Hej kära läsare


Är väldigt glad över att kunna tala om att jag och Jesper Caron kommer att köra ett retreat tillsammans i höst. Det blir den 15-16 oktober du hittar mer information HÄR!

Dessutom kommer vi att köra en välgörenhetskväll för Ukraina i Borås i slutet av maj. Håll utkik här för exakta tider då det blir en höjdare med alla som ställer upp tillsammans med oss …

I veckans brev tar jag upp det kanske enskilt viktigaste vi behöver för att lösa en bättre framtid. Stora tankar från en liten insikt som jag hoppas gör skillnad även för dig. Läs, fundera och kom ihåg …

Ditt liv är ett mästerverk,

Veckans citat


”Om du fokuserar på vad du har i livet kommer du alltid få mer. Om du fokuserar på vad du inte harkommer inget att vara nog.”

- Oprah Winfrey

Är du vänligt inställd?


Som hos de flesta andra leder det som händer i världen just nu till mycket funderingar för mig. Krig runt de europeiska knutarna, pandemi med ständigt nya varianter och direktiv för att inte tala om komiker som blir örfilade på scen för sina skämt. Då är det ändå bara det som syns på ytan. Under den bubblar oro, osäkerhet och missnöjdhet hos mängder av människor. Det kan få vem som helst att fundera på vart vi är på väg, eller hur?

Det finns inga enkla svar för att reda ut det, men ibland trillar det ner en insikt när man minst anar det. Eller förresten, det är ju precis då som det oftast kommer något nytt och fräscht till våra sinnen. För mig hände det medan jag gjorde mina dagliga armhävningar i morse. Det började med att något Einstein sa dök upp i medvetandet: ”Den viktigaste fråga som mänskligheten står inför är att bestämma sig för om universum är ett vänligt eller ovänligt ställe.”

Hans funderingar om detta är extremt aktuellt när vi alla blir bombarderade med vad som händer i världen. Detta då vårt allmänna svar på den frågan får sedan följder för vår framtid. För givetvis så är det så att om vi ser universum som ett ovänligt ställe så kommer vi att använda all vår makt och teknologi för att försöka besegra det. Tror vi å andra sidan att det är ett vänligt ställe, eller åtminstone neutralt, handlar det mer om att förstå hur det fungerar så att vi kan följa dess lagar på bästa sätt för oss.

Kan du se hur stor skillnaden blir beroende på hur du ser på världen omkring dig? Om en större grupp påverkar varandra åt ena eller andra hållet? Går vi då in på specifika exempel om vad som händer i världen så kan det kännas som en vink åt att världen är emot en. Min insikt handlar istället om att ta det universella perspektivet. Därifrån såg jag plötsligt extra tydligt att vi får den lättare änden av varje ekvation att lösa.

Vi behöver t.ex. inte klura ut hur man gör ett fruktträd. Allt vi behöver göra är att sätta några kärnor i marken, vattna och gödsla så dignar det snart med frukt att avnjuta. När det gäller våra kroppar verkar vi har fått samma suveräna ”deal”. Vi missköter oss i 20 år och är 40kg överviktiga och kan ändå vara tillbaka i gammal god form genom att sköta kost och träning i bara ett år. Jobbigt nog kanske men en skön vetskap om man vill ta sig i kragen.

Dessa dagliga mirakel sker så klart även utan vår medvetna medverkan. Skär du dig i ett finger så gör kroppen allt den kan för att omedelbart läka såret. Den vet var den ska börja producera nya celler. Den vet när den ska sluta så att det inte börjar växa ut en tvilling från din knoge. Självklart för de flesta av oss. Helt oförklarligt för varenda forskare i världen idag.

Det finns mängder med liknande exempel när du väl börjar studera alla de otroliga processer som pågår i din kropp under varje sekund av pulserande liv. Du består av sisådär 75 biljoner celler som var och en har 100.000 proteiner i sitt membran vilka avgör vad som tillåts att komma in i och ut ur cellen. Bara för en så skenbart enkel sak som att böja ditt finger, krävs det en fullkomlig biokemisk och neurologisk samklang som skulle göra vilken dirigent som helst grön av avund.

Allt detta har sedan urminnes tider utvecklats till att vilja göra det bästa för oss. Något som de flesta världsklassidrottare har förstått. När deras binjurar sprutar ut adrenalin så att muskler spänns, tarmar knyts och pupiller vidgas så förstår de att det är en vänlig reaktion. Den vill dem väl. Det är ett gensvar på att de mentalt signalerat att det är extra viktigt. Det gör att de kan reagera snabbare. Springa fortare, hoppa högre eller helt enkelt ta fram mer av det lilla extra var helst det behövs.

Det vill säga så länge vi inte har gått på idén att kroppen är emot oss. Att vi hade kunnat klara provet, göra presentationen, lägga straffen om det inte var för precis allt det här som kroppen gör för att hjälpa till. Det som vissa tar som att universum försöker stjälpa istället. Något slumrande i själen som bara väntar på att sabotera för dem. Inte konstigt att Einstein såg vår allmänna syn på det här som en så viktig vägdelare inte bara för våra personliga möjligheter i framtiden, utan för hela mänskligheten. Är du också vänligare inställd nu?

Veckans Boktips


The Pursuit of Excellence


av Ryan Hawk

Det är inte ofta man läser ledarskapsböcker från pärm till pärm, men den här boken var ett härligt undantag. Boken är packad med praktiska lektioner för alla som vill hänge sig åt livslångt lärande och att få ut det bästa av sig själv och andra. Här får du inspiration som leder till basen för all framgång: Handling! Så har du inte läst den än så har du något att verkligen se fram emot 🙂

Lyssna på Coachbrevet


Dela


Dela gärna med dig av nyhetsbrevet via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna.

Copyright©


Innehållet i detta veckobrev får kopieras och distribueras för icke kommersiella skäl, så länge som författarens namn och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålles av din personliga ärlighet och integritet.

Prenumerera

Varje vecka skickar jag ut ett gratis coachbrev. I det delar jag med mig av tankar och idéer som jag tror kan hjälpa dig att få ut ännu mer av livet. Skulle du vilja ha det direkt till din inkorg så kan du anmäla dig här.