Hej kära läsare


Vill börja med att kolla om du har lyssnat på PLC podden där jag var med? Du hittar avsnittet här om du missat det! Dessutom kan du såklart lyssna på vår egen podd ”LifeTalk Podden”.

I senaste avsnittet pratar vi om hur vi kan balansera våra egna behov gentemot andra, vad de tre principerna är och hur vi kan hantera ångest på ett bättre sätt:

Apple Podcasts

Spotify

Sedan vill jag även nämna att vi nu har en tvådagarskurs i Mental Klarhet på gång i Stockholm 22-23 april. Vill du veta mer ta en titt här! Om du vill säkra din plats direkt så skicka ett mail till karin@lifevision.se

I veckans coachbrev tar jag upp vad som är grunden till det mest magiska i livet. Hur det ibland är det allra mest självklara som vi ändå missar precis när vi vill få till det. Hoppas därför att du ser något nytt efter att ha läst den här veckans brev …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Att tvivla på allt eller att tro på allt är båda likvärdigt bekväma lösningar; båda bortser från nödvändigheten att tänka själv.”

- Henri Poincaré

Vill du fylla din tomhet?


Gillar du upplevelsen du har av ditt liv? En ganska rättfram fråga så här direkt i starten. Vid ett vanligt personligt möte börjar man ju annars lite mjukare med att prata om vädret och andra “ofarliga” beröringspunkter, men låt oss gå rakt på sak utan förspel här. För svaret på den frågan är väl det närmaste en skala på verklig framgång som man kan komma, eller hur?

Förstår självklart att det finns mängder med andra parametrar för att mäta sådant här. Dessutom är det ytterst personligt hur man definierar framgång och jag hjälper mina klienter med alla delar så klart. Ekonomisk frihet, kärleksfullt förhållande, nära vänskap, att göra skillnad i världen omkring sig, drömhem, livsgnistrande hälsa etc…

Listan kan göras ungefär så lång som din fantasi tillåter den att vara, men när det väl kommer till kritan handlar det ändå om vilken känsla du går omkring med i vardagen. Problemet är att försvinnande få av oss får till den känsla vi vill. Enligt mig på grund av att de flesta köpt in sig i ett oskyldigt missförstånd. Nämligen att det är avbockandet på deras önskelista som ska leda till den där ”goa” känslan.

Kallar det missförstånd även om jag vet att många, som är bevandrade inom den personliga utvecklingen, redan insett att yttre framgång inte direkt motsvarar den inre. Fast den insikten brukar därefter leda till nästa missförstånd, vilket är att man istället ska skaffa sig bättre omständigheter mellan öronen. Tänka mer positivt och mindre negativt. Ger livet en citroner gäller det att pressa fram lite mentalt välsmakande lemonad.

Utmaningen är att det snabbt känns som om man bara lurar sig själv. För man vet ju “sanningen” innerst inne. Att skaffa sig trossats 2.0 hjälper föga mot vad vi redan ser som självklart. Den hamnar därför snabbt i ”bull-shit detektorn” och mals ner i tankevärlden tills det lätt känns som att vi bara låtsas ha det bättre. Då blir vår framgång snart ett ok runt våra halsar.  För att se glittrande ögon på barn i Afrika och själv inte kunna vara tacksam för ”allt” bra vi i jämförelse har tynger oss då ganska rejält.

Desperat kämpar vi vidare för att fylla det där imaginära hålet vi kan svära på finns i vår själ. En spiral som aldrig upphör då ett imaginärt hål skapat av vår egen fantasi sväljer både Ferraris, friska barn och överdådigt positiva tankar och spirituella ritualer utan att fyllas ens det minsta. Snarare är det som ett svart hål som bara har större dragningskraft för varje sak det sväljer.

Vad ska vi då göra? Bara acceptera att livet är tufft och sedan dör man? Lite blek livssyn, så låt mig ge ett alternativ till en bättre upplevelse av livet. Något som är mer användbart än att försöka bedöma allt du gör positivare än innan. Låt mig illustrera med ett exempel från vardagen. En VD som kom till mig för ett tag sedan var trött och stressad. När jag frågade vad som skulle göra vår tid och investeringen av pengar värt coachingen sa han:

– När jag var yngre var jag en ”glaset är halvfullt person”. Såg möjligheter och tog mig an saker med entusiasm. Märker hur jag på senare år mest ser hur jobbigt saker kommer att bli. Har blivit en ”glaset är halvtomt person”. Kan du få mig tillbaka till ”glaset är halvfullt” så vore det mer än bra.
Mitt svar tog både honom och mig lite på sängen:
– Vad spelar det för roll om du bedömer glaset som halvfullt eller halvtomt? Som ingenjörsubildad kan jag utlova att mängden vatten är densamma oavsett din bedömning. Tror att du missar det allra viktigaste här.
– Vad då?
– Vilket vackert glas det är….

Av någon anledning gjorde den uppstartade konversationen något för oss båda två. Vad spelar det för roll om du bedömer dig själv och händelser i livet som bra eller dåligt? Det är ju ändå precis vad det är och vi missar det fantastiska ”glaset” i vilket allas vår livskraft vilar. Det som ger oss möjlighet att tänka om det som händer oss. Som skänker oss värdigheten att vara medvetna om upplevelsen som våra tankar skapar för oss.

Bara en titt i den riktningen är något helt annat än att försöka vara en bättre domare, advokat, åklagare och jury i ditt liv. Det är som skillnaden mellan att försöka säga att en film du tycker är “så där” ändå är fantastisk och att istället följa sladden och inse att det finns ström som får projektorn, TV:n, satellitboxen och allt annat att fungera. Det är inte en bättre bedömning. Det är en högre nivå av förståelse.

Av att något finns bakom livet och vår fantastiska förmåga att uppleva det. Det i sin tur låter din naturliga fascination, ödmjukhet, omtanke, visdom och nyfikenhet flöda fram utan en massa bedömningstankar i vägen. Där blir glaset är inte bara vackert att titta på, utan värt att svepa i sig och är energirikt berusande oavsett din bedömning av innehållet …

Veckans Boktips


Range


av David Epstein

Den här boken är rejält tankeväckande. De flesta av oss är uppväxta med idén att det finns en enda väg till framgång: Starta tidigt, specialisera dig och lägg dina 10.000 timmar så kommer du dit du vill. Här visar författaren på att sanningen om hur du uppnår framgång är något helt annat. Var intresserad av många olika områden, experimentera och ta lite omvägar. Därför är det här en viktig bok att läsa för alla som är intresserade av att nå till en högre nivå i livet.

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.