Hej kära läsare


Vill börja med att stolt presentera min nya onlineföreläsning ”Mental Kraft – Energi & säkerhet i osäkra tider!”. Vill du få mer information om hur jag skräddarsyr för just din ledningsgrupp eller personal så kontakta mig på anders@lifevision.se eller slå en signal till mig direkt 0705-835454 så planerar vi tillsammans något i världsklass till er…

Denna vecka funderar jag på just vad som har störst hävstång att göra verklig skillnad för dig både på jobbet och privat. Något som kanske för regelbundna läsare inte är så dolt, men väl värt för oss alla att bli påminda om. För när du tar beslut med det här som grund lyfter alla delar av livet …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Ju tidigare du gör ett val desto tidigare kan du göra en justering.”

- James Clear

Gillar du den nedersta raden?


Det borde varit så mycket bättre. Det är inte rättvist för jag är bättre än den där flytnissen. Den putten föll uppåt! Vinden bara dog precis när jag slog! Den här typen av kommentarer hördes alltid flyga omkring när jag spelade golf ute på touren. Väldigt sällan var det någon som tyckte att det gick som man förtjänade eller att det borde varit sämre med tanke på spelet. Hur höga diskussionerna än gick så stod till syvende och sist siffran där på nedersta raden orubblig i sin tystnad.

Nog är det så vilket företag du än jobbar med också? Att när det väl kommer till kritan så är det vad som vid bokföringsdatum står på den nedersta raden som räknas, eller hur? Man kan argumentera för mycket men mot resultat blir det svårt att få det att hålla. Lite som att hålla fast vid att jorden är platt efter att någon seglat runt klotet och bilder från rymden som visar den i hela sin runda härlighet.

Så därför kollar de flesta företag av det här regelbundet. Lutar det åt ett negativt resultat på den nedersta raden kommer snarast mängder av åtgärdar att sättas in. De tittar på processer, flödesscheman, motivation hos medarbetarna och hur väl de känner till värderingar och målsättningar. Självklart viktiga bitar för verksamheten, men de tittar enligt mig inte på den viktigaste faktorn. Nämligen det som gör att människorna som verksamheten bygger på kan få ut sitt bästa av sig själva.

Mycket för att det fortfarande 2021 är tämligen väl dolt för ledarskapet hur stor betydelse sinnesstämning har på produktiviteten. Är folk modfällda kommer de aldrig att ta sig an uppgifter med samma energi som när de är hoppfulla. Känner de sig apatiska blir det än värre då de tappar fokus nästan helt och hållet. Om de är rädda och stressade gör de mängder av misstag och tänker mestadels på sin egen situation. Hur andra har det eller påverkas finns det då knappt mentalt utrymme att lägga en tanke på.

Skälet att detta nästan självklara faktum är så dolt beror enligt mig på att vi alla är uppfostrade att titta på yttre faktorer när något inte funkar som vi vill. Det leder till det oskyldiga misstaget att tro att vår stress endast beror på orealistiska dead-lines, överfulla inkorgar och ständig tidsbrist. Är vi uttråkade är det för våra arbetsuppgifter är så enformiga. Modfällda är vi ju endast för att vi jobbar i en bransch med nedåtgående ”Coronamarknad”. Det finns mängder på exempel, men den röda tråden är att alla anser att orsaken är omständigheterna och verkan är det humör och sinnesstämning som gör det så svårt att ha kul, göra sitt bästa och vara produktiv.

Med den synen på det hela är det ju fullkomligt logiskt att enda lösningen är att försöka ändra på de yttre faktorer som verkar vara problemet. Så man sätter in åtgärdsprogram men upptäcker att de inte riktigt får den effekt man hoppats på. Gör utbildningar som bara de få som redan är positiva ser värdet i. De som är ”nere” och som man faktiskt ville nå fram till får du liten effekt med. De ser liksom inte meningen med att lägga tid på utbildning när det ändå inte hjälper dem. För du kan inte lösa ett internt problem med externa förändringar.

Därför gäller det att förstå att sinnestillståndet skapas mellan öronen på varje medarbetare oavhängigt av vad som pågår. För då både kan och måste det även ändras där oavhängigt omständigheterna. Det är goda nyheter för det innebär att marknaden inte måste svänga innan man kan få hopp igen. Att hopp och glädje går att ha som startpunkt för att hantera sina utmaningar, snarare än som en slutstation man når först när allt är bra igen.

Är du med i resonemanget här? Vi är alltså inte oroliga för att vi har så många svårlösta problem. Vi ser mängder av svårlösta problem för att vi är så oroliga. Vi behöver komma ur vårt oroliga tänk för att på ett produktivt sätt ta oss an de verkliga utmaningar vi står inför. Vår stress behöver minska för att minska mängden misstag och neutralisera den beslutsångest som lamslår oss. Den här insikten vänder på lösningen 180 grader och sätter den direkt tillbaka i våra egna sinnen där vi kan göra något åt den.

Sinnesstämningen måste alltså ändras oberoende av omständigheterna eller så blir våra resultat inte särskilt annorlunda. Utan det skapar vi annars bara en självuppfyllande profetia som inte är det minsta användbar. Ju mer nedslagna och hopplösa vi är desto sämre säljer vi. Ju sämre vi säljer desto mer nedslagna blir vi. Ju mer stressade vi är desto fler misstag gör vi. Ju fler misstag vi gör desto mer tidspressade känner vi oss och så blir det än fler misstag. Det är en nedåtgående spiral.

För att ge den en uppåtgående trend istället hoppas jag att något i denna utläggning slår an en sträng i ditt inre. Något som gör det möjligt för dig att se att du via ett lugnare förhållande till din tankevärld kan gå direkt på att vara mer harmonisk, hoppfull och energisk vilket gör välmenade strategier, flödesscheman och annat möjliga att implementera. Allt som behövs är att se den klara skiljelinjen mellan insida och utsida. Att alla dina känslor kommer från de tankar som ser verkliga ut för dig i stunden. Då är du tillbaka i att kunna lägga själ och hjärta bakom det du gör och inget påverkar den nedre raden mer positivt än det – både på företaget och i privatlivet …

Veckans Boktips


The Happiness Hypothesis


av Jonathan Haidt

Det här en bok som jag så fort jag läst den kände måste rekommenderas i mitt coachbrev. En sällan skådad kombination av vetenskapliga studier och filosofisk kunskap som ger insikter i varenda kapitel. För att uppleva lycka i den moderna världen behöver vi kombinera allt vi vet. Öst och väst. Gammal visdom med modern förståelse. Höger och vänster hjärnhalva. Riktigt inspirerande läsning som borde ingå i allmänutbildningen för alla …

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.