dina känslor om framtiden från? Kan det vara samma sak med sådant som redan hänt? Det som händer i ögonblicket? Kan till exempel två personer i samma situation känna helt olika?

En tycker att en persons tystnad på ett möte är väldigt obekväm. Den andra sitter jämte och tycker det är oerhört skönt med någon som låter en prata till punkt och verkligen lyssnar. Var kommer deras olika upplevelse ifrån om den då uppenbart inte kommer från den tysta personen som de båda var övertygade om?

Oavsett vilka av frågorna ovan som slog an en sträng för just dig hoppas jag att du känner dig inspirerad. Att du knappt kan låta bli att fundera vidare på vilka frågor som är mest användbara för att hjälpa dig själv och andra att se något nytt, åstadkomma något nytt eller skapa broar där det innan såg ut att bara vara oöverstigliga hinder.

Möjligheterna är nämligen ändlösa när du väl ser den obegränsade tankepotential vi alla besitter. Vad är det bästa du fick med dig från det du precis läst? Eller vilken annan fråga vore mest användbar att ställa för dig just nu när du läst färdigt?

Veckans Boktips


Beyond Biocentrism


av Dr. Robert Lanza & Bob Berman

Du kan tycka mycket om det som tas upp i den här boken, men att det är fascinerande och tankeväckande är bortom allt tvivel. Sällan har jag antecknat så mycket i marginalerna. Du kommer att få en helt ny syn på vetenskap, teknik och vår plats i universum. Så mycket större än så blir det inte så köp, läs och begrunda …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.