Hej kära läsare


Vill börja med att passa på att tala om att det nu är hög tid att anmäla dig till Mallorca den 3-6 Maj. Utlovar att jag kommer att göra allt för att det ska bli den bästa investering du gjort, både för dig själv och dem du har möjlighet att påverka. Så vill du veta mer eller anmäla dig direkt skicka ett mail till karin@lifevision.se eller ring 033-140070.

Kanske är det perfekt tajming då jag ofta hör folk säga ”Det är mycket nu!”. När livspusslet ska passas ihop är det lätt att det blir lite mycket mellan öronen och känslan av stress kommer som ett brev på posten.

Veckans brev är därför inspirerad av en studie på Harvard där man mätte hur svårt vi kan ha att vara ensamma med våra tankar och hur våra försök att komma till rätta med det ofta gör det värre. Lite förståelse och plötsligt öppnar sig nya möjligheter

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!

Veckans citat


”Det kommer en tid för varje människa när medvetandet antar en högre nivå, men det går inte att påvisa hur det gick till.”

- Albert Einstein

Är smärta bättre än att vara ensam?


Såg den här videon som bygger på en spännande studie från Harvard. En grupp av psykologer gav försökspersoner en mild elektrisk stöt, men som samtliga beskrev som klart obehaglig. Därefter placerades personerna ensamma i ett rum där de skulle uppehålla sig under femton minuter utan någon form av yttre stimulans. De hade dock kvar elektroden som användes för att ge dem stöten och dessutom knappen som utlöste den.

Kanske är resultatet nästan lika chockande som den där stöten. För hela två tredjedelar av männen och över en fjärdedel av kvinnorna valde att ge sig själva minst en stöt. I varje fall hellre än att i stillhet vara med sig själva och sina tankar i femton minuter. Detta oavsett social bakgrund, ålder, utbildning eller ekonomi.

Får i varje fall mig att undra vad det är vi människor tycker är så förfärligt jobbigt med att vara ensamma med våra tankar? För gudarna ska ju veta vi gör allt för att slippa det. Med en smartphone i fickan, en laptop i knäet, tv:n påslagen och strömmande musik i våra bluetooth högtalare hoppas vi dränka det interna tjattret och de medföljande känslor som tankarna har i sitt släptåg…

Som om vi inte förstod skillnaden på att vara ensam och känna sig ensam. För med hörlurar på och Facebook och Snapchat öppet på telefonen kan vi ju lyckas med att känna oss ensamma mitt i en folksamling. Om vi faktiskt tog oss lite tid att vara i stillhet skulle vi ganska snart upptäcka att det finns något där på andra sidan tankarna som är allt annat än tråkigt eller obehagligt.

Faktum är att du skulle upptäcka att vad det än är som ger dig liv konstant pulserar genom dig. Något som är svårt att inse när tankarna kommer susande in i huvudet. För om det inte vore för att vi då genast försökte släppa dem, acceptera dem, stoppa dem, tänka på något annat eller kämpa med att omforma dem positivt så hade de ju förlorat sin kraft över oss. Lite som en plågoande i skolan som slutar jäklas när de märker att de inte får någon respons.

Hänger vi istället tag i tankens subjektivt bedömda allvar är även de smartaste av oss villiga att ge oss själva stötar i form av mat, träning, messande, facebookande, surfande, alkohol, droger eller vad helst vi tror funkar för att distrahera oss från vårt synbara inre mörker.

Så allt du behöver är att se att våra tankar är som att köpa en app till telefonen – om du inte godkänner vilkoren och slår in ditt lösenord kostar det inte en krona. Och om du inte skriver under på dina tankars validitet kan de varken skrämma dig, göra dig nedstämd, stressad, orolig eller något annat. De har ingen kraft utöver den du ger dem.

När vi väl ser det här så studsar vi så härligt mänskligt tillbaka. Vi känner återigen den bakomliggande pulsen av kraften bakom livet och undrar varför vi gjorde så stor sak av det där lilla. Plötsligt är du fri att göra det du vill, behöver eller borde (svara på mail istället för att surfa runt, bocka av på mållistan istället för att distrahera dig själv med Facebook flödet, avstå skräpmat och gå en sväng runt kvarteret etc. etc.). Minst lika hoppfullt som den vår som snart spirar, eller hur?

Veckans Boktips


The Better Angels of our Nature


av Steven Pinker

Det här är den bok som Bill Gates säger är den mest inspirerande han har läst. I takt med att du upptäcker att det du trott om hur världen funkar inte riktigt stämmer med vetenskapliga fakta kommer du att hålla med. För det är lätt i dagens mediaklimat att tro att världen håller på att gå åt skogen. Det visar sig vara precis tvärtom. Det blir allt bättre ur alla de mätvärden som räknas mest. Dessutom fortsätter det bli bättre. Den här kommer du förmodligen som jag att läsa mer än en gång…

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.