Hej kära läsare


Yes, nu är datumet satt för när vi kommer att upprepa vår fantastiska kurs Mental Klarhet! Det blir den 9 – 11 maj i Båstad och du kan redan nu säkerställa att du får en av de eftertraktade platserna:-) Skicka bara ett mall till karin@lifevision.se så ordnar hon resten…

Samma sak om du är intresserad av det exklusiva event som jag kommer att göra tillsammans med stjärngolfcoachen Sean Foley (tränare för världsettorna Tiger Woods och Justin Rose samt Mastersvinnaren Danny Willett och enligt mig blivande världsettan Cameron Champ med flera. Så boka en tur till Florida i början av februari om det här träffar din sweet spot 🙂

Denna funderar på jag på sådant som egentligen är 180 grader tvärtemot hur vi generellt tror. För när vi letar efter något vi redan har antyder vi att det saknas oss. Genast springer vi och letar än mer på fel ställe. En av dessa saker tar jag upp i veckans brev. Nyfiken?

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


Du har förmågor inom dig som är helt fenomenala, om du bara visste hur du frigör dem.

- David Bohm

Är du uttråkad nog?


Har funderat en del på sistone på de olika saker som skulle göra allra störst skillnad för oss alla om vi var lite bättre på dem. Dyker det upp något för dig när du funderar på det? Vi vill säkerligen alla vara bättre på att vara mer förstående, kärleksfulla och omtänksamma. Lösa ekonomin genom att hitta det vi är bra på och utveckla det till något med värde nog för andra ska vara villiga att betala för det. Utveckla en livsfilosofi som ligger i linje med hur ”allt” faktiskt fungerar så vi framgångsrikt kan navigera den värld vi lever i. Kanske förstå andra språk och kulturer?

Hmmm… Om det nu ens finns en sådan sak, förmåga eller område så borde det läras ut i skolan och vara huvudfokus för varje barns uppfostran, eller hur? Klart mycket mer användbart än hur många äpplen Per har kvar om han hade åtta och gav Lisa två och Erik tre. Hur som helst så var det en sak som stod ut för mig under tankeexperimentet. Speciellt med hur vårt samhälle ser ut som bakgrund och det var uttråkning. Att vara duktig på att vara uttråkad.

Nu låter väl det här inte särskilt viktigt i förhållande till det du hade på din mentala lista (eller för dig som stannade upp och faktiskt skrev ner lite egna funderingar innan du läste vidare). Det är väl inget bra med uttråkning? Snarare något som vi alla undviker till det bästa av vår förmåga. På med tv:n, kolla mailen, lyssna på favoritlåten, bläddra i Instagram, Snapchat och FB-flödet. Redan när man var liten, innan allt det här digitala fanns, så var det någon som när vi var uttråkade uppmanade oss att ”gå och göra något”.

Det är väldigt svårt att skydda sig mot det bakomliggande budskapet att uttråkning var att jämställa med någon form av problem som ska undvikas. Den som säger det här till oss kommunicerar ju med all önskvärd tydlighet att det är jobbigt att inte ha något att göra eller distrahera sig med. Något som jag då anser är väldigt långt från sanningen. Nästan alla de största idéer som människor fått i historien har kommit från ”det blå” när det inte pågick så mycket annat.

Då vi alla är väldigt lika i hur vi fungerar tror jag att du har haft samma upplevelse. Att när vi väl hänger lite med vårt tänkande så dyker våra bästa idéer upp. Någonting värdefullt från ingenting som kan göra all skillnad i världen. Fast det är väldigt sällan vi tillåter det att gå så långt. Vi är liksom inte bekväma nog att umgås med vårt eget tänkande länge nog för att låta det hinna sjunka undan.

Första smygande känslan av obekväm uttråkning så börjar vi direkt leta efter något att distrahera och förströ oss med. För om man misstänker att det finns än mer dåliga känslor runt hörnet när man umgås med sina tankar så är det ju inte konstigt att man blir rädd och försöker undvika det. Då är det värsta som finns uttråkning och att bli lämnad med sitt eget tänkande utan stimulans som stör ut det, som det obegränsade informationsflödet på paddor, mobiler etc. Utan att se tankens flyktighet och den kreativa livskraft som döljs där bakom blir det lätt ett beroende att förströ sig med det du tror kan skänka omedelbar lindring.

För en del har det gått så långt att de inte ens klarar av ett toalettbesök längre. För det ger för mycket svängrum för deras ostörda tankar. Det är med skräck de upptäcker att de lämnat ifrån sig mobilen och hoppar till den med byxorna på anklarna och rumpan bar hellre än en stund av reflektion. Andra hinner knappt vakna på morgonen och hitta tillbaka till ”sig själva” innan de trevar efter elektroniken på nattduksbordet som fått ersätta barndomens snuttefilt. För att inte tala om alla man kör förbi i trafiken som med både sitt eget och andras liv i potten sitter med blicken riktad ner i knäet.

Som du kan tänka dig kommer denna rädsla för att hänga med sina tankar med ett högt pris. Ständiga yttre störningar för att hålla uttråkningen borta håller även borta den enorma potential av produktiv inaktivitet som väntar på andra sidan. En sammankoppling med din inre visdom och ett grundläggande välmående som gör att du faktiskt otroligt sällan kommer känna dig uttråkad igen. Allt som behövs är en liten titt inåt samt förståelse nog att vila neutralt i dina tankar hur obekvämt det än kan verka för dig till en början. Det dröjer inte länge innan du går tillbaka till den harmoni och klarhet som är allas vår lugna fabriksinställning.

Vill du se effekterna snabbt så låt dina barn vara utan nallar, spelkonsoler, paddor och tv-apparater. Troligtvis skriker de av abstinens en stund och sedan tar deras medfödda kreativa förmåga över och de hittar på roliga lekar, utforskar omgivningen och ställer nyfikna frågor igen. Samma är det med oss hela livet. Fira uttråkningens magi och häng med dig själv bakom tankarna lite mer och du vaknar upp till din naturliga glädje igen. Börjar du se hur värdefullt det kan vara med uttråkning? Då kommer livet aldrig att vara detsamma…

Veckans Boktips


When - the scientific secrets of perfect timing


av Daniel Pink

Det här är fascinerande läsning för alla. För vem har inte grunnat på vad som är rätt timing i livet? Att veta vilket som är det exakt bästa tillfället att jobba, vila, ta beslut etc.? Här får du alla upplysningar du kan önska dig och de är väl vetenskapligt underbyggda. Lägg till dina egna erfarenheter och du har snart en kraftigt ökad förmåga att navigera genom livet. Läs, begrunda och fascineras…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.